Închide Close
Caietele unui fiu risipitor

Editura Humanitas

Stefan Fay, Caietele unui fiu risipitor

Primul – si cel mai puternic – atribut al apartenentei la un neam tine de cultura in care traieste omul. Eu nu-s roman prin sange, ci prin cultura, prin limba. Limba si cultura mi-au dat mie Patria. Ele m-au facut roman. Pe Tata, la rascrucea marilor intrebari pe care le punea istoria, l-a facut roman optiunea pentru dreptatea cauzei romanesti in problema Transilvaniei. Pentru el, dreptatea i-a impus atitudinea. Pentru mine nu a existat chestiunea alegerii. M-am nascut intr-o cultura, intr-o limba, intr-o priveliste dominata de aceasta limba al carei farmec si bogatie transcendentala le-am simtit din copilarie; nu pot sa le apartin decat lor, adica Romaniei. Stiu ca aceasta Romanie este asediata fara incetare de toti dusmanii si chiar prietenii ei, dar nu ma voi preda celor care incearca a-mi jefui ori denigra Patria. Stefan J. Fay
Despre Stefan Fay
S-a nascut in 1919 la Seuca (jud. Mures). A urmat patru clase la Liceul Militar „N. Filipescu“ de la Manastirea Dealului, doi ani la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti (desen si sculptura) cu practica in atelierul sculptorului lon Jalea; audient la cateva cursuri universitare (sociologie, filozofie, precum si anatomie la Facultatea de Medicina). Debuteaza in literatura cu reportaje si povestiri, in 1952 devine membru al Uniunii Scriitorilor (demisioneaza in 1956); redactor la Editura C.C.S., de unde este disponibilizat in 1958. Dupa un timp de somaj greu, exercita diverse ocupatii, picteaza decoruri de teatru, afise; participa in echipa pictorului Vasile H. Rudeanu la pictarea si renovarea bisericilor: Ghighiu, Titu, Patriarhie, Capela Ghencea-Militari, Sf. Elefterie etc. In 1959 este angajat bibliotecar tehnic la ICSIM, de unde va iesi la pensie in 1981. In aceasta perioada urmeaza Scoala Populara de Arta din Bucuresti, sectia pictura. Colaboreaza la publicatii din tara si strainatate (Franta, USA, Canada) cu materiale de cultura. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru al Academiei Romano-Americane. Carti publicate: Noul oras (ESPLA, 1952) Fata plutasului (ESPLA, 1956) Acea noapte, acea zi de iarna '33 (Editura Albatros, 1973) La cina din noua sute sapte (Editura Albatros, 1977) Caietele locotenentului Florian (Editura Albatros, 1983) Une Lettre pour Marcel Moreau (Belgia, 1984) Moartea baroanei (Editura Albatros, 1988) Sokrateion (Editura Humanitas, 1991) Bal la castel (Editura Continent, 1993) Caietele unui fiu risipitor. Jurnal (Editura Humanitas, 1994) Moartea baroanei editie - integrala (Editura Didactica si Pedagogica, 1994) Radacinile rascoalelor taranesti din Romania, 1907 (Bucuresti-Paris, 1995) Doua texte pentru Mircea Vulcanescu (Paris, 1997) Sub casca de aur a Iw. Mambrino (Editura Libra, 1997)
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact