Închide Close

Colecții / Serii

4 Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes

Colecția Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes este realizată de un colectiv de profesori și traducători, specialiști în limbi și literaturi hispanice de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București (Mianda Cioba, Anca Crivăț, Oana-Dana Balaș, Mioara Angheluță, Melania Stancu), sub coordonarea unui comitet științific internațional din care fac parte: Alexander Baumgarten (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Emilio Blanco (Universitatea Complutense din Madrid), Cristina Castillo Martínez (Universitatea din Jaén), Santiago García Gutiérrez (Universitatea din Santiago de Compostela), Cătălina Iliescu (Universitatea din Alicante), Santiago López Martínez-Morás (Universitatea din Santiago de Compostela), Viorica Pâtea (Universitatea din Salamanca), Fernando Sánchez Miret (Universitatea din Salamanca), Joan Santanach (Universitatea din Barcelona), Juan Miguel Valero Moreno (Universitatea din Salamanca), Margarita Santos Zas (Universitatea din Santiago de Compostela), Ilinca Țăranu Ilian (Universitatea de Vest din Timișoara).

1 Francis Bacon, Opere filozofice
6 Seria aniversară Monica Lovinescu
7 Seria de autor Oliver Sacks
3 Seria Platon – Opera integrală
119 Humanitas Junior
310 Memorii/Jurnale/Biografii
185 Ştiinţă

Coordonator: Vlad Zografi

  Vlad Zografi prezintă cartea de stiinţă („Întâlnirile Humanitas“, 17 septembrie 2009)

38 Paşi peste graniţe

Timp de sute şi mii de ani lumea părea să fi rămas în aceeaşi matcă. „Nimic nou sub soare“ a fost cuvântul de ordine al celor care identificau ziua de mâine cu cea de azi. Acum însă cunoaşterea, tehnologia şi societatea evoluează într-un ritm care ne somează să ne redefinim identitatea. Seria „Paşi peste graniţe“ aduce în atenţia cititorilor perspectivele care se deschid în faţa omului şi scietăţii într-un moment de răscruce.

197 Istorie
18 Humanitas clasic
48 821.135.1 – Scriitori români contemporani

Literatura română contemporană merge în mult mai multe direcții decât am fi tentați să credem. În Colecția „821.135.1 - Scriitori români contemporani”, lansată de Editura Humanitas în 2018, selectăm valoarea, diversitatea, „vocea” personală, recognoscibilă a fiecărui autor. Sunt cărți care trebuie puse în valoare.

Coordonatoarea colecției 821.135.1 - Scriitori români contemporani este Andreea Răsuceanu.

 

31 Seria de autor Andrei Pleşu
33 Seria de autor Mircea Cărtărescu
36 Seria de autor Gabriel Liiceanu
12 Seria de autor Radu Paraschivescu
68 Seria de autor Lucian Boia
12 Seria de autor Victor Ieronim Stoichiţă
12 Seria de autor Matei Călinescu
4 Seria de autor Dan C. Mihăilescu
12 Seria de autor Ana Blandiana
112 Seria de autor Emil Cioran
31 Seria Vintage

Apariţiile purtând eticheta „Vintage“ sunt restituiri. Cărţi din alte timpuri sau vorbind despre lumi de altădată... Cărţi venerabile, cu patina vremii, cărţi de preţ, multe căzute pe nedrept în uitare... Cărţi cu savoarea unui vin nobil şi vechi, redescoperite, recuperate şi redate lumii de azi.

14 Seria de autor Martin Heidegger
9 Seria de autor Friedrich Nietzsche
8 Seria de autor André Scrima
2 Clasa pregătitoare

Editura Humanitas lansează pachetul educaţional pentru clasa pregătitoare, două seturi de fişe concepute de specialişti în pedagogia şcolarului mic pentru cele două discipline fundamentale: comunicarea în limba română şi matematică şi cunoaşterea mediului.

  Descarcă pliantul „Clasa pregătitoare“ (format PDF, 560 KB)

38 Seria de autor Constantin Noica
19 Seria Vintage/Centenar
19 20 de ani în 20 de cărţi

Douăzeci de autori şi de titluri Humanitas reprezentative. Volumele cuprinse în această serie aniversară marchează recuperarea unei istorii interzise timp de cincizeci de ani şi punctează repere în reflecţia asupra societăţii şi spiritualităţii contemporane.

Volumele pot fi cumpărate în caseta aniversară.

7 Seria H.-R. Patapievici
3 X idei ale lui Y

Editura s-a adresat câtorva profesori de filozofie, rugându-i să-şi imagineze că un amic (medic, profesor de geografie, arhitect, avocat sau gospodină) i-ar cere să-i explice în cuvinte simple care sunt ideile lui Kant, ale lui Platon, ale lui Nietzsche sau Wittgenstein...
„Aţi studiat ani şi ani de zile gândirea unuia sau a altuia dintre aceşti gânditori – li s-a spus – şi v-aţi familiarizat cu acele idei care, inexistente până la ei, au schimbat ceva din starea mentală a lumii. Prietenul dumneavoastră ştie că nu va citi niciodată pe unul sau altul dintre aceşti autori. Poate nu va avea timpul s-o facă sau poate, chiar dacă ar deschide una dintre cărţile lor, n-ar înţelege mai nimic din paginile scrise acolo. În acelaşi timp, el nici n-ar accepta ideea că a trecut prin lume fără să aibă habar măcar de câteva dintre ideile lui Kant, de pildă. Cum să ajungă şi el la gândurile lui, fără să trebuiască să citească tomuri întregi?“
Iată, aşadar, începutul acestei mini-serii dedicate acelor autori şi idei care au pus omenirea în mişcare sau au explicat, ca nimeni până la ei, lumea în care trăim. Ea îşi propune să dea jos ideile de pe raftul cel mai de sus al bibliotecilor lumii, de-acolo de unde le-a aşezat istoria culturii, şi să le facă accesibile tuturor celor care au absolvit un liceu.

25 Seria de autor Neagu Djuvara
7 Seria de autor Dinu Pillat
6 Seria de autor Traian Ungureanu
3 Seria de autor René Guenon
15 Seria Ionesco
16 Seria Dicţionare
8 Seria de autor Andrei Cornea
8 Seria Platon
6 Seria de autor George Steiner
31 Seria de autor Lucian Blaga
19 Seria Ionesco/teatru
5 Seria de autor Stelian Tănase
4 Seria Marguerite Yourcenar
6 Seria de autor Ludwig Wittgenstein
10 Seria Psihologie/antroplogie
5 Seria de autor Alexandru Dragomir
1 Seria de autor Susan Sontag
20 Seria Milan Kundera
4 Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
4 Seria de autor Mihai Şora
14 Seria de autor C.S. Lewis
35 Seria Religie

Coordonator: Preot Vasile RĂDUCĂ

3 Seria Giordano Bruno

Odata cu arderea pe rug, in anul 1600, a lui Giordano Bruno, in istorie se stinge acea epoca a gindirii in care cunoasterea era inseparabila de eros si magie, in locul ei instaurindu-se epoca stiintelor exacte si a tehnologiei moderne. Forta si originalitatea ultimului mare filozof al Renasterii italiene se regasesc din plin in stilul operei sale italiene, si in special in mustoasele si provocatoarele sale dialoguri filozofice, considerate o culme a ingeniozi¬tatii verbale si o piatra de incercare pentru traducatori. Editia de fata ofera pentru prima data cititorului roman seria completa a operei italiene a lui Bruno, alcatuita din sase dialoguri, impartite de traditia exegetica in dialoguri cosmologice: Cina din miercurea cenusii, Despre cauza, principiu si unu, Despre infinit, univers si lumi, si dialoguri morale: Alungarea bestiei triumfatoare, Cabala calului Pegas, Despre eroicele avinturi, carora li se adauga piesa de teatru Luminararul.

5 Seria de autor Søren Kierkegaard
10 Seria Economie
5 Seria Premiul Milan Kundera

Premiul „Milan Kundera“ s-a născut din Premiul „Ovidius“ acordat lui Milan Kundera în 2011 de către Uniunea Scriitorilor din România. „Aş vrea să ştiţi – a declarat Milan Kundera – că distincţia acordată m-a bucurat mult, date fiind dragostea mea pentru ţara dumneavoastră, pentru Cioran, vechiul meu prieten, ca şi admiraţia pentru Ionesco, cel care, pentru mine, a fost cel mai mare dramaturg al secolului XX. Vă rog să treceţi cei 10 000 de euro în contul editurii mele din România, Humanitas, pentru ca ea să poată sprijini, din aceşti bani, literatura română.“

3 Seria Alain Besancon
61 Seria de autor Mircea Eliade
1 Seria Sociologie
3 Debut UniCredit
8 Seria de autor Petru Creţia
6 Seria de autor Nina Berberova
7 Seria de autor Elizabeth Gilbert
21 Seria Mircea Eliade/proză
2 Seria Eliadiana
1 Biografie
12 Societate & civilizaţie

Cărţile din seria „Societate & civilizaţie“ sunt poveşti inedite despre societatea românească de altădată. Cărţi scrise cu savoare şi talent. Cărţi purtând amprenta erudiţiei. Cărţi esenţiale pentru înţelegerea trecutului, dar mai ales pentru explicarea prezentului.

44 Istorie contemporană

Coordonatori: Cristian Vasile şi Vladimir Tismăneanu

Seria ISTORIE CONTEMPORANĂ a Editurii Humanitas îşi propune să ofere cadrelor didactice, studenţilor, elevilor din anii terminali ai liceului, precum şi amatorilor de istorie recentă contribuţii esenţiale pentru înţelegerea secolului XX ca secol al ideologiilor şi revoluţiilor, cu un accent special acordat volumelor care îşi îndreaptă analiza asupra ascensiunii şi declinului regimurilor şi ideologiilor totalitare de dreapta şi de stânga.
Seria va găzdui atât studii istoriografice, cărţi de interpretare privitoare la comunism, fascism şi la fenomenul totalitar, în general, la raporturile dintre ideologie şi mediul cultural-artistic, cât şi biografii ale unor dictatori (inclusiv culturali) sau lucrări de documente însoţite de comentarii şi studii introductive extinse, dar redactate într-un limbaj accesibil publicului larg, care să lumineze şi să demistifice natura şi funcţionarea tiraniilor moderne.
Seria are drept obiectiv îmbogăţirea producţiei editoriale autohtone cu lucrări de referinţă despre fundamentele teoretice ale radicalismelor politice specifice epocii contemporane, care să devină instrumente de lucru, cărţi demne de a fi incluse ulterior în bibliografiile recomandate în universităţi, la facultăţile de ştiinţe sociale şi umaniste. Graţie lucrărilor publicate în această colecţie, cititorii (studenţi, profesori, ziarişti, dar şi un public larg interesat de aceste fascinante subiecte) vor putea reflecta asupra marilor mize ale istoriei contemporane.

13 Portrete în dialog
4 Seria Virgil Ierunca
4 Seria de autor Mircea Horia Simionescu
12 12 cărți despre lumea în care trăim

„Am avut un prieten care-și începea ziua cu o lungă plimbare prin piața de idei a omenirii. Își propusese, cu o tenacitate programată și socotind că asta e suprema îndatorire a omului, să înțeleagă lumea cu mintea lui.
Dar cum poți alege, după ce ai vizitat o bună parte din tarabele culturii, exact acele idei care, strânse într-un ghem al minții, te fac să ajungi la o înțelegere care e mai aproape de adevăr decât de o erudiție găunoasă sau de o năroadă bătaie de câmpi?
Iată alegerea editurii Humanitas: 12 titluri care răspund obligației morale de a înțelege lumea curățind în prealabil mintea care judecă de prejudecățile ei, dar deopotrivă de patimile sufletului și de trufiile eului. Am vrut să împărtășesc cu cititorii iluzia că am putea alcătui, cu vremea, în astfel de mini-serii, o bibliotecă ideală care ne-ar putea scuti (sau vindeca) de rătăciri, fanatisme și prostie." (GABRIEL LIICEANU)

31 Seria Eseu
11 Seria Cărţi bune pentru părinţi buni

Humanitas a tradus de-a lungul timpului 7 cărţi practice adresate părinţilor. Cărţi alese cu atenţie, pe care cititorii le-au apreciat, de vreme ce au trebuit republicate, unele de mai multe ori. Cărţi perene. Cărţi bune. Cărţi necesare părinţilor care nu vor să-şi crească la întâmplare copiii. Ele apar acum ca o serie unitară. Pentru noile generaţii de părinţi (şi de bunici) buni.

69 Eseu
47 Paradigme
26 Parenting
74 Practic
36 Tratate/Referinţe
51 Biblioteca italiană


Inaugurata in 2006, colectia este o raritate in peisajul publicatiilor romanesti mai ales prin faptul ca se doreste a fi formatoare a unui public de calitate care cauta temeinicia si fuge de superficialitate: este o colectie bilingva (ce ofera asadar cunoscatorilor dar si amatorilor contactul cu originalul italian), unde cititorul este in permanenta asistat de un foarte folositor aparat critic care se bucura de colaborarea unor eminenti specialisti din Italia. Fie ca este vorba de literatura, filozofie sau eseistica, colectia isi propune sa ofere cititorilor romani, in versiuni consacrate si atent revizuite sau in noi talmaciri, acele opere ale culturii italiene care au devenit, in timp, texte fondatoare ale culturii universale. Pentru valoarea traducerilor si indrazneala proiectului, intreaga colectie a fost distinsa in 2008 cu Premiul National de Traducere al Ministerului Culturii din Italia.

Coordonator: Smaranda Bratu Elian

1024 în afara colecţiilor
9 Polis
1181 Ebook
10 Monografiile Humanitas
7 Eseişti români
3 Proză debut
5 Pro jure
1 Călătorii
12 Studia Phaenomenologica

 

Studia Phaenomenologica. Romanian Journal for Phenomenology Studia Phaenomenologica is a peer-reviewed yearbook in phenomenology, edited by the Romanian Society for Phenomenology. All articles are blind-refereed except when invited. FOUNDING EDITORS Gabriel CERCEL; Cristian CIOCAN EDITOR Cristian CIOCAN EDITORIAL ASSISTANTS Paul BALOGH; Andreea PARAPUF EDITORIAL BOARD Adina BOZGA; Virgil CIOMOŞ; Ion COPOERU; Mădălina DIACONU; Bogdan MINCĂ; Delia POPA; Attila SZIGETI ADVISORY BOARD Renaud BARBARAS; Rudolf BERNET; Walter BIEMEL; Jean-François COURTINE; Françoise DASTUR; Natalie DEPRAZ; Parvis EMAD; Eliane ESCOUBAS; Jean GREISCH; Günter FIGAL; Marion HEINZ; Klaus HELD; Fr.-W. VON HERRMANN; Theodore KISIEL; Gabriel LIICEANU; Jean-Luc MARION; Otto PÖGGELER; Marc RICHIR; Hans Rainer SEPP; Mihai ŞORA; Helmuth VETTER; Bernard WALDENFELS www.studia-phaenomenologica.com

5 Humanitas junior / caietul de amintiri
14 Proză
88 Raftul întâi
6 Cartea la borcan

Instrucţiuni de folosire

De ce „borcan“?
Pentru că e face cu putinţă jocul, surpriza şi cadoul. Pentru că într-un borcan te aştepţi să găseşti dulceaţă, murături, terine, legume, măsline sau miere, şi nu echivalentul a 20 de linguriţe de înţelepciune, umor sau emoţie. Pentru că, în jurul borcanului, se pot strânge câţiva prieteni care, citind cu glas tare conţinutul unuia sau altuia dintre sulurile colorate, se vor înfrupta din aceeaşi hrană, dar fiecare îi va simţi gustul diferit, cu papilele minţii şi sufletului său.

De ce „carte“?
Pentru că înăuntrul fiecărui borcan se află 20 de pagini tipărite, rulate şi legate cu un fir auriu. Fiecare rulou conţine, în funcţie de tema cărţii-borcan: flash-uri „decupate" din operele a 15 filozofi ai lumii; cele mai frumoase poeme de iubire; o poveste din cele câteva mii strânse laolaltă de Jean-Claude Carriere în Cercul mincinoşilor; vorbe de duh de pe toate meridianele sau, de ce nu, citate care strălucesc prin prostia adunată în ele; pentru cei îndrăgostiţi de pisici, cele mai frumoase poezii care le-au fost dedicate; reţete „intelectuale", scoase din volumul Intelectuali la cratiţă.

Efecte posibile
E foarte posibil ca unele sau altele dintre vorbele puse în borcan să nu-ţi mai iasă niciodată din minte şi, dacă se-ntâmplă şi să te-ndrăgosteşti de vreuna, să te pomeneşti că întâlnirea cu ea ţi-a schimbat viaţa. E posibil, de asemenea, ca, odată consumat conţinutul borcanului, să simţi nevoia să cauţi cărţile care au acelaşi gust cu sulurile colorate şi să simţi că, pe măsură ce le vei mânca, foamea ta va creşte.

Termen de valabilitate
Nelimitat.

Certificat de garanţie
Aspectul „cărţii la borcan“ e garantat de bunul-gust al unuia dintre cei mai rafinaţi graficieni şi designeri români: Răzvan Luscov. Gustul bun al rulourilor e garantat de cei care au preparat conţinutul fiecărui borcan.

5 Antologiile Humanitas
4 Humanitas junior / istorie & legendă
9 Albume de artă
20 Roman istoric
1 Manuale şi auxiliare, clasele IX–XII
27 Maeştrii spiritului
21 Humanitas practic de buzunar (hpb)
13 Contrapunct

Muzica impune, înainte de toate, o tăcere respectuoasă în care s-o asculţi. Dar după ce-ai ascultat-o – sau înainte s-o cunoşti – cuvintele te pot apropia mai mult de ea. Seria „Contrapunct“ a ales cuvintele cele mai nimerite: documente despre compozitori, cărţi ale marilor scriitori şi fine analize muzicologice.

65 Biblioteca virtuală

Cărțile nu au termen de expirare. Pot fi citite și generații mai târziu, în formate pe care autorii nu și le puteau imagina. Povești și întâmplări de ieri și de azi, libere de drepturi de autor sau pe care scriitorii ni le-au dăruit – în biblioteca noastră virtuală cu pdf-uri gratuite.

1 Cărţi fundamentale ale culturii române
16 Istoria ideilor
14 Nipponica
48 Societatea civilă
22 Religie
5 Ştiinţă şi filozofie
3 Biblioteca de film
24 Procesul comunismului
6 Totalitarism şi literatura estului
74 Humanitas practic
2 Humanitas practic special
18 Convorbiri/Corespondenţă/Portrete
10 Spectacolul istoriei
4 Epic Books
18 Terra lucida
1 Ex libris
13 Acta Phaenomenologica

Colecția Acta Phaenomenologica apare sub egida Societății Române de Fenomenologie și îşi propune să ofere publicului român cultivat o serie de lucrări fundamentale ale fenomenologiei, curent filozofic care, situându-se în posteritatea operelor fondatoare ale lui Edmund Husserl şi Martin Heidegger, domină peisajul contemporan al filozofiei continentale. Încercînd să facă accesibile cititorului român principalele probleme actuale ale fenomenologiei, Editura Humanitas propune în această colecţie o serie de volume din spaţiul fenomenologiei franceze şi germane, atât lucrări originale ce au marcat dezvoltarea acestui curent filozofic, cât şi lucrări fundamentale de exegeză.

Coordonator al colecţiei: Cristian Ciocan

1 Studia Politica. Romanian Political Science Review
5 Povestea banilor

Cine ar putea contesta că, până la urmă, universul în care trăieşte azi omenirea este construit în jurul banilor? Poate fi scrisă, pe înţelesul tuturor, povestea acestui univers aflat în permanentă schimbare şi expansiune? O poveste în care intriga se construieşte în jurul acţiunilor, obligaţiunilor, metalelor preţioase, burselor de valori, fondurilor speculative, bulelor financiare şi crizelor economice? Cărţile din colecţia Povestea banilor, nu puţine dintre ele devenite bestseller şi premiate, au în comun darul de a explica realităţile pieţelor financiare într-un limbaj cât mai accesibil. Cititorul este plimbat printr-o lume fascinantă, populată de regi care au falimentat ţări, de lalele devenite obiect de speculă financiară, de maeştri ai pieţelor care au clădit imperii din simpla, dar şi atât de complicata idee de „valoare“. O colecţie documentată şi pasionantă, având în centrul ei misterul şi miracolul conceptului de bani.

Colecţie coordonată de Ştefan Liiceanu.

14 Zeitgeist

„Zeitgeist“ este o colecţie menită să deschidă punţi intelectuale, să exploreze fără inhibiţii natura şi efectele radicalismelor politice moderne şi să demonstreze validitatea perspectivelor pluraliste în înţelegerea lumii de azi. Cărţile din colecţia „Zeitgeist“ vorbesc despre mituri, utopii, revoluţii, despre destinul omului într-un univers în care ideologii cu pretenţii salvatoare continuă să inspire pasiuni colective cu consecinţe nu o dată catastrofice. Propunând o panoramă a ideilor-forţă din lumea contemporană, „Zeitgeist" este o colecţie care invită la luciditate şi responsabilitate. Cărţile din această colecţie se adresează tuturor celor interesaţi de necontenita tensiune dintre societatea deschisă şi adversarii ei. Colecţia include lucrări filozofice, politologice, literare şi se adresează elevilor, studenţilor, ziariştilor, tuturor celor
interesaţi de viaţa spiritului în lumea de astăzi.

Coordonator: Vladimir Tismăneanu

4 Humanitas junior / ora de culcare
6 Teoria istoriei
10 Ce ştiu?
10 Gânditori ruşi
7 Humanitas junior / clasic
28 Top H
5 Arena
8 Tezaur
31 Biblioteca Paulo Coelho
5 În oglindă
2 Recuperări
4 Humanitas junior / muzzak
16 Casa regală
3 Ziariştii
10 Naţiuni/mentalităţi
8 Spaţii publice
203 Cartea de pe noptieră

Există cărţi de care rămâi cumva îndrăgostit: crezi că le-ai uitat şi totuşi le duci atât de tare dorul... Sau cărţi cărora le-ai presimţit miracolul, fără să le fi cunoscut vreodată. Cărţi gata să te iubească, adunate pentru tine în colecţia „Cartea de pe noptieră“.

75 Râsul lumii
5 Cultura libertăţii

A crea şi a menţine o ordine socială construită pe libertatea şi pentru libertatea fiinţei umane constituie una dintre cele mai mari provocări pe care trebuie să le înfrunte intelectul uman. De sute de ani, numeroşi gânditori occidentali încearcă să răspundă acestei provocări. Prin eforturile lor, în timp, s-a cristalizat o tradiţie intelectuală: tradiţia libertăţii. Şi o doctrină: liberalismul clasic. Colecţia „Cultura libertăţii“ îşi propune să îl familiarizeze pe cititorul român cu această tradiţie, dar mai ales să-l racordeze la dezbaterile contemporane ce se revendică de la spiritul acesteia. (Valeriu STOICA, Dragoş Paul ALIGICĂ)

Coordonatori: Valeriu Stoica, Dragoş Paul Aligică

3 Ponts neufs
45 Phi
23 Academica

„Colecţia «Academica», în noua ei formă, reprezintă un proiect realizat cu ajutorul elitei culturale din ţara noastră. Prin el, Humanitas omagiază tot ce e efort onest de cunoaştere şi investigaţie originală în ştiinţele umaniste.“ (Gabriel LIICEANU)

7 Viaţa cuvintelor

Colecţia „Viaţa cuvintelor“ – concepută ca itinerar în lumea cuvintelor româneşti, într-o formă atrăgătoare şi accesibilă oricărui cititor – prezintă cele mai importante fapte lexicale de natură să ilustreze ideea formulată în titlul ei. Fiecare volum al colecţiei cuprinde povestea a circa o sută de cuvinte dintr-un anumit domeniu. Am ales să utilizăm, în toate viitoarele titluri, numeralul „o sută unu“ pentru simbolica sa (101 cuvinte de argou, 101 nume de monede, 101 nume de boli, 101 termeni de şah, 101 termeni religioşi, 101 termeni din muzică, 101 greşeli de limbă etc.). „Viaţa cuvintelor“ beneficiază de contribuţiile a numeroşi lingvişti de mare valoare, din ţară şi din străinătate.

Coordonator: Marius Sala

33 Înţelepciune şi credinţă
9 Enigmele Terrei
9 Surse clasice

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact