Închide Close
De libero arbitrio

Editura Humanitas

Sfântul Augustin, De libero arbitrio

Ediție bilingvă

Din categoriile filozofie

În colecția Paradigme

De unde vine raul? S-a ivit el in lume o data cu omul, sau i-a premers? Iar lumea aceasta e de tot rea, si atunci orice stradanie e inutila, sau lumea asta e de tot buna, si atunci toate relele savarsite de om nu izbutesc sa-i tulbure bunatatea originara? Si cine poarta vina raului? Dumnezeu sau omul? Iata doar cateva dintre intrebarile la care lucrarea Sfantului Augustin, inceputa la Roma si terminata la Hippo Regius, cauta sa gaseasca raspunsuri. Fiind indreptata impotriva pelagienilor, adepti ai unei secte religioase contemporane autorului, dar si impotriva maniheilor, din randul carora insusi Augustin facuse parte in zbuciumata-i tinerete, cartea de fata are un evident caracter polemic. Cel putin aceasta e impresia pe care o da unui cititor aflat la prima lectura. Treptat insa, pe masura ce lectura este repetata si aprofundata, in mintea cititorului se intareste convingerea ca Augustin se desprinde de stilul apologetic si de disputele sterile, tinzand catre o intelegere completa, de dragul cunoasterii, in nume propriu, a genezei raului. Concluzia este ca originea raului in lume se afla in liberul arbitru si in dreptul omului de a se folosi de propria sa vointa asa cum crede de cuviinta: „Vointa este aceea prin care se pacatuieste si totodata aceea prin care se traieste drept.“

Despre Sfântul Augustin

SFÂNTUL AUGUSTIN din Hippo (354–430), cel mai mare dintre părinţii Bisericii latine, s-a născut la Thagaste, în nordul Africii. A studiat şi apoi a predat la Cartagina, Roma şi Milano. Atras o vreme de maniheism şi de scepticism, în 386 s-a întors la creştinism, hotărâtoare în acest sens fiind influenţa episcopului Ambrozie din Milano, care l-a şi botezat, în noaptea de Paşti a anului 387. În 389 a revenit la Thagaste, unde a întemeiat o comunitate monahală, iar în 395 a fost numit episcop de Hippo, funcţie pe care a păstrat-o până s-a stins din viaţă. Dintre numeroasele sale tratate teologice (şi filozofice), cele mai cunoscute sunt Confesiunile (400; trad. la Humanitas, 1998, reed. 2005) şi Cetatea lui Dumnezeu (412–427). Adaptând filozofia Antichităţii (îndeosebi tradiţia platoniciană) la învăţătura creştină, Augustin a creat el însuşi un important sistem filozofic şi a contribuit astfel decisiv la fundamentarea gândirii creştine medievale şi moderne. Alte scrieri ale Sfântului Augustin apărutela Humanitas: De dialectica (ed. bilingvă; 1991, reed. 2003), Solilocvii (ed. bilingvă; 1993), De magistro (ed. bilingvă; 1994), De doctrina Christiana (ed. bilingvă; 2002), De libero arbitrio (ed. bilingvă; 2004), Despre îngeri şi oameni (2005), Despre adevărata religie (2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: De libero arbitrio
  • Subtitlu: Ediție bilingvă
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editia I (bilingva)
  • Pagini: 424
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0371-6
  • ISBN-10: 973-50-0371-6
  • Colecție: Paradigme
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Sfântul Augustin
  • Traducere: Gheorghe I. Șerban

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact