Închide Close
Curs de istorie a logicii

Editura Humanitas

Nae Ionescu, Curs de istorie a logicii

Functia intelectualului, dupa Nae lonescu, nu e aceea de a singulariza, ci aceea de a formula anumite ganduri care sunt oarecum „in aer“ si de a crea, prin aceasta, puncte de convergenta in spiritualitatea unei colectivitati, precipitand in constiinta ei descoperirea adevarurilor proprii.editie ingrijita de Marin Diaconu
Despre Nae Ionescu
Nae Ionescu (1890–1940), profesor de logica si de metafizica la Universitatea din Bucuresti, unul dintre cei mai temuti pubicisti ai perioadei interbelice si ideolog al unei miscari de dreapta, a creat o scoala filozofica din care fac parte Mircea Vulcanescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Constantin Floru s.a. A facut studii filozofice la Bucuresti, pe care le-a continuat cu o specializare in Germania, incheiata printr-un doctorat sustinut la Munchen in 1919. A fost asistent al profesorului C. Radulescu-Motru, apoi conferentiar la Catedra de logica si metafizica a Universitatii din Bucuresti. A predat cursuri de logica, istorie a logicii, metafizica, filozofie a religiei. Concepand filozofia ca filozofare, spre a dobandi un echilibru spiritual cu lumea si cu sine, acest „Socrate al romanilor“ a refuzat sa-si tipareasca vreo lucrare. Elevi ai sai au litografiat 12 cursuri, dintre care patru au fost tiparite in anii 1941–1944. A condus Cuvantul (1926–1934, 1938), a colaborat la Noua Revista Romana, Studii filosofice, Revista de filosofie, Cuvantul studentesc, Predania, Vestitorii, Buna-Vestire, Est-Vest s.a. Din bogata publicistica a lui nae Ionescu, Mircea Eliade a realizat in 1937 culegerea Roza vanturilor.
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact