Închide Close

Autori

Francoise Thom

Francoise Thom
FRANCOISE THOM, stralucita eleva a lui Alain Besancon, a fost de foarte tanara perfect pregatita pentru sovietologie. Agrégée de rusa, a cunoscut direct „socialismul real“, prin lungi stagii la Moscova (un an la universitate, trei ani la Editura MIR) si nenumarate calatorii in tot fostul imperiu. Francoise Thom s-a impus astfel printre autoritatile mondiale din domeniul studiilor ruse si sovietice, numarandu-se, alaturi de mentorul ei, printre rarii occidentali care au inteles misterele ascensiunii lui Gorbaciov si ale prabusirii comunismului de stat. A predat in invatamantui secundar, apoi la Université de Paris X – Nanterre, inainte de a-si incepe cariera la Sorbona, unde se ocupa in prezent de istorie contemporana, cu accent pe istoria relatiilor internationale si a razboiului rece. Este fiica lui Rene Thom, autorul teoriei catastrofelor.
A debutat cu o carte despre derivele sovietizante ale invatamantului francez (L'ecole des barbares, Julliard, Paris, 1985, in colaborare cu Isabelle Stal). La langue de bois (Julliard, Paris, 1987) este o versiune prescurtata a tezei sale de doctorat, pregatita sub indrumarea lui Alain Besancon. S-a impus cu Le moment Gorbatchev (Hachette/Pluriel, Paris, 1989; editie adusa la zi, 1991), lucrare exceptional documentata si lipsita de iluzii (poate de aceea autoarea a fost concediata de criptocomunistul director al Institutului de Polemologie la care lucra). Printre lucrarile sale mai recente se numara Les fins du communisme (Criterion, Paris, 1994; trad. rom. de Gabnela Gavril, prefata de Liviu Antonesei, Polirom, Iasi, 1996) si Beria, mon pere (Plon-Criterion, 1999).

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia