Închide Close
Descoperirea particulelor subatomice

Editura Humanitas

Steven Weinberg, Descoperirea particulelor subatomice

Din categoriile ştiinţă

În colecția Ştiinţă

Până pe la sfârșitul secolului al XIX-lea nu se știau prea multe despre alcătuirea atomului. În câteva decenii însă, au fost puși în evidență electronul, protonul și neutronul, iar în centrul acestei revoluții s-a aflat Laboratorul Cavendish, de la Cambridge, dominat de figura lui Ernest Rutherford. Descoperirea particulelor subatomice nu e doar povestea pasionată a acestei suite de experimente istorice, ci și o minunată introducere în fizică. Fără a face apel la formule, Weinberg explică, pe rând, toate noțiunile folosite de cei care au descoperit particulele subatomice și reface raționamentele lor. Evitând orice rutină didactică, Weinberg ne apropie de fizica pe o cale surprinzătoare, complementară celor urmate de Gamow și Feynman. Minunata lume a domnului Tompkins, Șase lecții ușoare și Descoperirea particulelor subatomice sunt trei perspective diferite, toate frapant neconvenționale, asupra bazelor fizicii.

Despre Steven Weinberg

STEVEN WEINBERG s-a născut la New York în 1933. Înclinaţia sa timpurie pentru ştiinţă a fost încurajată de familie, iar de la 15–16 ani preocupările sale s-au concentrat asupra fizicii teoretice. A studiat la Universitatea Cornell, apoi la Institutul de Fizică Teoretică din Copenhaga (care poartă acum numele lui Niels Bohr) şi a obţinut doctoratul la Universitatea Princeton. În îndelungata sa carieră didactică, a predat între altele la universităţile Columbia, Berkeley, Harvard şi Texas. Cercetările sale s-au concentrat de la început cu precădere asupra teoriilor de câmp, domeniul „fierbinte“ al fizicii de la jumătatea secolului, iar spre sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 a contribuit decisiv la elaborarea teoriei câmpului electroslab, teorie ce unifică interacţia electromagnetică cu cea nucleară slabă. Acest pas imens în direcţia unificării tuturor interacţiilor din natură, visul de aur al fizicienilor, i-a adus în 1979 Premiul Nobel (primit în acelaşi an şi de Sheldon Glashow şi Abdus Salam pentru contribuţii la aceeaşi teorie a câmpului electroslab). Din anii ’60, cercetările lui Steven Weinberg încep să se orienteze şi spre astrofizică, iar în 1972 publică Gravitation and Cosmology, care devine un tratat de referinţă în domeniu. Este de asemenea autorul unor cărţi care se adresează publicului larg: The First Three Minutes: A Modern View of the Origin of the Universe (1977), The Discovery of Subatomic Particles (1983, apărută într-o ediţie revăzută în 2003), Elementary Particles and the Laws of Physics (1987, împreună cu Richard Feynman), Dreams of a Final Theory (1993), Facing Up: Science and its Cultural Adversaries (2001), Glory and Terror: The Coming Nuclear Danger (2004), Lake Views: This World and the Universe (2010), To Explain the World: The Discovery of Modern Science (2015).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Descoperirea particulelor subatomice
 • An apariție: 2008
 • Ediție: a III-a
 • Pagini: 284
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2226-6
 • Colecție: Ştiinţă
 • Domeniu: ştiinţă
 • Autor: Steven Weinberg
 • Traducere: Irinel Caprini

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact