Închide Close

Editura Humanitas

Michael Shermer, De ce e Darwin important

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Michael Shermer, fondator al Societății Scepticilor și autor al marelui succes editorial De ce cred oamenii în bazaconii, abordează în cartea de faţă controversa dintre creaționism și evoluționism, încă actuală, după mai bine de un veac și jumătate de la declanșarea sa. Ofensiva ideilor creaționiste, care în perioada din urmă îmbracă haina mișcării „proiectului inteligent“, primește o replică ferma și incisivă, ce dezvăluie conținutul pseudoștiințific al argumentației, erorile logice, impostura și obiectivul politic din spatele noului adversar al teoriei evoluționiste. Pledoaria lui Shermer în favoarea ideilor darwiniste constituie un apel la rațiune și dreaptă judecată, demonstrând totodată de ce conservatorii și drept-credincioșii ar trebui să adopte teoria evoluției, ce se dovedește un teren ferm pe care poate fi ridicată o teologie solidă.

„Darwin este important nu numai pentru că teoria lui a schimbat lumea și ne-a reconfigurat poziția în natură, dar și pentru că a avansat o nouă și profundă înțelegere a biologiei și științei, care a servit generațiilor viitoare. Din cei trei titani intelectuali ai acelei epoci – Darwin, Marx și Freud –, doar Darwin este încă relevant, din simplul motiv că teoria lui a fost corectă și dovezile științifice continuă să vină în sprijinul ei și întru perfecționarea sa.“ (Michael SHERMER)

Despre Michael Shermer

MICHAEL SHERMER s-a născut în 1954 la Glendale, California. A început prin a studia teologia, dar a trecut apoi la psihologie, obţinând în 1976 licenţa în psihologie experimentală la Universitatea de Stat din California. Din 1979, pasiunea pentru ciclism l-a făcut să participe la curse pe distanţe lungi, mai ales la cursa de 3 000 de mile care traversează America, iar vreme de câţiva ani a încercat tot felul de metode neconvenţionale de a-şi îmbunătăţi performanţele sportive şi a descoperit „pe pielea lui" netemeinicia pseudoştiinţelor. În 1991 a obţinut un doctorat în istoria ştiinţei, a devenit profesor de istoria ştiinţei la Occidental College, iar un an mai târziu a înfiinţat Societatea Scepticilor şi a început să editeze revista Skeptic. A organizat de asemenea o serie de conferinţe ştiinţifice la Institutul Tehnologic din California, având invitaţi iluştri, între care Richard Dawkins, Stephen Jay Gould, Daniel Denett, Jared Diamond şi Steven Pinker. Apare frecvent în dezbateri publice şi la televiziune pentru a demasca impostura şi frauda pseudoştiinţelor şi are o rubrică permanentă în revista Scientific American.Cărţi: Why People Believe Weird Things (1997), How We Believe: The Search for God in an Age of Science (2001), The Borderlands of Science: Where Sense Meets Nonsense (2001), The Science of Good and Evil (2004), Science Friction: Where the Known Meets the Unknown (2005), Why Darwin Matters (2006), The Mind of the Market (2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: De ce e Darwin important
  • An apariție: 2015
  • Ediție: I
  • Pagini: 244
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4734-4
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă
  • Autor: Michael Shermer
  • Traducere: Alexandru Macovescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact