Închide Close

Editura Humanitas

Marius Constantinescu, Cortez

În colecția Portrete în dialog

Viorica Cortez înseamnă sinceritate, generozitate, pasiune, dăruire – altminteri nu poți fi CARMEN sau LA CORTEZ ani și ani –, disponibilitate, deschidere spre nou și firesc. Una dintre cele mai frumoase locuiri ale propriei persoane. Un personaj care își călătorește făptura în mod regal, care umblă înăuntrul ei cu naturalețe princiară. Cât despre Marius Constantinescu, m-am întrebat întotdeauna de unde apare acest Puck shakespearian, care trepidează la orice idee de frumusețe. În această carte, Marius ne dă încă o lecție de trăit existența frumos, armonios, cu toate simțurile la pândă. Știe să audă, știe să vadă, știe să pipăie, știe să inspire miresme alese, știe să asculte fermecat. (Dan C. MIHĂILESCU)

Vizuală, alertă și complet contemporană ca stil și scriitură, Cortez vă poartă în culisele celor mai importante teatre de operă ale lumii, de la Metropolitan la Scala sau Arena din Verona, din viile Iașiului în palate pariziene, la braț cu Plácido Domingo și Montserrat Caballé, într-un parcurs profesional și personal întins, parcă, pe mai multe vieți. Deopotrivă mărturie, interviu și reportaj, Cortez își propune să fie prima biografie de artist din România concepută la standardul celor mai noi tendințe internaționale, departe de tropii și exagerările livrești prea des întâlnite în acest tip de proiect editorial. Printre guest contributors îi găsim pe Marina Krilovici, Plácido Domingo, Eugenia Moldoveanu, Pier Luigi Pizzi, Grace Bumbry, Jorge Lavelli, Raina Kabaivanska, Petrică Ionescu, Ileana Cotrubaș, Giorgio Gualerzi... Volumul este întregit de un corpus fotografic impresionant.

Fotografia de pe copertă: Viorica Cortez în Carmen, Metropolitan Opera, New York, 1971

 

Despre Marius Constantinescu

Luciano Pavarotti, Salman Rushdie, Andrei Şerban, Virginia Zeani, Antonio Pappano, Amos Oz, Hélène Grimaud, Ion Marin, Jordi Savall… De peste 10 ani, MARIUS CONSTANTINESCU se dedică interviului. Miezos, aşezat, secvenţial, precum o poveste. Traducător, jurnalist şi realizator radio-TV, a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2002. A cochetat cu copywriting-ul, publicitatea şi istoria artei, înainte de a-şi da seama că se poate exprima cel mai bine în presa culturală audiovizuală. După opt ani de radio, a descoperit televiziunea şi libertatea nestăvilită dată de jocul de-a imaginea. Emisiunile sale – Marile picturi ale lumii, V… de la vizual, Jurnal Cultural, Profil. Poveste. Personaj – s-au transformat în repere pentru un public deschis la minte, sofisticat, dispus la jonglerii intelectuale, niciodată autosuficient. Din 2005, a fost legat de fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“, realizând interviuri (unele dintre ele în exclusivitate) cu cei mai importanţi artişti invitaţi. A obţinut trei premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (A.P.T.R.), inclusiv pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care i-a devenit alter ego, iar, în 2013, şi carte. Ideea volumului de faţă a câştigat concursul pentru rezidenţe culturale oferite de Institutul Cultural Român de la Paris în anul 2012. Prima ediţie a acestei cărţi a apărut, în condiţii grafice deosebite, la Editura Baroque Books & Arts. Ediţia Humanitas, revizuită, este întregită cu un cuvânt înainte de Leontina Văduva, o postfaţă a Vioricăi Cortez şi un intermezzo semnat de Lew Loesberg, ca şi de noi mărturii ale unor mari muzicieni despre Viorica Cortez.

Foto © Fabian Anton

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cortez
  • An apariție: 2015
  • Ediție: I
  • Pagini: 272
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4846-4
  • Colecție: Portrete în dialog
  • Autor: Marius Constantinescu
  • Cuvânt înainte: Leontina Văduva
  • Introducere: Mihai Stan
  • Postfaţă: Viorica Cortez

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact