Închide Close
Epistolar

Editura Humanitas

Gabriel Liiceanu, Epistolar

Din categoriile alte domenii

În colecția în afara colecţiilor

Asa cum spune si titlul, cititorul are in fata o carte alcatuita din scrisori. Nu e prima de acest gen din literatura si, desigur, nici ultima. Ceva o singularizeaza totusi: prilejul care i-a dat nastere, grauntele in jurul caruia s-au asternut atatea ganduri si atatea sentimente – nu intotdeauna avuabile, insa intotdeauna salvate de frumusetea expresiei. Acest „graunte“ este o alta carte: Jurnalul de la Paltinis. Despre el vorbesc in scrisorile lor, cu patima si insufletire, cu omeneasca incrancenare si neomeneasca detasare, paisprezece intelectuali romani, captivi ai unuia dintre cele mai cumplite momente ale istoriei. Ei sunt: Radu Bogdan, E.M.Cioran, Petru Cretia, Stefan Aug. Doinas, Ion Ianosi, Thomas Kleininger, Gabriel Liiceanu, Constantin Noica, Alexandru Paleologu, Andrei Pippidi, Andrei Plesu, Mariana Sora, Marin Tarangul si Sorin Vieru. Personajul central al acestei carti neobisnuite nu este insa nici Jurnalul care i-a dat nastere, nici autorul lui si nici acela care a prilejuit jurnalul insusi. Personajul central al Epistolarului este postasul. Fireste, nu cel din Arles, pictat de Van Gogh, care priveste catre cititor de pe coperta, si nici vreun alt reprezentant contemporan al breslei. Postasul de aici e unul nevazut, mesager din stirpea lui Hermes, purtator nu al misivelor schimbate vreme de doi ani intre personajele inzestrate cu stare civila, ci al spiritului din care se impartasesc cu totii. Lui i se datoreaza si minunata potrivire a gandurilor, si prezenta momentului istoric in filigran, si transfigurarea, in final, a tuturor resentimentelor. Lui se cuvine, asadar, sa-i multumim.
Despre Gabriel Liiceanu

GABRIEL LIICEANU este filozof, eseist şi scriitor, personalitate civică şi academică. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80, mijlocind întâlnirea cititorilor cu modelul cultural construit de Noica. Apel către lichele, Tragicul, Cearta cu filozofia, Despre limită, Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, Uşa interzisă, Declaraţie de iubire, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Isus al meu, Impudoare, Despre destin (împreună cu Andrei Pleşu), Ce gândește Dumnezeu?, Exitus, Înapoi la argument (împreună cu Horia-Roman Patapievici), Scrisoare către Dorothea, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficțiunea ca necesitate vitală (dialoguri cu Mario Vargas Llosa), „Am inventat Păltinișul!“ (împreună cu Constantin Noica și Andrei Pleșu) sunt o parte dintre volumele publicate de-a lungul timpului la Humanitas.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Epistolar
  • An apariție: 1996
  • Ediție: editia a II-a
  • Pagini: 352
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0702-4
  • ISBN-10: 973-28-0702-4
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: alte domenii
  • Autor: Gabriel Liiceanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact