Închide Close
Bunul Dumnezeu cotidian. Studii despre religie

Editura Humanitas

Mircea Vulcănescu, Bunul Dumnezeu cotidian. Studii despre religie

Din categoriile religie

În colecția în afara colecţiilor

Putini au fost intelectualii inzestrati cu credinta care, pusi in situatii-limita de existenta, sa nu se fi dezis de ea prin comportamentul lor. Prin greselile, compromisurile si uneori abjectiile pe care le-au savarsit, ei au aratat ca intre teoria despre religie si viata practica in granitele aceleiasi religii nu exista nici o legatura. Tocmai de aceea scrierile lor despre credinta si religie nu-ti pot inspira incredere. Le citesti stiind ca totul e teorie scrisa si nu traita. Nimic din toate acestea nu are valabilitate in cazul lui Mircea Vulcanescu. Scrierile lui despre religie isi trag valabilitatea din chiar felul tragic in care acest om a ales sa-si incheie viata. Si astfel, citindu-le in lumina jertfei lui Vulcanescu din inchisoare, textele lui interbelice iti inspira o incredere fara reticente. Sunt pagini uimitoare in care, din loc in loc, traiesti cu convingerea ca ai de-a face cu ganduri premonitorii, vestind ceea ce urma sa se intample. Si numai asa intelegi ca, in tot ce a scris despre religie sau credinta, Vulcanescu nu mintea, nu facea teorie, ci marturisea ce traia el insusi, se marturisea pe sine. Vulcanescu este un caz unic de intelectual al carui adevar crestin s-a dezvaluit o data cu moartea lui. De aici si importanta textelor lui religioase.
Despre Mircea Vulcănescu

S-a nascut in 1904 la Bucuresti. Studii universitare de filozofie si de drept la Bucuresti (licente in 1925), continuate printr-o specializare la Paris. Asistent de sociologie si de etica la catedra profesorului Dimitrie Gusti, a participat la campaniile monografice, impunandu-se ca „filozoful“ Scolii de sociologie de la Bucuresti. Unul dintre teoreticienii „tinerei generatii“, deosebit de activ la Asociatia „Criterion“. Referent la Oficiul de studii al Ministerului de Finante, director al Directiei Vamilor si al Datoriei Publice, unul dintre conducatorii Asociatiei Stiintifice pentru Enciclopedia Romaniei. Dupa 1937 s-a preocupat de elaborarea unui model ontologic al omului romanesc, conturat indeosebi prin Omul romanesc, Ispita dacica, Existenta concreta in metafizica romaneasca si Dimensiunea romaneasca a existentei. In perioada celui de-al doilea razboi mondial a fost insarcinat cu gestiunea financiara a treburilor tarii. Ca fost subsecretar de stat la Ministerul de Finante (ianuarie 1941–august 1944) in guvernul lui lon Antonescu, a fost judecat in 1946 si condamnat la opt ani temnita grea. A murit in inchisoarea de la Aiud pe 28 octobrie 1952.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Bunul Dumnezeu cotidian. Studii despre religie
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 496
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0626-x
  • ISBN-10: 973-50-0626-x
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: religie
  • Autor: Mircea Vulcănescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact