Închide Close
Cum vad eu lumea

Editura Humanitas

Albert Einstein, Cum vad eu lumea

Din categoriile ştiinţă, filozofie

În colecția Top H

Devenita simbol al stiintei, mai mult, simbol al unei intelepciuni care depaseste frontierele stiintei ajungand la intrebarile despre ordinea universului si rostul nostru pe pamant, figura lui Einstein continua sa exercite o fascinatie fara egal atat asupra savantilor cat si asupra profanilor. Volumul de fata reuneste articole care definesc munca de cercetator, personalitatea si viziunea lui Einstein asupra lumii, texte prin care descoperitorul teoriei relativitatii a urmarit sa se apropie de publicul larg fara a lasa in umbra rigoarea fizicianului. Multe din problemele puse aici raman, in datele lor esentiale, si astazi in actualitate. Antologia e completata de o lucrare scrisa in tinerete, in care Einstein expune pe intelesul tuturor, cu claritate si desavarsit simt pedagogic, teoria relativitatii. Idealurile mele, care m-au calauzit si mi-au dat curajul de a infrunta greutatile vietii, au fost binele, frumosul si adevarul. Fara sentimentul acordului cu cei care gandesc la fel, fara indeletnicirea cu ceea ce este obiectiv, cu ceea ce ramane intotdeauna de neatins pe taramul artei si al cercetarii stiintifice, viata mi s-ar parea goala. Lucrul cel mai frumos pe care il putem trai este tainicul. Este simtamantul ce sta la leaganul adevaratei arte si stiinte. Cine nu il cunoaste, cel care nu se mai poate mira, acela este, pentru a spune asa, mort, iar ochii sai sunt inchisi. Daca ma intreb cum se face ca tocmai eu am stabilit teoria relativitatii, mi se pare ca acest fapt este legat de urmatoarea imprejurare: omul normal nu mai gandeste asupra problemei spatiului si timpului. Aceasta a facut-o, dupa parerea sa, deja cand era copil. Eu, dimpotriva, m-am dezvoltat din punct de vedere intelectual atat de incet, incat abia ca om matur am inceput sa ma intreb despre spatiu si timp. In mod firesc, am patruns mai adanc in problema decat copiii normal inzestrati. (Albert Einstein)

Traducere de Mircea Flonta, Ilie Parvu si Dragan Stoianovici

Despre Albert Einstein

S-a nascut la Ulm, in Germania, la 14 martie 1879. A studiat matematica si fizica la Scoala Politehnica Federala din Zurich intre 1896 si 1900. In anii 1902–1908 a lucrat ca expert la Oficiul Federal de Patente din Berna si a publicat lucrari ce au atras atentia lumii stiintifice, printre care prima lucrare despre teoria speciala a relativitatii în 1905. In anii 1908–1914 a fost profesor de fizica teoretica la universitatile din Berna, Zurich si Praga. In 1913 este ales membru al Academiei Prusiene de Stiinte si numit director al Institutului de Fizica al Societatii „Imparatul Wilhelm“ din Berlin, functie pe care o pastreaza pana in 1933. Dupa publicarea teoriei generale a relativitatii in anii primului razboi mondial si confirmarea uneia dintre predictiile ei de catre expeditia astronomica a Societatii Regale de Stiinte din Londra (1919), devine cel mai cunoscut om de stiinta al vremii sale. O data cu instaurarea regimului national-socialist, Einstein isi da demisia din Academia Prusiana de stiinte si paraseste definitiv Germania, stabilindu-se la Princeton, in Statele Unite ale Americii. In ultima parte a vietii, Einstein este recunoscut nu numai drept cea mai mare autoritate din fizica teoretica, ci si ca un mare umanist care incorporeaza in mod exemplar prin actiunea lui sociala si culturala, prin luarile sale de pozitie in problemele vietii publice spiritul libertatii, al justitiei sociale, respectul pentru demnitatea fiintei umane. Moare la 18 aprilie 1955, la 76 de ani. Scrierile de interes general ale lui Einstein sunt reunite in doua volume: Mein Weltbild (1931) si Out of my Later Years (1950). In 1917, Einstein publica prima expunere a teoriei speciale si generale a relativitatii „pe intelesul tuturor“.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cum vad eu lumea
  • An apariție: 2000
  • Ediție: editia a II-a
  • Pagini: 472
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0110-1
  • ISBN-10: 973-50-0110-1
  • Colecție: Top H
  • Domeniu: ştiinţă, filozofie
  • Autor: Albert Einstein

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact