Închide Close
Limba de lemn

Editura Humanitas

Francoise Thom, Limba de lemn

În colecția Societatea civilă

In vremurile noastre ar fi comod sa intelegem limba de lemn ca pe un mecanism pus in aplicare, prin urmare posibil a fi intalnit doar in regimurile totalitare, si in special in comunism. Cum noi nu ne mai aflam intr-un regim totalitar iar comunismul pare definitiv depasit, s-ar parea ca subiectui acestei carti nu ne mai vizeaza decat indirect. Numai ca situatiile critice cauzate de practicarea limbii de lemn nu inceteaza sa apara. Doar ni s-a propus imediat dupa revolutia din decembrie '89 sa intram intr-o noua etapa a „dezvoltarii“ tarii noastre, cea a „comunismului cu fata umana“. Sau ni s-a sugerat ca daca incercam sa ne intelegem trecutul recent, ceea ce ne-ar permite sa vedem de ce au atata priza la public fostii activisti de partid, adica neocomunistii, nu ne mai putem adapta la prezentul „democratic“, orbiti fiind in incercarea de a rezolva niste probleme ce sunt deja depasite – doar trecutul comunist a disparut odata cu revolutia, nu? Iar exemplele folosirii limbii de lemn in continuare pot fi multiplicate. Atunci limba de lemn nu este numai de domeniul trecutului, unul mort si ingropat, ci al unui trecut care inca ne bantuie. Ea e un strigoi care inca ne stapaneste si de care nu ne putem elibera decat daca il intelegem.Traducere de Mona Antohi
Despre Francoise Thom
FRANCOISE THOM, stralucita eleva a lui Alain Besancon, a fost de foarte tanara perfect pregatita pentru sovietologie. Agrégée de rusa, a cunoscut direct „socialismul real“, prin lungi stagii la Moscova (un an la universitate, trei ani la Editura MIR) si nenumarate calatorii in tot fostul imperiu. Francoise Thom s-a impus astfel printre autoritatile mondiale din domeniul studiilor ruse si sovietice, numarandu-se, alaturi de mentorul ei, printre rarii occidentali care au inteles misterele ascensiunii lui Gorbaciov si ale prabusirii comunismului de stat. A predat in invatamantui secundar, apoi la Université de Paris X – Nanterre, inainte de a-si incepe cariera la Sorbona, unde se ocupa in prezent de istorie contemporana, cu accent pe istoria relatiilor internationale si a razboiului rece. Este fiica lui Rene Thom, autorul teoriei catastrofelor. A debutat cu o carte despre derivele sovietizante ale invatamantului francez (L'ecole des barbares, Julliard, Paris, 1985, in colaborare cu Isabelle Stal). La langue de bois (Julliard, Paris, 1987) este o versiune prescurtata a tezei sale de doctorat, pregatita sub indrumarea lui Alain Besancon. S-a impus cu Le moment Gorbatchev (Hachette/Pluriel, Paris, 1989; editie adusa la zi, 1991), lucrare exceptional documentata si lipsita de iluzii (poate de aceea autoarea a fost concediata de criptocomunistul director al Institutului de Polemologie la care lucra). Printre lucrarile sale mai recente se numara Les fins du communisme (Criterion, Paris, 1994; trad. rom. de Gabnela Gavril, prefata de Liviu Antonesei, Polirom, Iasi, 1996) si Beria, mon pere (Plon-Criterion, 1999).
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Limba de lemn
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia a II-a
  • Pagini: 248
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-0871-8
  • ISBN-10: 973-50-0871-8
  • Colecție: Societatea civilă
  • Autor: Francoise Thom

Noi apariții

Author Spotlight

Neagu Djuvara

pagina autorului

NEAGU DJUVARA (1916–2018) s-a născut la Bucureşti, într-o familie de origine aromână aşezată aici la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni de seamă. Licenţiat la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact