Închide Close
Limba de lemn

Editura Humanitas

Françoise Thom, Limba de lemn

În colecția Societatea civilă

In vremurile noastre ar fi comod sa intelegem limba de lemn ca pe un mecanism pus in aplicare, prin urmare posibil a fi intalnit doar in regimurile totalitare, si in special in comunism. Cum noi nu ne mai aflam intr-un regim totalitar iar comunismul pare definitiv depasit, s-ar parea ca subiectui acestei carti nu ne mai vizeaza decat indirect. Numai ca situatiile critice cauzate de practicarea limbii de lemn nu inceteaza sa apara. Doar ni s-a propus imediat dupa revolutia din decembrie '89 sa intram intr-o noua etapa a „dezvoltarii“ tarii noastre, cea a „comunismului cu fata umana“. Sau ni s-a sugerat ca daca incercam sa ne intelegem trecutul recent, ceea ce ne-ar permite sa vedem de ce au atata priza la public fostii activisti de partid, adica neocomunistii, nu ne mai putem adapta la prezentul „democratic“, orbiti fiind in incercarea de a rezolva niste probleme ce sunt deja depasite – doar trecutul comunist a disparut odata cu revolutia, nu? Iar exemplele folosirii limbii de lemn in continuare pot fi multiplicate. Atunci limba de lemn nu este numai de domeniul trecutului, unul mort si ingropat, ci al unui trecut care inca ne bantuie. Ea e un strigoi care inca ne stapaneste si de care nu ne putem elibera decat daca il intelegem.Traducere de Mona Antohi
Despre Françoise Thom

FRANÇOISE THOM, stralucita elevă a lui Alain Besançon și fiica matematicianului René Thom, autorul teoriei catastrofelor, a fost de foarte tânără perfect pregatită pentru sovietologie. Agrégée de rusă, a cunoscut direct „socialismul real“, prin lungi stagii la Moscova (un an la universitate, trei ani la Editura MIR) și nenumărate călătorii în tot fostul imperiu. Françoise Thom s-a impus astfel printre autoritățile mondiale din domeniul studiilor ruse și sovietice, numărându-se, alături de mentorul ei, printre rarii occidentali care au înțeles misterele ascensiunii lui Gorbaciov și ale prăbușirii comunismului de stat. A predat în învățământul secundar, apoi la Université de Paris X – Nanterre, înainte de a-și începe cariera la Sorbona, unde se ocupă de istorie contemporană, cu accent pe istoria relațiilor internaționale și a războiului rece. A debutat cu o carte despre derivele sovietizante ale învățământului francez (L'ecole des barbares, Julliard, Paris, 1985, în colaborare cu Isabelle Stal). La langue de bois (Julliard, Paris, 1987) este o versiune prescurtată a tezei sale de doctorat, pregatită sub îndrumarea lui Alain Besançon. S-a impus cu Le moment Gorbatchev (Hachette/Pluriel, Paris, 1989; ediție adusă la zi, 1991), lucrare excepțional documentată și lipsită de iluzii (poate de aceea autoarea a fost concediată de criptocomunistul director al Institutului de Polemologie la care lucra). Alte scrieri: Les Fins du communisme (1994; trad. rom. 1996), Beria: Le Janus du Kremlin (2013), Géopolitique de la Russie (2016, în colaborare cu Jean‑Sylvestre Mongrenier).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Limba de lemn
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editia a II-a
  • Pagini: 248
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-0871-8
  • ISBN-10: 973-50-0871-8
  • Colecție: Societatea civilă
  • Autor: Françoise Thom

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact