Închide Close
Drept civil. Drepturile reale principale - vol. I

Editura Humanitas

Valeriu Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale - vol. I

În colecția în afara colecţiilor

Fara fundamentare teoretica, fara primatul valorilor dreptul devine o constructie tehnica absurda, un labirint kafkian, iar studiul sau, un exercitiu gratuit de hermeneutica normativa. Dar ignorarea elementelor de tehnica juridica, unele rafinate timp de secole sau chiar de milenii in diferifete scoli de gandire juridica, face imposibil accesul la intelegerea fenomenelor juridice. Relativizarea excesiva a valorilor si dizolvarea for in structura abstracta a tehnicii juridice sunt la fel de periculoase ca si absolutizarea valorilor. Ordinea juridica intemeiata pe libertate si siguranta nu se poate cladi nici cu cei care au pierdut sensul valorilor, nici cu fanatici. Desi amendat substantial, Codul civil roman – adaptat dupa cel francez si adoptat in 1864 – nu a fost, din fericire, abrogat in timpul regimului comurnist. Sub presiunea teoriei marxiste si a dreptului sovietic, cultura juridica romaneasca a pastrat totusi, chiar si in perioada totalitara marca valorilor si a rafinamentului tehnic din Codul civil. Spre deosebire de alte tari vecine, România a avut sansa continuitatii codului sau civil, astfel incat prabusirea sistemului totalitar a permis o adevardta resurectie a principiilor si valorilor peste care se asezase zgura conceptuala a acestui sistem. Totusi, izolarea impusa timp de cincizeci de ani a creat un decalaj, uneori urias, intre sistemul juridic romanesc si lumea juridica occidentala. O noua lectura a Codului civil era necesara. Recuperarea ratiunii de a fi a Codului civil, adica intemeierea ordinii juridice pe ideea de libertate si pe ideea de siguranta a omului, este provocarea fireasca a acestei noi lecturi. Devine astfel posibila incercarea de revizuire a Codului civil, pentru a sincroniza acest opus cu evolutiile legislative, doctrinare si jurisprudentiale din lumea libera.

Despre Valeriu Stoica

VALERIU STOICA (n. 1953, Bucureşti) este doctor în drept (1997). Asistent, apoi profesor de drept civil la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti. Iniţiator (1990) al Programului de Drepturi ale Omului la Universitatea din Bucureşti. Profesor şi decan al Institutului Naţional al Magistraturii (1991-1993), membru al Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (1993-2005). Membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei şi al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept. Membru al Institutului Internaţional pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.ACTIVITATE POLITICĂ: Membru al Partidului Naţional Liberal, de la reînfiinţarea acestuia, în 1990, până în 2006: prim-vicepreşedinte (1997-2001), preşedinte (2001-2002). Membru al Camerei Deputaţilor în două legislaturi (1996, 2000), ministru al Justiţiei şi viceprim-ministru al României (1996-2000). A fost membru al Delegaţiei Române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În prezent vicepreşedinte al PDL.LUCRĂRI PUBLICATE: Practica judiciară penală, vol. IV (în colaborare), Editura Academiei Române, 1993 (Premiul „Simion Bărnuţiu" al Academiei Române); Tratatul de drept comparat, vol. I, II, III de Leontin-Jean Constantinesco (postfaţă, îngrijirea ediţiei şi revizuirea traducerii, All, 1997); Rezoluţiunea şi rezilierea contractelor civile, All, 1997 (Premiul „Mihail Eliescu" al Asociaţiei Juriştilor); Puterea - un rău necesar, Allfa, 2002; Provocări liberale (în colaborare), Humanitas, 2003; Drept civil. Drepturile reale principale, vol. I, Humanitas, 2004; Drept civil. Drepturile reale principale, vol. II, Humanitas, 2006; Unificarea dreptei, Humanitas, 2008; Reconstrucţia dreptei, Humanitas, 2009. A publicat peste 80 de articole în principalele reviste de specialitate din ţară (Revista română de drept, Dreptul, Revista română de drepturile omului, Revista de drept comercial, Pandectele române, Curierul judiciar), precum şi în reviste de studii politice (Sfera politicii).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Drept civil. Drepturile reale principale - vol. I
  • An apariție: 2004
  • Ediție: I
  • Pagini: 624
  • Format: 15x22,5 cm
  • ISBN: 973-50-0819-x
  • ISBN-10: 973-50-0819-x
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Valeriu Stoica

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact