Închide Close
Criza spiritului american

Editura Humanitas

Allan Bloom, Criza spiritului american

În colecția în afara colecţiilor

Descrierea situatiei spiritului american asa cum se prezinta acesta astazi indeosebi in universitatile din Statele Unite nu e facuta cu o intentie vadit moralizatoare. Comparand-o cu trecutul, Bloom incearca sa o clarifice, sa o diagnosticheze pentru a-i gasi remediul, daca el exista. Lucrarea e scrisa cu patima si convingerea celui care crede ca problemele profunde ori cele de zi cu zi ale individului se datoreaza modului sau de gandire, pe care, de obicei, acesta il considera cu suficienta, fara a reflecta asupra lui, cat se poate de sanatos. Din aceasta perspectiva, relativismul la care s-a ajuns in gandire nu e dovada judecarii nepartinitoare a conflictelor dintre puncte de vedere ce pretind ca ofera calea catre adevarul absolut, ci a indiferentei fata de ele. Respirand intr-o atmosfera viciata de relativism, individul rezolva problemele spinoase ale filozofiei si ale vietii ignorandu-le, invatandu-se sa le uite temeinic. E imperativ ca el sa fie calauzit ca sa-si recastige discernamantul si, mai ales, ca sa descopere tablele legii. Altminteri, deschiderea necugetata catre orice a spiritului american se va inchide in nedeterminarea haosului. O carte manifest, "...un ghid indispensabil pentru discutie, nu o simpla trecere in revista a traditiei, ci un rezumat complet articulat, exact din punct de vedere istoric si demn de incredere al dezvoltarii vietii mentale inalte in Statele Unite ale Americii democrate." (Saul Bellow)

Despre Allan Bloom

Allan Bloom (14 septembrie 1930, Indianapolis - 7 octombrie 1992, Chicago) a studiat la University of Chicago, unde si-a pregatit teza de doctorat in cadrul celebrului Committee on Social Thought, sub indrumarea lui Leo Strauss. A mai studiat la Paris si Heidelberg. A predat la University of Chicago („la seral“), Yale, Cornell si Uni¬versity of Toronto, cunoscand consacrarea ca profesor al programului interdisciplinar in care se formase si devenind, in continuarea traditiei straussiene, mentorul mai multor promotii de clasicisti si filozofi politici. Unii dintre discipolii lui Strauss si Bloom au devenit figuri centrale ale vietii publice americane, de la filozofie la publicistica de opinie si la cariera politica, fiind astazi cunoscuti sub eticheta colectiva de neocons. Esenta acestei prodigioase activitati de spiritus rector se regaseste in cea mai renumita opera a lui Bloom, The Closing of the American Mind (1987), adevarat manifest al unei critici conservatoare a universitatii si societatii americane. Cartea a fost un imens succes de librarie, generând controverse care continua si azi. Alte opere: Shakespeare’s Politics (1981, cu Harry V. Jaffa); Giants and Dwarfs: Essays, 1960–1990 (1990); Love & Friendship (1993); a tradus si comentat, intre altele, Republica lui Platon si Emil al lui Rousseau.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Criza spiritului american
  • An apariție: 2006
  • Ediție: Editia I
  • Pagini: 504
  • Format: 13X20 cm.
  • ISBN: 973-50-1305-3
  • ISBN-10: 973-50-1305-3
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Allan Bloom

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact