Închide Close
Dimpotriva

Editura Humanitas

Virgil Ierunca, Dimpotriva

Din categoriile eseistică

În colecția în afara colecţiilor

Aceste pagini – pe care le speram datate – isi regasesc din nefericire o noima in restauratia intensificata in vremea din urma. Ele oscileaza aparent intre polemica si pamflet. Aparent – zic – deoarece polemica implica idei, iar pamfletul, printre altele, un estetism situat. Or, ideile au cedat locul unei urgente: aceea de a nu lasa fara ecou (in exil fiindca in tara era cu neputinta) asaltul de ideologeme triviale dat de activistii partidului comunist impotriva realului. Cat despre culoarea estetizanta a pamfletului, daca exista, ea este periferica: ceea ce mi–a motivat replica a fost terapia posibila fie a indignarii, fie a dispretului. Pana la urma, mi–am spus ca poate e bine sa nu contribui si eu Ia „ceata uitaciunii“ ce se instaleaza ca o moda confortabila. Cu incapatanare demodat, nu e o frivolitate sa(–mi) amintesc deci de cativa dintre cei care in campul minat al totalitarismului au facut din minciuna un destin, din nerusinare o profesie, sau din complezenta o scuza pioasa. Virgil Ierunca
Despre Virgil Ierunca

VIRGIL IERUNCA s-a născut la 16 august 1920, la Lădești (Vâlcea). A făcut studii liceale la Râmnicu-Vâlcea și la Liceul „Spiru Haret“ din București. Obține licența în litere și filozofie la Universitatea din București. Paralel cu studiile universitare, este redactor la ziarul Timpul (sub direcția lui Mircea Grigorescu) și unul dintre întemeietorii revistei Albatros, suprimată de regimul antonescian. Împreună cu Ion Caraion, a editat revista Agora (în mai multe limbi), suprimată de cenzura comunistă, în 1947. A colaborat la Revista Fundațiilor Regale, Vremea, Fapta, Viața românească, Universul literar, Kalende etc. În decembrie 1946 părăsește România, obținând o bursă a guvernului francez. Se stabilește definitiv în Franța, unde desfășoară o bogată și rodnică activitate culturală. Între anii 1952 și 1975 este redactor cultural în cadrul emisiunilor pentru străinătate ale Radiodifuziunii Franceze („Cronica ideilor“) și redactor politic al emisiunii în limba română. Din 1975 este cercetător la Centrul Național de Cercetare Științifică (C.N.R.S.), Secția filozofie, și colaborator al postului de radio Europa Liberă. În exil, sub egida lui Mircea Eliade, redactează prima revistă românească de literatură, Luceafărul. Ea este urmată de alte publicații: Caete de Dor, România muncitoare, Limite, Ethos. Colaborează activ și la alte ziare și reviste românești din exil. Elaborează articole despre cultura românească în diferite dicționare și enciclopedii din Franța și Germania, dintre care menționăm: „Literatura română“, în Encyclopédie de la Pléiade (Gallimard, Paris, 1957; ed. a II-a, 1968); „Literatura română“, în Histoire générale des littératures (Quillet, Paris, 1961); „Scriitori români“, în Dictionnaire des littératures (Presses Universitaires de France, Paris, 1968); „Literatura română“, în Lexicon der Weltliteratur im 20 Jahrhundert (Freiburg, Basel, Viena, 1961); „Scriitori și pictori români“, în Dictionnaire du surréalisme et ses environs (Office du Livre, Fribourg, 1982). Volume publicate în limba română: Românește (Fundația Regală Universitară „Carol I“, Paris, 1964, și Editura Humanitas, București, 1991); Pitești (Editura Limite, Madrid, 1981, și, sub titlul Fenomenul Pitești, la Editura Humanitas, București, 1990); Subiect și predicat (Editura Humanitas, București, 1993). Ediții critice (Al. Busuioceanu, G.M. Cantacuzino etc.), versuri în antologii publicate în exil. A murit la 28 septembrie 2006, la Paris.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Dimpotriva
  • An apariție: 1994
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 372
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0502-1
  • ISBN-10: 973-28-0502-1
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Virgil Ierunca

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact