Închide Close
Spitalul Fundeni. Istorie si destine

Editura Humanitas

Dora Petrila, Martin S. Martin, Spitalul Fundeni. Istorie si destine

În colecția în afara colecţiilor

Institutiile, ca si oamenii sau natiunile, au destine. Sansa, nesansa, inspiratia, surpriza, impactul cu mari personalitati se combina, intr-un spital, cu influenta vremilor, rezultand o ecuatie cu rezultat incert, din care nu lipsesc succesele, insuccesele, celebritatea sau existenta mediocra. Unele institutii se inscriu de la inceput pe traiectoria unei neincetate reusite, altele se impiedica imediat dupa lansare; unora le este dat sa cunoasca gustul succesului, altora pe cel al dezamagirii. Spitalului Fundeni i-au fost date toate acestea si, mai mult inca, i-a fost data o viata a lui, pe care o povesteste aceasta carte-document a unei institutii, a unor epoci si, de ce nu, a unor oameni cu totul aparte.

Despre Dora Petrila
Ne cerem scuze, deocamdata nu va putem oferi biografia acestui autor.
Despre Martin S. Martin

MARTIN S. MARTIN (numele oficial, începând din 1990, al lui Martin Ştefan Constantinescu) s-a născut la 28 septembrie 1942 la Bucureşti. A fost unul dintre cei mai talentaţi chirurgi pe care i-a avut Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Fundeni. A făcut parte din seria chirurgilor de aur ai acestui spital, compusă din Dan Setlacec, Eugen Proca, Mihai Stăncescu, Ion Socoteanu, Gheorghe Olănescu, Ludovic Ionescu, Mihnea Ionescu etc. În ciuda valorii sale, recunoscută deopotrivă de colegi şi de pacienţi, Martin a fost exclus din învăţământul universitar. Acest abuz, umilinţa cotidiană a vieţii din România, insatisfacţiile materiale şi spirituale l-au determinat să părăsească definitiv ţara în vara lui 1985. A plecat la un congres medical la Atena, unde a cerut azil politic. După câteva luni a ajuns în Statele Unite, unde s-a specializat în cardiologie şi a practicat timp de nouăsprezece ani cardiologia intervenţională în Chattanooga, Tennessee. Alături de dr Dora Petrilă, a semnat cartea Spitalul Fundeni. Istorie şi destine (Humanitas, 2004). Este, de asemenea, autorul cărţii America povestită unui prieten din România (Humanitas, 2012) şi a tradus, în colaborare, volumul autobiografic al dr Marius Barnard (semnat împreună cu Simon Norval) Momente-cheie dintr-o viaţă în slujba binelui. Amintirile unui chirurg legendar (Humanitas, 2013).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Spitalul Fundeni. Istorie si destine
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 632
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0765-7
  • ISBN-10: 973-50-0765-7
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Dora Petrila, Martin S. Martin

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact