Închide Close

Editura Humanitas

Piotr Ceaadaev, Scrisori filozofice

În colecția Gânditori ruşi

Intarzierea restituirii operei Iui Piotr Ceaadaev (1794-1856) cu aproape un secol si jumatate ii confera filozofului calitatea de precursor timpuriu al multor tragedii rusesti caracteristice. Patrunderea gandirii sale in circuitul contemporan de idei ii asigura insa o neasteptata actualitate. Am putea vorbi despre un particular „existentialism crestin“, unul care ia act de esentele lumii in care omul se vede constrans sa-si redobandeasca libertatea. Aceasta situare il apropie pe Ceaadaev de ilustri cugetatori occidentali ai vremii noastre, indeosebi francezi; dupa cum indreptateste si o continuitate specifica in cadrul meditatiei rusesti. Dubla evidenta o confirma si rima cugetarii cu expresivitatea. Filozofia lui Ceaadaev n-a imbracat doar din motive conjuncturale forma epistolara; ea a sudat intr-un ansamblu coerent gandul si stilul. Eseul datorat unuia dintre manuitorii lui de exceptie va fi pe drept revendicat si de filozofie si de literatura. Textul probator a fost salvat: din nefericire – nu pentru autor; din fericire – pentru cititori. traducere de Janina Ianosi
Despre Piotr Ceaadaev
Piotr Iakovlevici Ceaadaev (1794–1856) este unul dintre intemeietorii gandirii filozofice ruse moderne, conventional integrat gruparii „occidentaliste“, opusa „slavofililor“. Se naste la Moscova intr-o bogata famlie nobiliara, frecventeaza universitatea moscovita, participa la campaniile impotriva lui Napoleon, traieste in Occident intre 1823 si 1826; dupa revenirea in Rusia elaboreaza, pana in 1830, opera sa capitala, cele opt Scrisori filozofice. Aparitia Scrisorii intai in revista Telescop declanseaza in 1836 un scandal rasunator. Autorul este invinuit de antipatriotism, declarat nebun, tinut cu domiciliu fortat sub paza politieneasca si supraveghere medicala zilnica, inerzicandu-i-se pana la sfarsitul zilelor orice alta publicare. Nu reuseste astfel sa tipareasca nici Apologia unui nebun (1836–37), in care isi explica „occidentalismul“ ca fiind intru totul patriotic. Manuscrisele Scrisorilor flozofice, descoperite tarziu in bibliotecile din Rusia, aveau sa vada lumina tiparului in integralitatea lor, in originalul francez, abia in 1966 si 1970.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Scrisori filozofice
  • An apariție: 1993
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 184
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0385-1
  • ISBN-10: 973-28-0385-1
  • Colecție: Gânditori ruşi
  • Autor: Piotr Ceaadaev

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact