Închide Close
Ceaikovski

Editura Humanitas

Nina Berberova, Ceaikovski

Din categoriile critică de artă, muzică

În colecția Contrapunct

Muzica impune, inainte de toate, o tacere respectuoasa in care s-o asculti. Dar dupa ce-ai ascultat-o - sau inainte s-o cunosti - cuvintele te pot apropia mai mult de ea. Seria Contrapunct a ales cuvintele cele mai nimerite: documente despre compozitori, carti ale marilor scriitori si fine analize muzicologice. A doua zi, la Taneiev, a cantat pentru prima oara Simfonia a VI-a. Se aflau toti acolo. Rahmaninov asculta, cu capul sprijinit intr-o mana, fara sa scape din ochi fata lui Ceaikovski. Ii placea sa-l observe cand acesta nu-l vedea. Odata, la Teatrul Mare, l-a vazut (cand el credea ca nimeni nu-l privea) complet diferit, fara masca, si de atunci cauta sa regaseasca pe chipul sau calm si amabil cealalta expresie: oboseala, disperare, chin. [...] In pofida tacerii lor, el stia ca simfonia aceasta era cel mai bun lucru pe care-l scrisese. Nu pentru ca era ultima lui lucrare, nu pentru ca de-a lungul unor ani lungi voise sa raspunda - pentru sine - unor intrebari dureroase la care raspunsese in sfarsit, nu pentru ca aceasta simfonie cuprindea toata durerea, tot delirul care era in el, pentru ca acum era golit, ca si cum i s-ar fi smuls sufletul, ci pentru ca aceasta muzica era - mai mult ca niciodata - el insusi, carne din carnea sa, sange din sangele sau. Erau bataile inimii lui, suspinele lui.. Aceasta muzica era o realitate, iar el, pe langa ea, nu era decât o iluzie. (Nina Berberova)

traducere din franceza de Anca Teodorescu

Despre Nina Berberova

S-a nascut la Sankt Petersburg in 1901. In 1925 emigreaza in Franta si, de aici, in 1950, in Statele Unite. A fost profesoara de literatura rusa la Universitatea din Philadelphia, publicand in paralel articole de critica si istorie literara, povestiri, biografii. Consacrarea ei literara a inceput in anul 1985 (avea 84 de ani!), cand Editura Actes Sud ii publica, in traducere, romanul L'Accompagnatrice (Acompaniatoarea, Humanitas, 2003), care obtine un succes enorm. I-au urmat Le Laquais et la putain (1986), Tchaikovski (1987), Le Roseau revolte (1988; Trestia revoltata, Humanitas, 2003), La Resurrection de Mozart (1989), Le Mal noir (1989), Borodine (1989), L'Affaire Kravtchenko (1990), Les Francs-Macons russes du XXe siecle (1990). A murit in 1993 la Philadelphia.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ceaikovski
  • An apariție: 2006
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 236
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-1419-X
  • ISBN-10: 973-50-1419-X
  • Colecție: Contrapunct
  • Domeniu: critică de artă, muzică
  • Autor: Nina Berberova

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact