Închide Close

Editura Humanitas

Oliver Sacks, Un picior de sprijin

Din categoriile ştiinţă, medicină

În colecția Paşi peste graniţe

În această carte, medicul Oliver Sacks devine pacient: un accident suferit pe munte îl sileşte să petreacă mai multe luni în spitale şi într-un centru de recuperare. Situat acum de cealaltă parte a „baricadei“, pacientul Sacks înregistrează cu pătrundere simptomele şi evoluţiile asociate bolii sale (o ruptură de cvadriceps), descoperind grava falie existentă între medic şi pacient, dar şi solidaritatea ce ia naştere între oameni aflaţi în aceeaşi stare. În acelaşi timp însă, cercetătorul Sacks desfăşoară un intens efort de obiectivare, de înţelegere a mecanismelor neoropsihice ale suferinţei. Pătrunzătoarelor observaţii realizate pe propriul său caz, el le adaugă rezultatele unor cercetări în mare parte ignorate, ca şi ecouri din marea literatură a lumii, pentru a crea un tablou viu al condiţiei pacientului şi al cortegiului de frământări asociate bolii. Un picior de sprijin este astfel un puternic îndemn deopotrivă la o regândire a relaţiei medic-pacient şi la o aprofundare a înţelesurilor acordate în mod tradiţional bolii şi, în general, suferinţei umane.

Despre Oliver Sacks

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate. Oliver Sacks a îmbinat activitatea medicală cu scrisul, iar cărţile în care prezintă publicului larg cazurile sale clinice s-au bucurat de o uriaşă notorietate internaţională - au fost traduse în 22 de limbi, în tiraje de milioane de exemplare. Ele sunt studiate în universităţi de către neurologi, scriitori, filozofi şi sociologi. În plus, opera lui Oliver Sacks a avut un mare impact asupra intelectualilor umanişti şi asupra artiştilor. Awakenings a stat la baza filmului cu acelaşi titlu (cu Robert De Niro si Robin Williams, film nominalizat pentru Premiul Oscar) şi piesei lui Harold Pinter, A Kind of Alaska. Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie (The Man Who Mistook His Wife for a Hat) a fost de asemenea pusă în scenă, cu mare succes, în regia lui Peter Brook. Cărți: Migraine (1970), Awakenings (1973), A Leg to Stand On (1984), The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1985), Seeing Voices (1989), An Antropologist on Mars (1995), The Island of the Colorblind (1997), Uncie Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood (2001), Oaxaca Journal (2002), Musicophilia: Tales of Music and the Brain (2007), The Mind's Eye (2010), Hallucinations (2012), On the Move: A Life (2015, trad. rom. În mişcare: O viaţă, Humanitas, 2015), Gratitude (2015, trad. rom. Recunoştinţă, Humanitas, 2017), The River of Consciousness (2017, trad. rom. Fluviul conștiinței, Humanitas, 2020), Everything in Its Place (2019, trad. rom. Toate la locul lor. Primele iubiri, ultimele poveşti, Humanitas, 2021).

 

Fotografia autorului © Adam Scourfield

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Un picior de sprijin
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 240
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4216-5
  • Colecție: Paşi peste graniţe
  • Domeniu: ştiinţă, medicină
  • Autor: Oliver Sacks
  • Traducere: Ioana Ilie

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact