Închide Close

Editura Humanitas

Pia Pillat, Sufletul nu cunoaste distantele. Pagini de corespondenta cu familia Pillat

Pagini de corespondenta cu familia Pillat

Am mereu impresia că trăiesc încălecată pe două lumi - cea de aici şi cea de acolo, la voi - şi amândouă sunt reale, şi amândouă intens prezente în mine, iar eu sunt două fiinţe complet deosebite cuprinse într-un singur trup, cea care îşi poartă obrazul românesc şi sufletul atins şi permeat de voi şi aceea care îşi poartă masca englezească şi învelişul ţesut din firele vieţii şi oamenilor de aici. Şi atât de rar aceste două jumătăţi se suprapun sau coincid. Cu toţi ceilalţi sunt doar o jumătate de om, ca un glob luminat doar într-o parte şi cu restul în întuneric... (PIA PILLAT, 3 februarie 1966)

„Eu nu am făcut absolut nimic contrar impulsurilor sau nevoilor mele de adâncime, n-am făcut decât să pun în fapt ce exista în mine şi cerea să iasă."

Pia Pillat (născută în 1916), ce femeie extraordinară, ce personaj fabulos! Ce textură sufletească tulburătoare şi ataşantă deopotrivă!Şi ce biografie! Fiica lui Ion Pillat, sora lui Dinu Pillat, soţia lui Mihail Fărcăşanu, temperament sangvin, aventuros, suflet nărăvaş, renegată vre¬melnic de „clanul Brătienilor" în urma unei convieţuiri deranjante pentru morala puritană a acestora, fugind în 1946 din România stalinistă prin com¬plicităţi cu spionajul britanic, ajunsă la BBC, recăsătorită cu un medic englez, ratând o carieră literară, dar împlinindu-se în acţiuni de asistenţă socială. Iubitoare de natură, de animale, de înotul în ape reci de munte, luminând decisiv mariajul Corneliei cu Dinu Pillat şi trăind zeci de ani drama exilului, cu arestaţi, condamnaţi şi morţi acasă, cu speranţe înşelate şi resemnări amare în Occident. „Mă cheamă pământul acesta pe care-l iubesc, pământul acesta bătrân, tocit şi bun, care freamătă ros de vietăţi, sfredelit de rădăcini, adăpat de şuvoaie subterane şi care cheamă în zi, în noapte, sufletele din noi..."

Roman de dragoste epistolar, jurnal de epocă neagră, dar şi de zile senine, sumă de modele morale forjate în cultul familiei, al rânduielii şi armoniei interioare, cartea aceasta ne arată o dată mai mult ce lume deplină am avut şi ce nimic ne-a rămas. (DAN C. MIHĂILESCU)

Despre Pia Pillat
Recenzii

„Pia Pillat (n. 1916) este fiica poetului Ion Pillat (1891-1945) si a pictoritei Maria Pillat-Brates (1892-1975) si sora romancierului si criticului literar Dinu Pillat (1921-1975). Ea insasi a inceput sa scrie poezie si proza inca din adolescenta. In 1934, s-a maritat cu aviatorul Ilie Arapu; s-a despartit insa de el nu dupa multa vreme pentru a locui impreuna cu Mihai Farcasanu, de care se indragostise. Familiile Bratianu si Pillat au renegat-o si au izgonit-o din casa [...], reprimind-o in familie abia in 1938, dupa oficializarea legaturii cu Mihai Farcasanu, prin casatorie." (Revista 22, 10 martie |Citeşte articolul)

„Volumul Sufletul nu cunoaşte distanţele reuneşte corespondenţa din perioada exilului a fiicei lui Ion Pillat. [...] Monica Pillat reuneşte cele mai impresionante pagini din corespondenţa mătuşii sale, Pia Pillat, născută în 1916, fiica poetului Ion Pillat şi sora romancierului şi eseistului Dinu Pillat."(Simona Chiţan, Evenimentul Zilei, 6 aprilie 2009 | Citeşte articolul )

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact