Închide Close
Sokrateion

Editura Humanitas

Stefan Fay, Sokrateion

Din categoriile alte domenii

În colecția în afara colecţiilor

In Caietele unui fiu risipitor Stefan Fay il numea pe Mircea Vulcanescu „tata de suflet“. Despre acest parinte moral si mentor cultural marturiseste autorul in volumul aparut sub titlul Sokratelon (Humanitas, 1990) si reeditat acum. Conceputa ca o scrisoare catre fiicele lui Mircea Vulcanescu, Sokrateion este in fond o carte de amintiri, purtand inconfundabilul parfum al epocii interbelice. Fiecare din intamplarile de viata povestite de Fay ilumineaza dintr-un nou unghi personalitatea lui Mircea Vulcanescu. Paginile in care portretul sau spiritual si cel al lui Noica sunt infatisate in paralel, printr-un incantator joc de contraste si nuante, raman antologice. Destinul tragic al lui Vulcanescu – destin de om hotarat sa-si asume drama unei tari intregi – este evocat prin insemnari din jurnalul tinut de acesta in arestul de la Arsenal si prin fragmente din „ultimul cuvant“ rostit la proces.
Despre Stefan Fay
S-a nascut in 1919 la Seuca (jud. Mures). A urmat patru clase la Liceul Militar „N. Filipescu“ de la Manastirea Dealului, doi ani la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti (desen si sculptura) cu practica in atelierul sculptorului lon Jalea; audient la cateva cursuri universitare (sociologie, filozofie, precum si anatomie la Facultatea de Medicina). Debuteaza in literatura cu reportaje si povestiri, in 1952 devine membru al Uniunii Scriitorilor (demisioneaza in 1956); redactor la Editura C.C.S., de unde este disponibilizat in 1958. Dupa un timp de somaj greu, exercita diverse ocupatii, picteaza decoruri de teatru, afise; participa in echipa pictorului Vasile H. Rudeanu la pictarea si renovarea bisericilor: Ghighiu, Titu, Patriarhie, Capela Ghencea-Militari, Sf. Elefterie etc. In 1959 este angajat bibliotecar tehnic la ICSIM, de unde va iesi la pensie in 1981. In aceasta perioada urmeaza Scoala Populara de Arta din Bucuresti, sectia pictura. Colaboreaza la publicatii din tara si strainatate (Franta, USA, Canada) cu materiale de cultura. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru al Academiei Romano-Americane. Carti publicate: Noul oras (ESPLA, 1952) Fata plutasului (ESPLA, 1956) Acea noapte, acea zi de iarna '33 (Editura Albatros, 1973) La cina din noua sute sapte (Editura Albatros, 1977) Caietele locotenentului Florian (Editura Albatros, 1983) Une Lettre pour Marcel Moreau (Belgia, 1984) Moartea baroanei (Editura Albatros, 1988) Sokrateion (Editura Humanitas, 1991) Bal la castel (Editura Continent, 1993) Caietele unui fiu risipitor. Jurnal (Editura Humanitas, 1994) Moartea baroanei editie - integrala (Editura Didactica si Pedagogica, 1994) Radacinile rascoalelor taranesti din Romania, 1907 (Bucuresti-Paris, 1995) Doua texte pentru Mircea Vulcanescu (Paris, 1997) Sub casca de aur a Iw. Mambrino (Editura Libra, 1997)
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Sokrateion
  • An apariție: 1998
  • Ediție: editia a II-a
  • Pagini: 144
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0867-5
  • ISBN-10: 973-28-0867-5
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: alte domenii
  • Autor: Stefan Fay

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact