Închide Close
Despre îngeri și oameni

Editura Humanitas

Sfântul Augustin, Despre îngeri și oameni

Una dintre cele mai frumoase pagini despre cunoașterea angelică „de dimineață“ și „de seară“ se află la sfârșitul cărții a XI-a din Despre Cetatea lui Dumnezeu. De aici pleacă Augustin, făcând trecerea de la originea îngerilor la căderea omului, pentru a ne dezvălui deopotrivă solidarități tainice și diferențe exemplare între cele două lumi: de ambele părți, voința este cheia căderii sau a recuceririi proximității divine, însă, spre deosebire de îngeri, pentru care episodul căderii s-a consumat definitiv, omul se bucură de intervalul libertății, în care decide pentru însoțirea cu îngerii în Cetatea lui Dumnezeu sau pentru compania spiritelor iremediabil căzute. Acest scenariu cosmic este fundalul unei meditații asupra timpului și a morții, a originii păcatului și a felului în care se perpetuează de la Adam încoace.

Despre Sfântul Augustin

SFÂNTUL AUGUSTIN din Hippo (354–430), cel mai mare dintre părinţii Bisericii latine, s-a născut la Thagaste, în nordul Africii. A studiat şi apoi a predat la Cartagina, Roma şi Milano. Atras o vreme de maniheism şi de scepticism, în 386 s-a întors la creştinism, hotărâtoare în acest sens fiind influenţa episcopului Ambrozie din Milano, care l-a şi botezat, în noaptea de Paşti a anului 387. În 389 a revenit la Thagaste, unde a întemeiat o comunitate monahală, iar în 395 a fost numit episcop de Hippo, funcţie pe care a păstrat-o până s-a stins din viaţă. Dintre numeroasele sale tratate teologice (şi filozofice), cele mai cunoscute sunt Confesiunile (400; trad. la Humanitas, 1998, reed. 2005) şi Cetatea lui Dumnezeu (412–427). Adaptând filozofia Antichităţii (îndeosebi tradiţia platoniciană) la învăţătura creştină, Augustin a creat el însuşi un important sistem filozofic şi a contribuit astfel decisiv la fundamentarea gândirii creştine medievale şi moderne. Alte scrieri ale Sfântului Augustin apărutela Humanitas: De dialectica (ed. bilingvă; 1991, reed. 2003), Solilocvii (ed. bilingvă; 1993), De magistro (ed. bilingvă; 1994), De doctrina Christiana (ed. bilingvă; 2002), De libero arbitrio (ed. bilingvă; 2004), Despre îngeri şi oameni (2005), Despre adevărata religie (2007).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Despre îngeri și oameni
  • An apariție: 2005
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 144
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0852-1
  • ISBN-10: 973-50-0852-1
  • Colecție: Înţelepciune şi credinţă
  • Autor: Sfântul Augustin
  • Introducere: Bogdan Tătaru-Cazaban
  • Traducere şi note: Bogdan Tătaru-Cazaban

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact