Închide Close

Editura Humanitas

C. G. Jung, Amintiri, vise, reflecții

Consemnate și editate de Aniela Jaffe

Traducere și Notă de Daniela Ștefănescu

 

Cartea autobiografică a lui Jung — una dintre cele mai tulburătoare piese memorialistice ale secolului XX — este săracă în fapte de viaţă exterioară: schiţa copilăriei într-o familie de pastori, o trecere în revistă a practicii de medic psihiatru, întâlnirea cu Freud, construirea turnului de la Bollingen, câteva călătorii în locuri exotice (Africa, India).Dar pe fundalul acestor sumare evenimente exterioare se desenează conturul viguros al unei alte vieţi, de o infinită bogăţie. Treptele ei cronologice sunt intuirea, de la o vârstă incredibil de fragedă, a unei entităţi psihice autonome, formidabila coliziune cu inconştientul, târzia lui autorealizare („Viaţa mea“, spune Jung de la bun început, „este povestea unei realizări de sine a inconştientului“).Această „a doua“ viaţă, cea lăuntrică, s-a exprimat în vise, viziuni, călătorii în spaţii extramundane, experienţa nemijlocită a lui Dumnezeu — toate mărturisite public de Jung, alături de premoniţiile sale asupra viitorului umanităţii şi de gândurile sale cele mai intime despre religie, numai în Amintiri. Şi din aceleaşi experienţe lăuntrice s-a născut originala operă jungiană.Considerându-le incompatibile cu contribuţia sa ştiinţifică, Jung nu şi-a inclus Amintirile în corpusul Operelor complete. Şi totuşi, această carte autobiografică rămâne cea mai bună introducere în psihologia analitică jungiană: aici pot fi găsite originea şi semnificaţia conceptelor ei fundamentale — de la „inconştient colectiv“ şi „arhetipuri“ până la „individuaţie“.

Despre C. G. Jung

CARL GUSTAV JUNG (1875–1961), psiholog si psihiatru elvetian. Nascut la Keswil (cantonul Thurgau), a facut studii de medicina generala si psihiatrie la Basel, a fost profesor la Facultatea de Medicina din Zurich, si medic-sef la clinica psihiatrica universitara Burgholzli. S-a consacrat insa precumpanitor psihoterapiei clinice si, concomitent, cercetarii experimentale si teoretice. In 1904 intemeiaza la Zurich un laborator de psihopatologie experimentala, valorificand observatii personale si descoperiri in domeniul asociatiilor verbale normale si patologice, al dementei precoce si al complexelor. Intre 1907 si 1912 colaboreaza intens cu Freud, atras in special de cercetarile acestuia legate de isterie si de vise. Ruptura cu Freud, provocata mai cu seama de rigiditatea conceptiei acestuia, inseamna pentru Jung angajarea ferma pe un drum propriu. Ea il va duce la elaborarea unui sistem autonom de gandire, axat pe reintroducerea spiritului ca dimensiune fundamentala a fiintei si pe un ansamblu de concepte noi, deduse in temeiul unei indelungate si vaste experiente clinice. Intre 1921 si 1938 intreprinde calatorii de studii in Africa de nord, in lumea araba, la indienii pueblo din Arizona, in Kenya, Uganda si India. In 1935 este ales presedinte al proaspat intemeiatei „Societati elvetiene pentru psihologie si domeniile conexe“. In 1944 i se creeaza la Basel o catedra de „psihologie medicala“. In 1948 se infiinteaza la Zurich institutul care ii poarta numele, iar in 1958, inspirata de cercetarile sale, „Societatea internationala de psihologie analitica“. Ultimii ani de viata si-i petrece la Bollingen, langa Zurich, locuind in faimosul turn, unde isi redacteaza si partial isi dicteaza memoriile. La cateva luni dupa moartea lui ii apar memoriile, Erinnerungen, Traume, Gedanken consemnate si editate de Aniela Jaffe. Scrieri: Uber die Psychologie der Dementia praecox (1907) Wandlungen und Symbole der Libido (1912) Psychologische Typen (1921) Die Beziehungen zwischen dem Ich und dem Unbewusten (1928) Psychologie und Religion (1940) Uber die Psychologie des Unbewusten (1943) Psychologie und Alchemie (1944) Die Psychologie der Ubertragung (1946) Antwort auf Hiob (1952) Synchronizitat als ein Prinzip akausaler Zusammenhange (1952) Ein moderner Mythus (1957)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Amintiri, vise, reflecții
  • Subtitlu: Consemnate și editate de Aniela Jaffe
  • An apariție: 2020
  • Ediție: a VI-a
  • Pagini: 480
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-6772-4
  • Domeniu: memorialistică & diaristică, psihologie & antropologie
  • Autor: C. G. Jung
  • Traducere: Daniela Ștefănescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact