Închide Close

Editura Humanitas

Andrei Pandele, Bucureștiul mutilat

Din categoriile istorie, albume/arte vizuale

În colecția în afara colecţiilor

Cu fotografii de Andrei Pandele, Dan Vartanian, Dan Dinescu, Sorin Vasilescu, Peter Derer, Şerban Lăcriţeanu, Andrei Bîrsan, Nic Hanu, Radu Ştefănescu

„Poate că Andrei Pandele a inventat aparatul fotografic ideal, acela care imprimă direct în memoria noastră ceea ce vedem, dar cu inima, sufletul şi viziunea lui.“ (DINU LAZĂR)

„Fotografiile lui Andrei Pandele sunt singurele fotografii-document făcute cu umor şi interes, şi singurele care rezistă unei probe a timpului.“ (COSMIN BUMBUŢ)

Fotografia de pe copertă: Templul Unirea Sfântă din București (sinagoga breslei croitorilor), monument istoric, de pe str. Mămulari, încadrată amenințător de excavatoare. (februarie 1986, © Andrei Pandele)

Aprilie 1985. Ansamblul mănăstirii Mihai Vodă, considerat și în perioada comunistă unul dintre cele mai preţioase monumente ale Bucureștiului, nu a scăpat de politica de excludere a lăcașelor de cult din perimetrul vizual, adoptată de cuplul Ceaușescu. Ctitorie din 1594 a lui Mihai Viteazul, adăpostind din 1916 Arhivele Statului, mănăstirea a fost demolată. (© Andrei Pandele)

Despre Andrei Pandele

ANDREI PANDELE a predat cursuri pe tema fotografiei şi arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. A participat, mai ales cu imagini ilustrând perioada comunistă, la expoziții de fotografie din multe țări. A contribuit cu numeroase lucrări la cartea Vom muri și vom fi liberi (1990), de Irina Nicolau ș.a. A publicat albumele Fotografii interzise și imagini personale (2007), Martorul-surpriză: fotografii necenzurate din comunism (2008) și volumul ilustrat Casa Poporului: un sfârșit în marmură (2009). Cel mai recent volum al său este Bucureștiul mutilat (Humanitas, 2018), o cronică fotografică a demolărilor din epoca Ceaușescu.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact