Închide Close

Editura Humanitas Fiction

Howard Jacobson, Shylock este numele meu

Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare reimaginată

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Traducere și note de Dana Crăciun

Lansată în 2015 la inițiativa editurii britanice Hogarth și preluată deja în 28 de țări, această serie propune revizitarea capodoperelor shakespeariene de către scriitori de faimă internațională, care le reimaginează pentru secolul XXI.

Iarna, un cimitir, Shylock. În această nouă, provocatoare interpretare a Neguţătorului din Veneţia, Shylock apare deopotrivă ca un personaj de sine stătător, dar şi ca proiecţie a conştiinţei lui Strulovitch, un abil negustor de artă. Dialogurile spumoase, de un umor amar dintre cei doi reprezintă motorul ascuns al romanului, mai ales în secvențele în care dezbat probleme fierbinţi ale contemporaneităţii: ce înseamnă să fii evreu sau să fii numit astfel de ceilalți, modificarea relațiilor dintre părinți și copii sau cum se manifestă dragostea în interiorul familiei.

„Howard Jacobson este în acest roman un autor mai profund şi mai amuzant decât contemporanii săi Martin Amis sau Salman Rushdie.“ (Independent on Sunday)

 

Despre Howard Jacobson

HOWARD JACOBSON s-a născut pe 25 august 1942, la Manchester. A crescut în Prestwich şi a fost educat la Stand Grammar School în Whitefield, apoi a urmat Downing College, Cambridge. A predat trei ani la Universitatea din Sydney, apoi la Selwyn College, Cambridge. Este autorul a paisprezece romane, care i-au adus premii importante. Printre acestea, No More Mister Nice Guy, care deschide, în 1998, seria romanelor care îl fac celebru, Who's Sorry Now? (2002), The Making of Henry, (2004), Kalooki Nights (2006, aflat pe lista lungă la Man Booker Prize), The Act of Love (2008). A primit Premiul Bollinger Everyman Wodehouse pentru The Mighty Walzer (1999) şi apoi pentru Zoo Time (2012). În 2010 i-a fost înmânat Man Booker Prize pentru The Finkler Question şi s-a aflat din nou pe lista scurtă în 2014, pentru o altă carte, J. Romanul Shylock este numele meu (2016) este o reinterpretare briantă a piesei Neguţătorul din Veneţia, parte a Proiectului Hogarth Shakespeare. E autorul mai multor opere de non-ficţiune: In the Land of Oz, Hamish Hamilton, 1987; Roots Schmoots: Journeys Among Jews, Viking, 1993; Seriously Funny: From the Ridiculous to the Sublime, Viking, 1997; Whatever It Is, I Don't Like It, Bloomsbury, 2011. Este coautorul, alături de Wilbur Sanders, unei cărţi de referinţă: Shakespeare's Magnanimity: Four Tragic Heroes, Their Friends and Families (1978).

 

Fotografia autorului © Keke Keukelaar/De Beeldunie

Recenzii

„În Shylock este numele meu, Howard Jacobson își dă întreaga măsură a talentului său. El ia temele piesei lui Shakespeare și le tratează cu umor negru și multă inteligență. Nu există astăzi un scriitor de limbă engleză mai amuzant decât el. Nu e vorba doar de un umor care să te facă să râzi în hohote, deși e din plin și acesta, incluzând glumele legate de circumcizie sau masturbare. Ci de un umor ascuțit, mușcător, care trece prin tine.“ (Jewish Chronicle)

„Howard Jacobson e un romancier de idei. Ce se adaugă unei mari opere atunci când este reimaginată? Avem nevoie de jargonul de secol XXI pentru că originalul pare intimidant de departe? Shylock este numele meu devine o ripostă emoționantă, tulburătoare și captivantă la deznodământul senin al textului original.“ (Sydney Morning Herald)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Shylock este numele meu
 • Subtitlu: Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare reimaginată
 • An apariție: 2016
 • Ediție: I
 • Pagini: 276
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-606-779-110-5
 • Colecție: Raftul Denisei
 • Domeniu: literatură
 • Autor: Howard Jacobson
 • Traducere şi note: Dana Crăciun

Noi apariții

Author Spotlight

Jay Parini

pagina autorului

JAY PARINI s-a născut în 1948, în Pittston, Pennsylvania. După studii de filologie și un doctorat obținut în 1975 la University of St. Andrews, în Scoția, devine profesor de limba engleză și predă vreme de șapte ani la Darmouth College din New Hampshire, Hanover.

Evenimente

15 mai 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Umbra mamei de Nikola Scott

10 aprilie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Focul de Daniela Krien

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact