Închide Close

Editura Humanitas

Gabriel Liiceanu, Apocalipsa dupa Cioran

In iunie 1990, mansarda lui Cioran din rue de l'Odeon s-a transformat pentru trei zile in... platou de filmare: cel care o viata intreaga se marturisise prin scris consimtea acum intaia oara s-o faca in fata camerelor de luat vederi, Caci nu doar unul, ci doi operatori il insoteau pe Gabriel Liiceanu pentru a filma convorbirea sa cu acest „Iov domolit la scoala moralistilor“, pentru a-i scormoni intimitatea si trecutul, pentru a-i surprinde deznadejdile si furia si sarcasmele din gesturi si priviri. De aici cele doua filme ale acestui interviu, realizate impreuna cu Gabriel Liiceanu de Constantin Chelba, Exercitii de admiratie, transmis de Televiziunea Romana in 1992, si de Sorin Iliesiu, Apocalipsa dupa Cioran, disponibil astazi sub forma de casete video. Cartea de fata le cuprinde intr-un fel pe amandoua: ea alatura textului integral al interviului – in care cititorul va regasi un Cioran parca mai viu ca niciodata, un Cioran cand nostalgic, cand vituperant, cand histrionic, cand dezabuzat – un eseu al lui Gabriel Liiceanu, nascut din comentariul ce a insotit interviul.
Despre Gabriel Liiceanu

GABRIEL LIICEANU este filozof, eseist şi scriitor, personalitate civică şi academică. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80, mijlocind întâlnirea cititorilor cu modelul cultural construit de Noica. Apel către lichele, Tragicul, Cearta cu filozofia, Despre limită, Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, Uşa interzisă, Declaraţie de iubire, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Isus al meu, Impudoare, Despre destin (împreună cu Andrei Pleşu), Ce gândește Dumnezeu?, Exitus, Înapoi la argument (împreună cu Horia-Roman Patapievici), Scrisoare către Dorothea, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficțiunea ca necesitate vitală (dialoguri cu Mario Vargas Llosa), „Am inventat Păltinișul!“ (împreună cu Constantin Noica și Andrei Pleșu) sunt o parte dintre volumele publicate de-a lungul timpului la Humanitas.

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact