Închide Close

Editura Humanitas

Tia Șerbănescu, Cristian Pătrăşconiu, Trântind ușa

Cristian Pătrășconiu în dialog cu Tia Șerbănescu

Din categoriile memorialistică & diaristică

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB / PDF

„Am (sper!) luciditate, încerc să am bun-simţ şi onestitate. Am pragmatism. Calculez, în termenii realităţii, ce se poate, ce nu se poate. Eu i-am judecat pe toţi — în mod special pe politicieni — prin propria mea grilă. Am propria mea grilă din 1990 încoace. Asta am făcut mereu când am scris despre politică şi asta fac şi acum: pun totul în grilă. Mi se pare cel mai onest aşa. Şi nu judec oameni, ci fapte şi vorbe în funcţie de acele repere ale grilei. Nu am sentimente, nu am duşmani, nu am prieteni. Nu e loc de prietenii acolo unde nu sunt senti¬mente. Or eu nu am sentimente pentru politicieni, pentru politică.“ (Tia ȘERBĂNESCU)

„Tia Şerbănescu este un fel de «crucişător moral al presei româneşti». Dacă presa poate învăţa pe cineva să gândească, după ce va fi dat deoparte grâul (puţin) de neghină (multă), atunci Tia este unul dintre cei mai buni şi mai eficienţi însoţitori în această privinţă. Prin ce spune, prin cum spune, prin consecvenţa cu care spune ceea ce spune, prin eleganţă şi stil. Tia este, şi în presă, o prezenţă cu adevărat luminoasă — şi o iubesc şi pentru asta.“ (Cristian PĂTRĂȘCONIU)

Am două reguli pe care le-am respectat cât am putut. Prima e să nu spui sau să nu scrii despre nimeni ceva ce n-ai putea să-i spui în faţă… A doua regulă e să nu te iscăleşti mai mult de două ori în aceeaşi zi.

Despre Tia Șerbănescu

TIA ȘERBĂNESCU (n. 24 octombrie 1945, comuna Sărăţeni, Ialomiţa) a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1968. În același an a primit repartiție la ziarul România liberă, unde a lucrat inițial la Secția externe, apoi la Secția cultură. În 1988, înainte de a pleca cu fiul într-o excursie organizată de școală în RDG, i s-a reținut la vamă agenda personală. La întoarcere a fost acuzată că voia să-și ofere însemnările Europei Libere și a fost mutată din redacție la serviciul documentare. În aprilie 1989 a fost dată afară de la România liberă (văzuse ediția-pilot a unui ziar clandestin pregătit de grupul Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu și Mihai Creangă) și a fost trecută pe post de corector la tipografia „13 Decembrie“. După Revoluţie a revenit la România liberă, fiind membru în Comitetul director până în 1993. A lucrat apoi la ziarele Cotidianul (1993–1998) şi Curentul (1998–2016). A susţinut rubrica „Bref“ timp de 25 de ani. În 2002 a publicat jurnalul Femeia din fotografie la Editura Compania. Semnătura Tiei Şerbănescu este una dintre cele mai puternice, mai longevive şi mai respectate în presa pro-democratică de după 1989.

Despre Cristian Pătrăşconiu

CRISTIAN PĂTRĂŞCONIU s-a născut pe 3 decembrie 1976 la Drobeta-Turnu Severin. Este licenţiat în ştiinţe politice al Facultăţii de Filozofie de la Universitatea Vest din Timişoara şi cursant al unui masterat de literatură comparată şi intertextualitate la aceeaşi universitate. A fost cursant şi bursier al Colegiului „A Treia Europă“ din Timişoara şi, în două rânduri, bursier al Universităţii Jagelloniene din Cracovia. Are o experienţă de peste zece ani în mass-media. A fost senior editor la ziarul Cotidianul şi senior editor la Realitatea TV. Apublicat un volum de versuri – Spectralia (1997). În prezent este director-adjunct al Institutului de Studii Populare (ISP). Volumul Repere intelectuale ale dreptei româneşti este alcătuit din zece interviuri realizate de Cristian Pătrăşconiu în perioada februarie-octombrie 2010.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Trântind ușa
  • Subtitlu: Cristian Pătrășconiu în dialog cu Tia Șerbănescu
  • An apariție: 2017
  • Format: EPUB/PDF
  • ISBN: 978-973-50-5612-4-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: Tia Șerbănescu, Cristian Pătrăşconiu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact