Închide Close
America si acustica

Editura Humanitas

Vlad Zografi, America si acustica

Din categoriile literatură, dramaturgie

În colecția în afara colecţiilor

Premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 2007

"De vreo 25 de ani mi-am dorit sa scriu o carte care sa se numeasca America si acustica. De fapt, cartea asta chiar a existat, intr-un singur exemplar. Eram student la fizica si, neavand cursurile litografiate, petreceam cateva ore pe saptamana in biblioteca facultatii. Veneau acolo sa citeasca studenti, dar si profesori sau cercetatori de la institutele de fizica, intr-o liniste aproape perfecta -- se auzeau numai hartiile fosnind si cate-o tuse retinuta. Cand, intr-o buna zi, am luat din raft cursul de mecanica si acustica, n-am observat decat ca, in loc de hartanitul exemplar brosat dintotdeauna, tineam in maini o carte legata intre coperti tari. M-am asezat la masa, am citit o vreme, apoi am inchis cartea. Si atunci am vazut ca pe cotor scria, cu litere argintii, ceva neverosimil si minunat: America si acustica. Mi-e imposibil sa mai aflu acum daca cel care legase cursul litografiat facuse un gest extravagant sau pur si simplu citise gresit titlul. Acum vreo 25 de ani insa, in linistea din biblioteca am inceput sa rad. Si cu cat ma chinuiam sa ma abtin, cu atat rasul iesea din mine mai violent, tiranic, imposibil de stapanit. Intre timp, rasul acesta, ca un sunet fundamental, a devenit unul interior, ingropat sub gravitatea zilelor. Cu cat aberatiile-orori traite si vazute se adunau, fara sa-mi dau seama, in subteran rasul se limpezea. Pana cand a iesit la suprafata in piesele din America si acustica." (Vlad Zografi)

Despre Vlad Zografi

VLAD ZOGRAFI s‑a născut la Bucureşti în 1960. A studiat fizica la Universitatea din Bucureşti, iar în 1994 a obținut un doctorat în fizică atomică la Universitatea Paris XI, Orsay. A debutat în februarie 1990 în România literară, cu o povestire. A publicat proză (Genunchiul stâng sau genunchiul drept, 1993 şi Omul nou, 1994), apoi teatru: Isabela, dragostea mea (1996, Premiul Uniunii Scriitorilor), Oedip la Delphi (1997), Regele şi cadavrul (1998), Viitorul e maculatură (1999, Premiul Uniunii Scriitorilor), America şi acustica ( 2007, Premiul Uniunii Scriitorilor), Petru (2007, conținând variante revăzute ale unor piese publicate anterior), Toate minţile tale (2011). Petru a fost prima piesă de teatru românească pusă în scenă după 1989 la Teatrul Bulandra, iar spectacolul (regizat de Cătălina Buzoianu) a fost invitat la Bienala de la Bonn în 1998. În 2012 a publicat eseul Infinitul dinăuntru. Șase povestiri despre om, societate și istorie. În 2016 a publicat romanul Efectele secundare ale vieții (Premiul Observator Lyceum, 2017), apărut în limba cehă (traducere de Jiři Našinec, Editura Havran, Praga, 2019) și în limba sârbă (traducere de Ðura Miočinović, Editura Knjževna radionica Rašić, Belgrad, 2020). În 2018 a publicat romanul Șapte Octombrie.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: America si acustica
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 296
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1741-5
  • ISBN-10: 978-973-50-1741-5
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură, dramaturgie
  • Autor: Vlad Zografi

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact