Închide Close

Editura Humanitas

Francoise Thom, Limba de lemn

Din categoriile Știinţe sociale & politică

În colecția Societatea civilă

„Dupa cum Biserica vie creata de bolsevici serveste la distrugerea religiei, falsele alegeri la dezamorsarea veleitatilor democratice, falsa legalitate la impiedicarea nasterii unui drept veritabil, tot astfel falsa limba blocheaza comunicatia si ingheata formarea unei societati civile care ar pune in pericol puterea comunista, atrage gandirea pe linii secundare, ridica obstacole in dezvoltarea unui subiect... Printre toti strigoii pusi in miscare de ideologie, limba–fantoma prezinta cel mai mare pericol. Caci aceasta limba nu se multumeste sa ascunda realul, selectionand din acesta cateva obiective asupra carora ea focalizeaza raza mortala a ideologiei. Efortul sau de distrugere este infinit mai sistematic. El are in vedere un punct central, atat al gandirii, cat si al constiintei: prin concept, prin reprezentare, prin memorie, limba de lemn vizeaza intotdeauna principiul individuatiei, esenta lucrurilor si a fiintelor. Miscarea imprimata fenomenelor si conceptelor de dialectica antreneaza surparea inteligentei.“ Francoise Thom traducere de Mona Antohi
Despre Francoise Thom
FRANCOISE THOM, stralucita eleva a lui Alain Besancon, a fost de foarte tanara perfect pregatita pentru sovietologie. Agrégée de rusa, a cunoscut direct „socialismul real“, prin lungi stagii la Moscova (un an la universitate, trei ani la Editura MIR) si nenumarate calatorii in tot fostul imperiu. Francoise Thom s-a impus astfel printre autoritatile mondiale din domeniul studiilor ruse si sovietice, numarandu-se, alaturi de mentorul ei, printre rarii occidentali care au inteles misterele ascensiunii lui Gorbaciov si ale prabusirii comunismului de stat. A predat in invatamantui secundar, apoi la Université de Paris X – Nanterre, inainte de a-si incepe cariera la Sorbona, unde se ocupa in prezent de istorie contemporana, cu accent pe istoria relatiilor internationale si a razboiului rece. Este fiica lui Rene Thom, autorul teoriei catastrofelor. A debutat cu o carte despre derivele sovietizante ale invatamantului francez (L'ecole des barbares, Julliard, Paris, 1985, in colaborare cu Isabelle Stal). La langue de bois (Julliard, Paris, 1987) este o versiune prescurtata a tezei sale de doctorat, pregatita sub indrumarea lui Alain Besancon. S-a impus cu Le moment Gorbatchev (Hachette/Pluriel, Paris, 1989; editie adusa la zi, 1991), lucrare exceptional documentata si lipsita de iluzii (poate de aceea autoarea a fost concediata de criptocomunistul director al Institutului de Polemologie la care lucra). Printre lucrarile sale mai recente se numara Les fins du communisme (Criterion, Paris, 1994; trad. rom. de Gabnela Gavril, prefata de Liviu Antonesei, Polirom, Iasi, 1996) si Beria, mon pere (Plon-Criterion, 1999).
Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Oliver Sacks

pagina autorului

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact