Închide Close
Sacrul

Editura Humanitas

Rudolf Otto, Sacrul

Din categoriile religie, filozofie

În colecția Seria Religie

Cartea lui Rudolf Otto a avut parte de un imens succes de public. De-a lungul timpului, ea a fost chiar un bestseller. Potrivit lui Mircea Eliade, un mare admirator si, intr-un anumit sens, un adept al teoriei asupra sacrului a savantului german, „rasunetul mondial“ al lucrarii „se datoreaza, fara indoiala, in primul rand noutatii si originalitatii perspectivei adoptate de autor. In loc sa analizeze ideile de Dumnezeu si de religie, Rudolf Otto s-a straduit sa analizeze modalitatile experientei religioase. Inzestrat cu o mare finete psihologica si cu priceperea unei duble pregatiri, de teolog si de istoric al religiilor, el a reusit sa puna in evidenta continutul si caracteristicile specifice ale acestei experiente.“

Despre Rudolf Otto

Teologul si filozoful german RUDOLF OTTO s-a nascut la Peine (landul Hanovra, astazi Saxonia Inferioara) in 1869. Si-a facut studiile teologice la Erlangen si Gottingen, fiind atras indeosebi de gandirea lui Albrecht Ritschl si a lui Friedrich Schleiermacher. In 1904 a fost numit Privatdozent, iar apoi, in 1907, a devenit profesor la Gottingen. Este epoca in care a inceput sa-si elaboreze propria conceptie despre sacru, expusa in cateva lucrari ce i-au adus curand notorietate. In anii 1911–1912 a intreprins o lunga calatorie in Africa de Nord, in Egipt si Palestina, continuata in India, China si Japonia, avand astfel prilejul sa studieze indeaproape formele primitive ale sacrului si marile mistici orientale. Cunoasterea aprofundata a acestora se va face simtita in scrierile sale ulterioare. In perioada 1914–1917 a predat teologia la Breslau, iar dupa aceea, pana in 1929, la Marburg, unde a continuat sa traiasca si dupa retragerea de la Universitate si unde s-a stins din viata in 1937. Anii dintre cele doua razboaie mondiale l-au consacrat ca pe unul dintre marii ganditori religiosi ai secolului XX. Principalele lucrari: Die Anschauung vom heiligen Geist bei Luther (Viziunea asupra Sfantului Duh la Luther), 1904; Kantisch-Fries'sche Religionsphilosophie (Filozofia religiei la Kant si Fries), 1909; Dipika des Nivasa (Dipika lui Nivasa), 1916; Das Heilige (Sacrul), 1917; Aufsatze, das Numinose betreffend (Studii despre numinos), 1923; West-ostliche Mystik (Mistica occidentals si cea orientala), 1926; Die Gnadenreligion Indiens und das Christentum (Religia harului in India si crestinismul), 1930; Reich Gottes und Menschensohn (lmparaitia lui Dumnezeu si Fiul Omului), 1934.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Sacrul
  • An apariție: 2005
  • Ediție: I
  • Pagini: 240
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-1046-1
  • ISBN-10: 973-50-1046-1
  • Colecție: Seria Religie
  • Domeniu: religie, filozofie
  • Autor: Rudolf Otto
  • Traducere: Ioan Milea

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact