Închide Close
Parfumul

Editura Humanitas

Patrick Süskind, Parfumul

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Iti poti inchipui, cititorule, o lume formata numai din parfumuri, duhori, miresme? Iti poti inchipui un om care nu cunoaste viata decat mirosind-o? Ti-ai dat seama ca vechiul si noul se pot distinge prin miros, ca orice cuta a trupului tau e un receptacul de miresme si ca totul in lume are o amprenta olfactiva? Stii ca fiecare om este un parfum inconfundabil, ca parfumul tau te poate face anonim sau ireversibil? A fost odata un barbat care a descoperit in distileria trupului sau un parfum trecator pe care voia sa-l stapaneasca pentru totdeauna: parfumul de tanara femeie.

Observatia criticului: Cadrul este Franta de secol XVIII. Cartea poarta insa unul dintre semnele de recunoastere a capodoperei: iti schimba imaginea asupra lumii de azi. O imbogateste.

Despre Patrick Süskind

PATRICK SÜSKIND s-a născut pe 26 martie 1949 la Ambach, în Bavaria. Între 1968 și 1974 studiază istoria, mai întâi la München, apoi la Aix-en-Provence, în sudul Franței, unde adună informații despre vechile tehnici de extragere și conservare a esențelor florale, material pe care îl va prelucra în romanul Parfumul (Das Parfum; Humanitas Fiction, 2012). De la apariția sa, în 1985, cartea a fost tradusă în 47 de limbi, impunându-l pe Süskind printre cei mai cunoscuți scriitori ai zilelor noastre. Succesul autorului începe însă cu patru ani mai devreme, odată cu piesa într-un act Contrabasul, monologul unui muzician paranoic, care în Germania, numai în sezonul teatral 1984–1985, are peste 500 de reprezentații. Süskind publică în 1987 romanul Porumbelul (Die Taube), adaptat mai târziu pentru scenă, urmat de volumele de proză Die Geschichte von Herrn Sommer (Povestea domnului Sommer, 1991) și Drei Geschichten und eine Betrachtung (Trei povestiri și o reflecție, 1996) și de eseul Despre iubire și moarte (Über Liebe und Tod, 2005; Humanitas, 2015). În ciuda faimei, Süskind alege să rămână în umbră: respinge câteva premii literare, refuză să participe la emisiunile de televiziune și nu dă interviuri. A scris scenarii pentru televiziune, scenariul filmului Rossini, regizat în 1997 de Helmut Dietl, și a colaborat la ecranizarea romanului Parfumul (2006), în regia lui Tom Tykwer, avându-i în distribuție pe Ben Whishaw și Dustin Hoffman.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Parfumul
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editie noua
  • Pagini: 260
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-1883-2
  • ISBN-10: 978-973-50-1883-2
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Patrick Süskind
  • Traducere: Grete Tartler

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact