Închide Close

Editura Humanitas

Richard Muller, Acum. Fizica timpului

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Traducere de Adam Jinaru

 

Citești cuvântul „acum” chiar acum, dar ce înseamnă el? Ce anume dă un caracter excepțional efemerului moment „acum”? Natura lui enigmatică i-a contrariat pe filozofi, teologi și fizicieni, de la Sfântul Augustin la Einstein și până în prezent. În ultima vreme, destui fizicieni teoreticieni împărtășesc ideea că scurgerea timpului e doar o iluzie, însă Richard A. Muller, unul dintre cei mai mari fizicieni experimentatori ai zilelor noastre, este de altă părere. El spune că fizica trebuie să explice realitatea, nu s-o nege.

 

În Acum, drumul către înțelegerea timpului pe care ni-l propune Muller ne conduce prin elementele fundamentale ale teoriei relativității și teoriei cuantice, prin cosmologia big bang-ului și a găurilor negre, pentru a ajunge la o imagine sintetică originală ce contrazice multe dintre ideile cu care ne-am obișnuit și pentru a anticipa spiritul în care ar trebui să gândească un nou Einstein.

Semnificația lui „acum“ e doar unul dintre numeroasele mistere ale acelui ciudat fenomen pe care îl numim timp. Este remarcabil că înţelegem atât de mult despre timp, mai ales straniile şi contraintuitivele aspecte legate de teoria relativităţii a lui Einstein, dar e remarcabil și că înţelegem atât de puţin despre aspectele fundamentale ale timpului – ce este şi care e raportul lui cu realitatea. Cartea de față este despre timp – ce ştim şi ce nu ştim.

Despre Richard Muller

RICHARD A. MULLER (n. 1944) este unul dintre cei mai importanți fizicieni experimentatori ai epocii noastre, dar e preocupat deopotrivă de aspectele teoretice și filozofice ale fizicii, precum și de problemele legate de mediu. După absolvirea Universității Columbia, și-a susținut doctoratul la Universitatea Berkeley și a început să efectueze experimente de fizica particulelor sub îndrumarea laureatului Nobel Luis Alvarez, mentorul său. A lucrat apoi și în domeniul astrofizicii și cosmologiei, având contribuții decisive la măsurarea radiației cosmice de fond și la determinarea faptului că universul se extinde accelerat. S-a ocupat de asemenea de problemele legate de climă, studiind glaciațiunile și confirmând tendința încălzirii globale. În 1978 a primit Premiul Alan T. Waterman din partea Fundației Naționale pentru Știință (SUA).

Fotografia autorului © Sarah Hass/Best Photo

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Acum. Fizica timpului
 • An apariție: 2020
 • Ediție: I
 • Pagini: 376
 • Format: 15x22,5 cm
 • ISBN: 978-973-50-6570‑6
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Richard Muller
 • Traducere: Adam Jinaru

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact