Închide Close
Constantin Noica in arhiva Securitatii

Editura Humanitas

Dora Mezdrea, Constantin Noica in arhiva Securitatii

Din categoriile istorie

În colecția în afara colecţiilor

A reuşit oare Noica, în tentativele sale de „prelucrare“ a ofiţerilor Securităţii, să mute cu vreun milimetru limitele pe care Securitatea şi le dăduse dinăuntrul ei şi prin care se definea din capul locului? După frenezia cu care, în anii '80, se dărâmau biserici, se desfiinţau institute şi se blocau contactele cu tot ce era „străin“, înclin să cred că nu. Dar asta nici nu înseamnă că tot ce conţine Dosarul său de urmărire vorbeşte vreo clipă de cedarea lui Noica (de ce ar fi făcut-o? Noica nu mai putea fi speriat - frică nu-i mai era, cred, de mult -, pentru că personal nu mai avea nimic nici de pierdut, nici de cerut), ci doar de nerenunţare, încăpăţânare, disperare şi inadecvare. (Gabriel Liiceanu)

Noica le spune în faţă securiştilor că, dacă i se cer servicii de turnător, e gata să se întoarcă la puşcăria Jilava, le aminteşte că a fost pălmuit în închisoare pentru refuzul de a colabora şi le explică, necomplezent, că o lege care interzice românilor să stea de vorbă, fără să raporteze, cu cetăţeni străini e o lege „ofensatoare“, „de proastă calitate“. În 1971 refuza să participe la un congres internaţional de logică tocmai ca să nu i se ceară să relateze eventualele convorbiri cu străinii. Admonestat că nu face publicistică „de actualitate“, Noica răspunde: „Eu nu fac filozofie ieftină.“ „Eu vă caut pe dvs. să mă ajutaţi să facem ceva în cultură. Alt tip de informaţii n-am dat niciodată şi nici nu voi da.“ (Andrei Pleşu)

  Dan C. Mihăilescu prezintă Noica în arhiva Securităţii (ProTV, „Omul care aduce cartea“, octombrie 2009)

  Răzvan Voicu, „Noica în dosarele Securităţii“ (România literară, 38/2010)

Despre Dora Mezdrea

DORA MEZDREA (n. 1959) a absolvit Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucureşti în 1982. Până în 1989 a fost profesoară, apoi redactor şi traducător. În 1994 a început cercetarea arhivelor în căutarea amănuntelor până atunci ascunse despre filozofii perioadei interbelice româneşti, îndeosebi despre Nae Ionescu. În prezent, lucrează la Muzeul Naţional al Literaturii Române. A elaborat mai multe ediţii din scrierile autorilor români interbelici: Simion Mehedinţi, I.G. Savin, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Vasile Băncilă, D.C. Amzăr. Cărţi de autor: Nae Ionescu. Biografia, vol. I-IV, Universal Dalsi, Bucureşti, 2001-2005, Nae Ionescu şi discipolii săi in arhiva Securităţii, vol. I-II, Editura Mica Valahie, Bucureşti, 2008, Nae Ionescu. Leben - Werk - Wirkung, Karolinger Verlag, Wien und Leipzig, 2008.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Constantin Noica în arhiva Securităţii
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 512
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2454-3
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Dora Mezdrea

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact