Închide Close
Cercetari filozofice

Editura Humanitas

Ludwig Wittgenstein, Cercetari filozofice

Din categoriile filozofie

În colecția Paradigme

„Il consider pe Wittgenstein drept un geniu filozofic, nu numai datorita marelui sau talent de a vedea neincetat esentialul la o problema, ci si datorita fortei coplesitoare a mintii sale, a intensitatii gandirii sale, cu ajutorul careia merge spre temeiul intrebarilor si nu se multumeste niciodata cu ipoteze pur si simplu probabile.“ (Frank Ramsey) „Wittgenstein era incapabil sa se declare satisfacut cu solutii bastarde si facile, el trebuia sa mearga pana la limita intelegerii. Se daruia pe de-a-ntregul acestei sarcini, traind intr-o stare de tensiune continua. Nici unul din cei care-i urmau cursurile nu se putea indoi ca el impingea pana la limita acest efort de vointa si de inteligenta. Era, la el, unul din aspectele unei onestitati inflexibile.“ (Norman Malcolm) „Limbajul Cercetarilor filozofice este, de asemenea, remarcabil. Stilul este simplu si limpede, constructia propozitiilor ferma si libera... Forma este uneori cea a dialogului, cu intrebari si raspunsuri, uneori, ca in Tractatus, ea se condenseaza in aforisme. Se remarca o absenta izbitoare a oricarui ornament literar si a jargonului tehnic sau terminologic. Moderatia unita cu cea mai bogata imaginatie, impresia simultana data de continuitatea naturala si de intorsaturile surprinzatoare ne fac sa ne gandim la alte productii faimoase ale geniului Vienei. Schubert a fost compozitorul favorit al lui Wittgenstein.“ (Georg Henrik von Wright)

Traducere de Mircea Flonta si Mircea Dumitru

Despre Ludwig Wittgenstein

LUDWIG WITTGENSTEIN s-a născut în 1889 la Viena şi a încetat din viaţă în anul 1951 la Cambridge. Viaţa şi activitatea lui s-au desfăşurat alternativ în spaţiul cultural şi intelectual central-european şi în cel anglo-saxon. Astăzi, Wittgenstein este socotit, alături de Martin Heidegger, unul dintre cei mai reprezentativi gânditori ai secolului XX. Lucrarea sa de tinereţe, Tractatus Logico-Philosophicus, foloseşte instrumentele logicii moderne într-o încer care originală de analiză a limbajului, a gândirii şi a raporturilor lor cu realitatea. Distincţia celebră pe care o face între a spune şi a arăta exclude orice vorbire cu sens despre frumos, bine sau Dumnezeu. În scrierile mai târzii, dar mai ales în Cercetări filozofice (apărută postum), Wittgenstein reuşeşte ceea ce nici un alt filozof nu pare să fi realizat: o ruptură radicală cu vechiul său mod de a vedea lucrurile, simultan cu inaugurarea unui mod cu totul nou de a practica filozofia. Pe lângă Tractatus, singura carte de filozofie publicată în timpul vieţii, Wittgenstein a lăsat o cantitate enormă de postume, din care face parte şi corespondenţa sa filozofică. Dintre scrierile lui Wittgenstein au apărut, în traducere, la Humanitas: Caietul albastru (1993, reeditări 2005, 2013), Lecţii şi convorbiri despre estetică, psihanaliză şi credinţa religioasă (1993, reeditare 2005), Însemnări postume, 1914–1951 (1995, reeditări 2005, 2013), Tractatus Logico-Philosophicus (2001, reeditare 2012), Scrisori despre Tractatus (2012), Cercetări filozofice (2004, reeditare 2013), Despre certitudine (2005, reeditare 2013), Jurnale 1914–1916 şi Câteva remarci asupra formei logice (2010).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cercetari filozofice
  • An apariție: 2004
  • Ediție: I
  • Pagini: 280
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0583-2
  • Colecție: Paradigme
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Ludwig Wittgenstein

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact