Editura Humanitas
Contrar unei prejudecati larg raspandite, magarul detine o pozitie absolut onorabila in cultura europeana. Intreaga literatura din secolul al XVIlea, de la Machiavelli la Agrippa de Nettesheim, si de la Aretino la Rabelais, a acordat o atentie aparte asinului, perceput, dupa modelul Silenilor lui Erasmus, ca simbol al unei naturi antitetice. Nuccio Ordine, specialist in istoria Renasterii, incearca sa afle motivele seductiei pe care aceasta faptura a exercitat-o asupra lui Giordano Bruno; ele tin de ambivalenta si contradictiile asinitatii, caracterizata atit prin valori negative lenea, incetineala, aroganta, incapatinarea , cat si prin valori pozitive rabdarea, toleranta, perseverenta, umilinta.
Potrivit, asadar, unei filozofii care-si asuma relativitatea, care refuza intepenirea intr-o ierarhie fixa, magarul ajunge simbol al unei fiinte bipolare, menita unei cautari continue, constienta ca nu se poate astepta la descoperirea unui adevar durabil.traducere de Aurora Martin
Despre Nuccio Ordine
NUCCIO ORDINE (1958–2023) a fost profesor de teorie a literaturii și de literatură italiană la Universitatea din Calabria. A fost fellow al Centrului de Studii asupra Renașterii al Universității Harvard și a ținut seminarii și cursuri la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A condus, împreună cu Yves Hersant, trei colecții de literatură și filozofie italiană la editura Les Belles Lettres din Paris. Scrieri: Teoria della novella e teoria del riso nel Cinquecento (1996), La soglia dell'ombra. Litteratura, filosofia e pittura in Giordano Bruno (2003), precum și numeroase eseuri despre autori ai Renașterii și de teorie literară.
Fotografia autorului © Dani Codina/Alamy Stock Photo
Alte Detalii
- Categorie: carte
- Titlu: Cabala magarului
- An apariție: 2004
- Ediție: editia I
- Pagini: 276
- Format: 13x20 cm
- ISBN: 973-50-0696-0
- ISBN-10: 973-50-0696-0
- Colecție: în afara colecţiilor
- Domeniu: istorie, eseistică
- Autor: Nuccio Ordine