Închide Close

Editura Humanitas

Richard Muller, Acum. Fizica timpului

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Traducere de Adam Jinaru

 

Citești cuvântul „acum” chiar acum, dar ce înseamnă el? Ce anume dă un caracter excepțional efemerului moment „acum”? Natura lui enigmatică i-a contrariat pe filozofi, teologi și fizicieni, de la Sfântul Augustin la Einstein și până în prezent. În ultima vreme, destui fizicieni teoreticieni împărtășesc ideea că scurgerea timpului e doar o iluzie, însă Richard A. Muller, unul dintre cei mai mari fizicieni experimentatori ai zilelor noastre, este de altă părere. El spune că fizica trebuie să explice realitatea, nu s-o nege.

 

În Acum, drumul către înțelegerea timpului pe care ni-l propune Muller ne conduce prin elementele fundamentale ale teoriei relativității și teoriei cuantice, prin cosmologia big bang-ului și a găurilor negre, pentru a ajunge la o imagine sintetică originală ce contrazice multe dintre ideile cu care ne-am obișnuit și pentru a anticipa spiritul în care ar trebui să gândească un nou Einstein.

Semnificația lui „acum“ e doar unul dintre numeroasele mistere ale acelui ciudat fenomen pe care îl numim timp. Este remarcabil că înţelegem atât de mult despre timp, mai ales straniile şi contraintuitivele aspecte legate de teoria relativităţii a lui Einstein, dar e remarcabil și că înţelegem atât de puţin despre aspectele fundamentale ale timpului – ce este şi care e raportul lui cu realitatea. Cartea de față este despre timp – ce ştim şi ce nu ştim.

Despre Richard Muller

RICHARD A. MULLER (n. 1944) este unul dintre cei mai importanți fizicieni experimentatori ai epocii noastre, dar e preocupat deopotrivă de aspectele teoretice și filozofice ale fizicii, precum și de problemele legate de mediu. După absolvirea Universității Columbia, și-a susținut doctoratul la Universitatea Berkeley și a început să efectueze experimente de fizica particulelor sub îndrumarea laureatului Nobel Luis Alvarez, mentorul său. A lucrat apoi și în domeniul astrofizicii și cosmologiei, având contribuții decisive la măsurarea radiației cosmice de fond și la determinarea faptului că universul se extinde accelerat. S-a ocupat de asemenea de problemele legate de climă, studiind glaciațiunile și confirmând tendința încălzirii globale. În 1978 a primit Premiul Alan T. Waterman din partea Fundației Naționale pentru Știință (SUA).

Fotografia autorului © Sarah Hass/Best Photo

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Acum. Fizica timpului
  • An apariție: 2020
  • Ediție: I
  • Pagini: 376
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-6570‑6
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă
  • Autor: Richard Muller
  • Traducere: Adam Jinaru

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact