Închide Close
Cartile omului desavarsit

Editura Humanitas

Baltasar Gracián, Cartile omului desavarsit

Din categoriile filozofie

În colecția Paradigme

Baltasar Gracian si-a castigat un loc definitiv in constiinta literara romaneasca, un public atent si interesat ii asteapta, asadar, cartile. Pentru acest public, volumul de fata va constitui o veritabila revelatie. Sunt grupate aici si oferite celor care au apreciat Criticonul, marele roman gracianesc, alte cinci capodopere de reflectie morala si religioasa: Eroul, Politicianul, Discernatorul, Oracolul manual – intr-o noua versiune complet revazuta – si Cuminecatorul, ghid de impartasanie de un patetism sublim, neglijat de critica. Cititorul poate reconfigura astfel mult mai exact un itinerar spiritual vaduvit pana acum de componenta sa religioasa: tabloul profund pesimist al evolutiei omului de exceptie intr-o lume ostila e contrabalansat de proiectul izbavirii prin credinta sub semnul absolutului divin incorporat in sacramentul euharistic. Mijloacele umane si cele divine sunt deopotriva utilizate de Gracian pentru a marca integral posibilul drum de salvare destinat omului, fiinta prin excelenta amfibie, solicitata, cu mize diferite, intre terestru si celest. Actualitatea lui Gracian in lumea noastra descumpanita este impresionanta. Precursor al lui Schopenhauer, Nietzsche si Cioran, el adauga demersului sau dimensiunea crestina, mai necesara azi decat oricand.traducere de Sorin Marculescu
Despre Baltasar Gracián

Cel mai important eseist și prozator baroc al secolului XVII spaniol, BALTASAR GRACIÁN (1601–1658) își publică cele două capodopere, Oracolul manual și Criticonul, în condiţii de cvasiclandestinitate faţă de regulile ordinului iezuit, al cărui membru a fost. A semnat cu pseudonime, și viaţa și-a încheiat-o în condiţii de izolare penitenţială. A intenţionat să realizeze portretul omului desăvârșit în condiţiile complexe ale societăţii mundane a vremii sale. Omul superior, la Gracián, nu este, ci se face, personalitatea, în viaţă și în postumitate deopotrivă, este o totalitate integrativă și dinamică, urmând un traseu „epic“ prin excelenţă. E vorba, așadar, nu de un concept abstract al individului, ci de un ideal care îmbrăţișează deopotrivă abstracţiile și omul viu, ideal ce personifică lumea înconjurătoare și pe el însuși. O demonstraţie romanescă a acestor premise teoretice era deci încununarea firească a operei lui Gracián, care ajunge astfel să elaboreze Criticonul în virtutea unui veritabil destin creativ. Schopenhauer îi intuise clar valoarea: „Cunosc trei opere alegorice de largă respiraţie: prima, în care aluzia e limpede și mărturisită, este incomparabilul Criticón al lui Baltasar Gracián, bogată ţesătură de alegorii ingenioase, înlănţuite între ele; sub o formă plăcută, ele împărtășesc înalte adevăruri morale, cărora le conferă și evidenţă de ordin intuitiv, autorul uimindu‑ne și prin bogăţia inventivităţii sale. Celelalte două opere, în care alegoria este mascată, sunt Don Quijote și Gulliver în Lilliput.“

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cartile omului desavarsit
  • An apariție: 1994
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 496
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0420-3
  • ISBN-10: 973-28-0420-3
  • Colecție: Paradigme
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Baltasar Gracián

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact