Închide Close

Editura Humanitas

Francoise Thom, Limba de lemn

Din categoriile Știinţe sociale & politică

În colecția Societatea civilă

„Dupa cum Biserica vie creata de bolsevici serveste la distrugerea religiei, falsele alegeri la dezamorsarea veleitatilor democratice, falsa legalitate la impiedicarea nasterii unui drept veritabil, tot astfel falsa limba blocheaza comunicatia si ingheata formarea unei societati civile care ar pune in pericol puterea comunista, atrage gandirea pe linii secundare, ridica obstacole in dezvoltarea unui subiect... Printre toti strigoii pusi in miscare de ideologie, limba–fantoma prezinta cel mai mare pericol. Caci aceasta limba nu se multumeste sa ascunda realul, selectionand din acesta cateva obiective asupra carora ea focalizeaza raza mortala a ideologiei. Efortul sau de distrugere este infinit mai sistematic. El are in vedere un punct central, atat al gandirii, cat si al constiintei: prin concept, prin reprezentare, prin memorie, limba de lemn vizeaza intotdeauna principiul individuatiei, esenta lucrurilor si a fiintelor. Miscarea imprimata fenomenelor si conceptelor de dialectica antreneaza surparea inteligentei.“ Francoise Thom traducere de Mona Antohi
Despre Francoise Thom
FRANCOISE THOM, stralucita eleva a lui Alain Besancon, a fost de foarte tanara perfect pregatita pentru sovietologie. Agrégée de rusa, a cunoscut direct „socialismul real“, prin lungi stagii la Moscova (un an la universitate, trei ani la Editura MIR) si nenumarate calatorii in tot fostul imperiu. Francoise Thom s-a impus astfel printre autoritatile mondiale din domeniul studiilor ruse si sovietice, numarandu-se, alaturi de mentorul ei, printre rarii occidentali care au inteles misterele ascensiunii lui Gorbaciov si ale prabusirii comunismului de stat. A predat in invatamantui secundar, apoi la Université de Paris X – Nanterre, inainte de a-si incepe cariera la Sorbona, unde se ocupa in prezent de istorie contemporana, cu accent pe istoria relatiilor internationale si a razboiului rece. Este fiica lui Rene Thom, autorul teoriei catastrofelor. A debutat cu o carte despre derivele sovietizante ale invatamantului francez (L'ecole des barbares, Julliard, Paris, 1985, in colaborare cu Isabelle Stal). La langue de bois (Julliard, Paris, 1987) este o versiune prescurtata a tezei sale de doctorat, pregatita sub indrumarea lui Alain Besancon. S-a impus cu Le moment Gorbatchev (Hachette/Pluriel, Paris, 1989; editie adusa la zi, 1991), lucrare exceptional documentata si lipsita de iluzii (poate de aceea autoarea a fost concediata de criptocomunistul director al Institutului de Polemologie la care lucra). Printre lucrarile sale mai recente se numara Les fins du communisme (Criterion, Paris, 1994; trad. rom. de Gabnela Gavril, prefata de Liviu Antonesei, Polirom, Iasi, 1996) si Beria, mon pere (Plon-Criterion, 1999).
Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact