Închide Close
Crimele Revolutiei Franceze

Editura Humanitas

Bronislaw Baczko, Crimele Revolutiei Franceze

Din categoriile istorie, Știinţe sociale & politică

În colecția Istorie

La 9 termidor, Conventia ii scoate in afara legii pe Robespierre, Saint-Just si acolitii lor; o zi mai tarziu, calaul Parisului ii ghilotineaza. Franta intra intr-o perioada tulbure, marcata de o dilema inedita: cum se poate opri Teroarea, instaurata de aceeasi Conventie cu saisprezece luni in urma, fara ca procesul ei sa fie totodata unul al Revolutiei insesi; cum se pot ierarhiza raspunderile, deosebind intre simplii executanti si autorii decretelor si ordinelor, pentru a-i pedepsi pe adevaratii vinovati; cum a fost cu putinta ca Revolutia, intemeiata pe doctrina Luminilor, pe ideea de libertate si respectare a drepturilor omului, sa esueze in vandalism. Termidor devine astfel paradigmatic pentru toate revolutiile al caror model a fost Revolutia Franceza: el reprezinta momentul in care o revolutie este somata sa-si recunoasca esecul, ca sa poata curma tragedia sociala, crimele si minciunile care se acumuleaza ducand la un rau tot mai mare si mai greu de inlaturat. Experienta cruda a revolutiilor comuniste confirma cu prisosinta acest scenariu. Prima editie a acestei carti a aparut la Editura Humanitas in 1993 cu titlul Iesirea din Teroare. Titlul actualei editii a cartii, Crimele Revolutiei Franceze, a fost schimbat de editura fara acordul autorului si al Editurii Gallimard.traducere deTeodora Cristea
Despre Bronislaw Baczko
Bronislaw Baczko s-a nascut in 1924 la Varsovia. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial s-a refugiat in teritoriile poloneze din est, ulterior intrate in componenta U.R.S.S. Dupa ce a muncit doi ani intr-un kolhoz, s-a inrolat in armata, in unitatile formate din membrii Partidului Comunist Polonez. A revenit in tara cu gradul de ofiter si a devenit in scurta vreme unul dintre „tinerele talente“ ale marxismului polonez. Ulterior, ca si alti intelectuali de marca, Baczko s-a disociat de comunism, ridicand vocea in apararea libertatii de exprimare, a legalitatii si a democratiei politice. Ruptura a culminat in 1968 cu expulzarea din partid, eliminarea din universitate (profesor de istorie la Universitatea din Varsovia), interdictia de a publica si chiar interdictia de a fi citat. Parasind Polonia in 1969, si-a continuat cariera la Clermont-Ferrand, Paris si, din 1974, la Geneva. Aici a infiintat, impreuna cu Jean Starobinski, Groupe d'etudes du XVIIIe siecle si a predat la universitate doua foarte apreciate cursuri de istorie a mentalitatilor si istorie a istoriei.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Crimele Revolutiei Franceze
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 364
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1700-2
  • ISBN-10: 978-973-50-1700-2
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie, Știinţe sociale & politică
  • Autor: Bronislaw Baczko

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact