Închide Close
Rezervatia Puskin

Editura Humanitas

Serghei Dovlatov, Rezervatia Puskin

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Deocamdata isi castiga painea ca ghid la complexul muzeal Puskin. Intr-un fel, are noroc: scrie proza, iar in locul in care se afla sunt o multime de personaje pitoresti. Gandurile rele si criticile la adresa regimului sovietic le pastreaza pentru sine. Sa emigreze? Dar intr-o limba straina iti pierzi 80% din personalitate si capacitatea de a glumi. Sa bea? Vodca va veni candva de hac sistemului, crede un kaghebist: intr-o zi, in Uniunea Sovietica, toata lumea, fara exceptie, va fi beata. O carte scrisa fara gres, cu forta si umor, despre cum era in comunism. Observatia criticului: Exista si un tainic epilog. E vorba de data si locul care incheie cartea.

 Dan C. Mihailescu prezinta Rezervatia Puskin (ProTV, „Omul care aduce cartea“, 2007)

Despre Serghei Dovlatov

SERGHEI DOVLATOV (3 septembrie 1941–24 august 1990, mama armeancă, tatăl evreu) este socotit unul dintre cei mai originali şi mai inteligenţi scriitori ruşi. În Uniunea Sovietică fusese, după propriile mărturisiri, un elev rău, un student rău, un soldat rău şi mai ales un cetăţean sovietic rău. Dar este un scriitor extraordinar, limpede, direct, cu „efect pe termen lung". În URSS a fost publicat numai în samizdat. După doi ani şi jumătate de studii la Facultatea de Filologie din Leningrad (azi Sankt-Petersburg), e dat afară şi luat în armată. Face experienţa de paznic de lagăr (1962-1965), care devine subiect într-unul dintre romanele lui, Zona. Amintirile unui paznic de lagăr (1982). Şi viaţa de ghid, şi aceea de jurnalist se regăsesc în cărţile sale, cele mai multe cu tentă autobiografică. În 1978 emigrează la New York, locuieşte cu soţia şi fiica pe strada 108 şi publică, în cei 12 ani pe care-i mai avea de trăit, 12 cărţi. Tot aici scoate o gazetă a emigraţiei ruse. La New York i se naşte un fiu, Nick. „Copiii mei vorbesc rusa fără nici un chef. Eu, fără nici un chef, engleza", spune scriitorul. Dovlatov a devenit azi unul dintre cei mai populari prozatori din Rusia. Răspunsul lui la întrebarea de ce scrie este: „Viaţa e scurtă. Omul e singur. Cred că toate astea sunt destul de triste pen tru a mă determina să scriu."

Scrieri: Nevidimaia kniga (Cartea nevăzută, 1978), Novîi americaneţ (Noul american, 1980-1982), Kompromiss (1981; Compromisul, Humanitas, 2009), Zapovednik (1983; Rezervaţia Puşkin, Humanitas, 2007), Naşî (Ai noştri, 1983), Cemodan (1986; Gea mantanul, Humanitas, 2011), Inostranka (Străina, 1986) etc.

Recenzii

„Fara nici un efort, scriitorul te prinde in mreje, te seduce de la primele pagini prin firescul cu care povesteste cotidianul sovietic al anilor 70, prin siguranta cu care schiteaza o multime de personaje memorabile, prin sinceritatea simpatica invaluita in pacla derutei, resemnarii fataliste, trairilor abulice.“ (Recenzie de Adriana Bittel în Formula As, nr. 764/2007)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Rezervatia Puskin
  • An apariție: 2007
  • Ediție: I
  • Pagini: 156
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-1513-8
  • ISBN-10: 978-973-50-1513-8
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Serghei Dovlatov
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Traducere: Margareta Sipos

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact