Închide Close

Editura Humanitas

Titus Burckhardt, Alchimia

Din categoriile religie

În colecția Terra lucida

Dupa unii „stiinta“, dupa altii „magie“, alchimia a fost intotdeauna un subiect provocator. Cartea lui Titus Burckhardt este, pesemne, prima pe care ar trebui s-o parcurga cineva preocupat de acest domeniu controversat. Lucrarea incepe cu istoria alchimiei, apoi trece in revista notiunile de baza, interpretarea lor, tehnicile, instrumentele si, nu in ultimul rand, scopul alchimiei, relatia ei cu chimia si astrologia, dar si cu filozofia sau religia, locul pe care il ocupa in general in cultura. Termeni misteriosi, pe care-i auzim adesea fara sa stim prea bine ce inseamna – precum piatra filozofala, casatoria alchimica, argintul viu, materia prima – sunt explicati pe intelesul tuturor. Patrunzand in laboratoarele secrete ale marilor maestri, incepand cu Hermes Trismegistul, cititorul e initiat in raporturile ascunse dintre planete si metale, afla despre nebanuite reactii ale elementelor chimice, despre obtinerea aurului si argintului din metale inferioare, despre „alchimia rugaciunii“ si transmiterea invataturilor alchimice. traducere de Luana Schidu
Despre Titus Burckhardt
Exponent reputat al scolii traditionaliste (philosophia perennis) initiate de Rene Guenon si Frithjof Schuon, profund cunoscator al artei si civilizatiei islamice. Elvetian de limba germana, Titus Burckhardt s-a nascut in 1908, la Florenta, intr-o familie cu puternice traditii artistice (a fost nepotul celebrului istoric de arta Jacob Burckhardt, iar tatal sau era sculptor). La Basel, in primii ani de scoala, a fost coleg cu Frithjof Schuon, care avea sa-i ramana prieten apropiat. Dupa studii in Elvetia si Italia, a plecat in Maroc pentru a cauta, dupa cum el insusi a marturisit, „ceea ce a pierdut Occidentul“. A devenit fluent in araba, i-a citit pe sufisti in original si a devenit un subtil cunoscator al artei si civilizatiei islamice. Revenit in Elvetia, a fost director artistic al Editurii Urs Graf (Lausanne), unde a publicat lucrari remarcabile (editii in facsimil ale unor manuscrise medievale, intre care primele manuscrise celtice ale Evangheliei), iar in seria Statten des Geistes si cateva dintre cartile sale (intre altele, cunoscuta Fes, Stadt des Islam, 1960). In 1972 a fost trimis de UNESCO in Maroc pentru a face inventarul arhitectonic si aristic al orasului Fez, inscris pe lista patrimoniului mondial. Timp de cativa ani a condus o echipa internationala de arhitecti, urbanisti si restauratori care au aplicat in practica planul pe care il elaborase pentru conservarea orasului vechi. S-a implicat apoi in organizarea unor expozitii si simpozioane despre arta islamica, culminand cu cele de la Hayward Gallery (Londra), in 1976. A murit la Lausanne in 1984. Lucrari: Vom Sufitum: Einfhurung in die Mystik des Islams, 1953 Vom Wessen heiliger Kunst in den Weltreligionen, 1958 Siena, Stadt der Jungfrau, 1958 Alchemie, Sinn und Weltbild, 1960 Fes, Stadt des Islam, 1960 Lachen und Weinen, 1964 Der wilde Westen, 1967 Die maurische Kultur in Spanien, 1970 Marokko, Westlicher Orient: ein Reisefuhrer, 1972 s.a.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Alchimia
 • An apariție: 1998
 • Ediție: editia I
 • Pagini: 208
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0874-8
 • ISBN-10: 973-28-0874-8
 • Colecție: Terra lucida
 • Domeniu: religie
 • Autor: Titus Burckhardt

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact