Închide Close

Colecții / Serii

115 Humanitas Junior
251 Memorii/Jurnale/Biografii
127 Ştiinţă

Coordonator: Vlad Zografi

  Vlad Zografi prezintă cartea de stiinţă („Întâlnirile Humanitas“, 17 septembrie 2009)

40 Paşi peste graniţe

Timp de sute şi mii de ani lumea părea să fi rămas în aceeaşi matcă. „Nimic nou sub soare“ a fost cuvântul de ordine al celor care identificau ziua de mâine cu cea de azi. Acum însă cunoaşterea, tehnologia şi societatea evoluează într-un ritm care ne somează să ne redefinim identitatea. Seria „Paşi peste graniţe“ aduce în atenţia cititorilor perspectivele care se deschid în faţa omului şi scietăţii într-un moment de răscruce.

146 Istorie
16 Humanitas clasic
21 821.135.1 – Scriitori români contemporani

Literatura română contemporană merge în mult mai multe direcții decât am fi tentați să credem. În Colecția „821.135.1 - Scriitori români contemporani”, lansată de Editura Humanitas în 2018, selectăm valoarea, diversitatea, „vocea” personală, recognoscibilă a fiecărui autor. Sunt cărți care trebuie puse în valoare.

Coordonatoarea colecției 821.135.1 - Scriitori români contemporani este Andreea Răsuceanu.

 

63 Eseu
47 Paradigme
14 Parenting
63 Practic
36 Tratate/Referinţe
44 Biblioteca italiană


Inaugurata in 2006, colectia este o raritate in peisajul publicatiilor romanesti mai ales prin faptul ca se doreste a fi formatoare a unui public de calitate care cauta temeinicia si fuge de superficialitate: este o colectie bilingva (ce ofera asadar cunoscatorilor dar si amatorilor contactul cu originalul italian), unde cititorul este in permanenta asistat de un foarte folositor aparat critic care se bucura de colaborarea unor eminenti specialisti din Italia. Fie ca este vorba de literatura, filozofie sau eseistica, colectia isi propune sa ofere cititorilor romani, in versiuni consacrate si atent revizuite sau in noi talmaciri, acele opere ale culturii italiene care au devenit, in timp, texte fondatoare ale culturii universale. Pentru valoarea traducerilor si indrazneala proiectului, intreaga colectie a fost distinsa in 2008 cu Premiul National de Traducere al Ministerului Culturii din Italia.

Coordonator: Smaranda Bratu Elian

861 în afara colecţiilor
9 Polis
1109 Ebook
10 Monografiile Humanitas
7 Eseişti români
3 Proză debut
5 Pro jure
1 Călătorii
12 Studia Phaenomenologica

 

Studia Phaenomenologica. Romanian Journal for Phenomenology Studia Phaenomenologica is a peer-reviewed yearbook in phenomenology, edited by the Romanian Society for Phenomenology. All articles are blind-refereed except when invited. FOUNDING EDITORS Gabriel CERCEL; Cristian CIOCAN EDITOR Cristian CIOCAN EDITORIAL ASSISTANTS Paul BALOGH; Andreea PARAPUF EDITORIAL BOARD Adina BOZGA; Virgil CIOMOŞ; Ion COPOERU; Mădălina DIACONU; Bogdan MINCĂ; Delia POPA; Attila SZIGETI ADVISORY BOARD Renaud BARBARAS; Rudolf BERNET; Walter BIEMEL; Jean-François COURTINE; Françoise DASTUR; Natalie DEPRAZ; Parvis EMAD; Eliane ESCOUBAS; Jean GREISCH; Günter FIGAL; Marion HEINZ; Klaus HELD; Fr.-W. VON HERRMANN; Theodore KISIEL; Gabriel LIICEANU; Jean-Luc MARION; Otto PÖGGELER; Marc RICHIR; Hans Rainer SEPP; Mihai ŞORA; Helmuth VETTER; Bernard WALDENFELS www.studia-phaenomenologica.com

5 Humanitas junior / caietul de amintiri
14 Proză
88 Raftul întâi
6 Cartea la borcan

Instrucţiuni de folosire

De ce „borcan“?
Pentru că e face cu putinţă jocul, surpriza şi cadoul. Pentru că într-un borcan te aştepţi să găseşti dulceaţă, murături, terine, legume, măsline sau miere, şi nu echivalentul a 20 de linguriţe de înţelepciune, umor sau emoţie. Pentru că, în jurul borcanului, se pot strânge câţiva prieteni care, citind cu glas tare conţinutul unuia sau altuia dintre sulurile colorate, se vor înfrupta din aceeaşi hrană, dar fiecare îi va simţi gustul diferit, cu papilele minţii şi sufletului său.

De ce „carte“?
Pentru că înăuntrul fiecărui borcan se află 20 de pagini tipărite, rulate şi legate cu un fir auriu. Fiecare rulou conţine, în funcţie de tema cărţii-borcan: flash-uri „decupate" din operele a 15 filozofi ai lumii; cele mai frumoase poeme de iubire; o poveste din cele câteva mii strânse laolaltă de Jean-Claude Carriere în Cercul mincinoşilor; vorbe de duh de pe toate meridianele sau, de ce nu, citate care strălucesc prin prostia adunată în ele; pentru cei îndrăgostiţi de pisici, cele mai frumoase poezii care le-au fost dedicate; reţete „intelectuale", scoase din volumul Intelectuali la cratiţă.

Efecte posibile
E foarte posibil ca unele sau altele dintre vorbele puse în borcan să nu-ţi mai iasă niciodată din minte şi, dacă se-ntâmplă şi să te-ndrăgosteşti de vreuna, să te pomeneşti că întâlnirea cu ea ţi-a schimbat viaţa. E posibil, de asemenea, ca, odată consumat conţinutul borcanului, să simţi nevoia să cauţi cărţile care au acelaşi gust cu sulurile colorate şi să simţi că, pe măsură ce le vei mânca, foamea ta va creşte.

Termen de valabilitate
Nelimitat.

Certificat de garanţie
Aspectul „cărţii la borcan“ e garantat de bunul-gust al unuia dintre cei mai rafinaţi graficieni şi designeri români: Răzvan Luscov. Gustul bun al rulourilor e garantat de cei care au preparat conţinutul fiecărui borcan.

5 Antologiile Humanitas
4 Humanitas junior / istorie & legendă
9 Albume de artă
20 Roman istoric
1 Manuale şi auxiliare, clasele IX–XII
27 Maeştrii spiritului
21 Humanitas practic de buzunar (hpb)
13 Contrapunct

Muzica impune, înainte de toate, o tăcere respectuoasă în care s-o asculţi. Dar după ce-ai ascultat-o – sau înainte s-o cunoşti – cuvintele te pot apropia mai mult de ea. Seria „Contrapunct“ a ales cuvintele cele mai nimerite: documente despre compozitori, cărţi ale marilor scriitori şi fine analize muzicologice.

61 Biblioteca virtuală

Cărțile nu au termen de expirare. Pot fi citite și generații mai târziu, în formate pe care autorii nu și le puteau imagina. Povești și întâmplări de ieri și de azi, libere de drepturi de autor sau pe care scriitorii ni le-au dăruit – în biblioteca noastră virtuală cu pdf-uri gratuite.

1 Cărţi fundamentale ale culturii române
16 Istoria ideilor
14 Nipponica
48 Societatea civilă
13 Religie
5 Ştiinţă şi filozofie
3 Biblioteca de film
24 Procesul comunismului
6 Totalitarism şi literatura estului
74 Humanitas practic
2 Humanitas practic special
18 Convorbiri/Corespondenţă/Portrete
10 Spectacolul istoriei
13 Acta Phaenomenologica

Colecția Acta Phaenomenologica apare sub egida Societății Române de Fenomenologie și îşi propune să ofere publicului român cultivat o serie de lucrări fundamentale ale fenomenologiei, curent filozofic care, situându-se în posteritatea operelor fondatoare ale lui Edmund Husserl şi Martin Heidegger, domină peisajul contemporan al filozofiei continentale. Încercînd să facă accesibile cititorului român principalele probleme actuale ale fenomenologiei, Editura Humanitas propune în această colecţie o serie de volume din spaţiul fenomenologiei franceze şi germane, atât lucrări originale ce au marcat dezvoltarea acestui curent filozofic, cât şi lucrări fundamentale de exegeză.

Coordonator al colecţiei: Cristian Ciocan

10 Ce ştiu?
4 Epic Books
1 Ex libris
4 Humanitas junior / ora de culcare
5 Povestea banilor

Cine ar putea contesta că, până la urmă, universul în care trăieşte azi omenirea este construit în jurul banilor? Poate fi scrisă, pe înţelesul tuturor, povestea acestui univers aflat în permanentă schimbare şi expansiune? O poveste în care intriga se construieşte în jurul acţiunilor, obligaţiunilor, metalelor preţioase, burselor de valori, fondurilor speculative, bulelor financiare şi crizelor economice? Cărţile din colecţia Povestea banilor, nu puţine dintre ele devenite bestseller şi premiate, au în comun darul de a explica realităţile pieţelor financiare într-un limbaj cât mai accesibil. Cititorul este plimbat printr-o lume fascinantă, populată de regi care au falimentat ţări, de lalele devenite obiect de speculă financiară, de maeştri ai pieţelor care au clădit imperii din simpla, dar şi atât de complicata idee de „valoare“. O colecţie documentată şi pasionantă, având în centrul ei misterul şi miracolul conceptului de bani.

Colecţie coordonată de Ştefan Liiceanu.

1 Studia Politica. Romanian Political Science Review
6 Teoria istoriei
18 Terra lucida
14 Zeitgeist

„Zeitgeist“ este o colecţie menită să deschidă punţi intelectuale, să exploreze fără inhibiţii natura şi efectele radicalismelor politice moderne şi să demonstreze validitatea perspectivelor pluraliste în înţelegerea lumii de azi. Cărţile din colecţia „Zeitgeist“ vorbesc despre mituri, utopii, revoluţii, despre destinul omului într-un univers în care ideologii cu pretenţii salvatoare continuă să inspire pasiuni colective cu consecinţe nu o dată catastrofice. Propunând o panoramă a ideilor-forţă din lumea contemporană, „Zeitgeist" este o colecţie care invită la luciditate şi responsabilitate. Cărţile din această colecţie se adresează tuturor celor interesaţi de necontenita tensiune dintre societatea deschisă şi adversarii ei. Colecţia include lucrări filozofice, politologice, literare şi se adresează elevilor, studenţilor, ziariştilor, tuturor celor
interesaţi de viaţa spiritului în lumea de astăzi.

Coordonator: Vladimir Tismăneanu

10 Gânditori ruşi
7 Humanitas junior / clasic
28 Top H
5 Arena
8 Tezaur
31 Biblioteca Paulo Coelho
5 În oglindă
2 Recuperări
4 Humanitas junior / muzzak
16 Casa regală
3 Ziariştii
10 Naţiuni/mentalităţi
8 Spaţii publice
203 Cartea de pe noptieră

Există cărţi de care rămâi cumva îndrăgostit: crezi că le-ai uitat şi totuşi le duci atât de tare dorul... Sau cărţi cărora le-ai presimţit miracolul, fără să le fi cunoscut vreodată. Cărţi gata să te iubească, adunate pentru tine în colecţia „Cartea de pe noptieră“.

75 Râsul lumii
5 Cultura libertăţii

A crea şi a menţine o ordine socială construită pe libertatea şi pentru libertatea fiinţei umane constituie una dintre cele mai mari provocări pe care trebuie să le înfrunte intelectul uman. De sute de ani, numeroşi gânditori occidentali încearcă să răspundă acestei provocări. Prin eforturile lor, în timp, s-a cristalizat o tradiţie intelectuală: tradiţia libertăţii. Şi o doctrină: liberalismul clasic. Colecţia „Cultura libertăţii“ îşi propune să îl familiarizeze pe cititorul român cu această tradiţie, dar mai ales să-l racordeze la dezbaterile contemporane ce se revendică de la spiritul acesteia. (Valeriu STOICA, Dragoş Paul ALIGICĂ)

Coordonatori: Valeriu Stoica, Dragoş Paul Aligică

3 Ponts neufs
45 Phi
23 Academica

„Colecţia «Academica», în noua ei formă, reprezintă un proiect realizat cu ajutorul elitei culturale din ţara noastră. Prin el, Humanitas omagiază tot ce e efort onest de cunoaştere şi investigaţie originală în ştiinţele umaniste.“ (Gabriel LIICEANU)

7 Viaţa cuvintelor

Colecţia „Viaţa cuvintelor“ – concepută ca itinerar în lumea cuvintelor româneşti, într-o formă atrăgătoare şi accesibilă oricărui cititor – prezintă cele mai importante fapte lexicale de natură să ilustreze ideea formulată în titlul ei. Fiecare volum al colecţiei cuprinde povestea a circa o sută de cuvinte dintr-un anumit domeniu. Am ales să utilizăm, în toate viitoarele titluri, numeralul „o sută unu“ pentru simbolica sa (101 cuvinte de argou, 101 nume de monede, 101 nume de boli, 101 termeni de şah, 101 termeni religioşi, 101 termeni din muzică, 101 greşeli de limbă etc.). „Viaţa cuvintelor“ beneficiază de contribuţiile a numeroşi lingvişti de mare valoare, din ţară şi din străinătate.

Coordonator: Marius Sala

33 Înţelepciune şi credinţă
9 Enigmele Terrei
9 Surse clasice

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact