Închide Close

Editura Humanitas

Jim Al-Khalili, Bucuria științei

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Traducere de Alexandru Babeș

 

Trăim într-o lume imprevizibilă și derutantă. Dezinformarea și teoriile conspiraționiste invadează mass-media. Mai mult ca oricând, este o adevărată provocare să vedem lucrurile obiectiv și să luăm cele mai bune decizii.

Celebrul fizician Jim Al-Khalili ne propune să privim viața de zi cu zi precum oamenii de știință – numai astfel putem controla informaţiile complexe şi contradictorii cu care ne confruntăm. Argumentul său este că știința a ajutat omenirea în încercarea de a vedea lucrurile așa cum sunt cu adevărat, schimbându-ne viața în bine de-a lungul secolelor. Al-Khalili ne vorbește convingător despre importanța gândirii bazate pe dovezi, despre natura adevărului și rolul îndoielii, despre avantajele și dezavantajele simplificării, dar și despre cât de important este să ne apărăm de prejudecăți.

 

„Al-Khalili ne propune să folosim gândirea critică pentru a evalua știrile, precum și propriile cunoștințe și convingeri… Fiecare capitol este o lecție pe care o putem aplica zi de zi.“ — Publishers Weekly

 

„Jim Al-Khalili ne reamintește elocvent toate motivele pentru care trebuie să elogiem știința. O carte încântătoare, un ghid de încredere în era tulbure a post-adevărului.“ — SABINE HOSSENFELDER

 

„Metoda ştiinţifică este o combinaţie între curiozitatea în fața lumii, dorinţa de a investiga, observa, experimenta şi înţelege şi, desigur, disponibilitatea de a ne schimba opiniile şi de a învăţa din experienţă, atunci când ceea ce descoperim nu corespunde ideilor noastre preconcepute.

Avem aici, prin urmare, un scurt ghid despre cum să gândim şi să acţionăm într-un mod mai raţional. Fiecare capitol constă într-o recomandare, extrasă dintr-un anumit aspect al metodei ştiinţifice. Vom afla că un mod mai ştiinţific de a privi lumea ne poate duce către o viaţă mai bună.“ — JIM AL-KHALILI

Despre Jim Al-Khalili

JIM AL-KHALILI (n. 1962) este profesor de fizică teoretică la Universitatea din Surrey, Marea Britanie. Pe lângă cariera de cercetare în fizică nucleară, s-a dedicat popularizării științei prin articole, cărți, emisiuni radio și TV, devenind una dintre cele mai cunoscute persoane publice din Marea Britanie care prezintă publicului larg cercetările actuale din fizică și cosmologie. Pentru activitatea de popularizare a științei a fost distins cu Medalia Hawking pentru Comunicare Științifică, Premiul Faraday și Medalia Kelvin. Între cărțile sale amintim: Nucleus: A Trip into the Heart of Matter, Quantum: A Guide for the Perplexed, Paradox: The Nine Greatest Enigmas in Science, Black Holes, Wormholes and Time Machines (Găuri negre, găuri de vierme și călătoria în timp, Humanitas, 2021) și The World According to Physics (Ce ne spune fizica despre lume, Humanitas, 2022).

 

Fotografia autorului © Duncan Hull

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Bucuria științei
  • An apariție: 2024
  • Ediție: I
  • Pagini: 160
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-8297-0
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă
  • Autor: Jim Al-Khalili
  • Traducere: Alexandru Babeș

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact