Închide Close
Eseu despre Cioran

Editura Humanitas

Fernando Savater, Eseu despre Cioran

Din categoriile eseistică, filozofie

În colecția în afara colecţiilor

Spania si cultura ei s-au bucurat de admiratia aproape neconditionata a lui Cioran, care ar fi vrut chiar, mai presus de orice, sa fie spaniol. Intamplarea, aceasta aparenta pe care de multe ori o imbraca destinul, a facut ca prima carte despre Cioran sa fie scrisa de un admirator al sau spaniol: Fernando Savater, devenit intre timp unul dintre cei mai importanti filozofi ai hispanitatii. Eseu despre Cioran, publicat in 1973, a fost prezentat initial ca teza de doctorat, dovedindu-se o lucrare atat de nonconformista, incat juriul cu greu a putut fi convins ca autorul investigat exista in realitate. Cercetarea lui Fernando Savater are in vedere doar primele sase carti in franceza si cateva articole adunate ulterior in Exercitii de admiratie. Campul mai restrans de studiu nu reprezinta insa un dezavantaj, ci reveleaza sfericitatea perfecta a operei cioraniene, permanenta obsesiilor si a preocuparilor sale, pe care analiza tanarului admirator spaniol le consemneaza cu stralucire.traducere de Sorin Marculescu
Despre Fernando Savater
S-a nascut la 21 iunie 1947 la San Sebastian Guipuzcoa (Tara Bascilor). Studii liceale la colegiile marianiste Santa Maria din San Sebastian si Pilar din Madrid. Studii universitare de filozofie la Universitatea Complutense din Madrid, doctor in 1975. Profesor suplinitor la Facultatea de Stiinte Politice si la cea de filozofie ale Universitatii Autonome din Madrid, de unde a fost indepartat in 1971 din ratiuni politice. Din 1984, profesor de etica la Universitatea Tarii Bascilor. Actualmente, profesor de filozofie la Universitatea Complutense din Madrid. Profesor invitat si conferentiar in numeroase centre universitare din intreaga lume. Activitate ziaristica intensa, colaborator permanent al cotidianului El Pais de la intemeierea acestuia. Director (impreuna cu Javier Pradera) al revistei Claves de razon practica. Premiul National de eseu, 1982. Al 10-lea Premiu „Anagrama“ pentru eseu. Finalist al premiului „Planeta“ in 1993 cu romanul El jardin de las dudas, centrat pe figura lui Voltaire. Premiul „Francisco Cerecedo“ al Asociatiei Ziaristilor Europeni in 1997 etc. Autor a peste patruzeci si cinci de carti (eseuri filozofice, literare, politice, romane si lucrari dramatice). Dintre cele mai importante: Ensayo sobre Cioran (Taurus, 1975) La tarea del heroe (Taurus, 1982) Invitacion a la etica (Anagrama, 1982) Panfleto contra el Todo (Dopesa, 1978) Etica como amorpropio (Mondadori, 1989) Eticapara Amador (Ariel 1991) Politica tara Amador (Ariel, 1992) El jardin de las dudas (Planeta, 1993) Sin contempladones (Ed. Libertarias, 1994) Misterios gozosos, antologie de Hector Subirats (Espasa Calpe, 1995) Diccionario filosofico (Planeta, 1995) Libre a fiente (Espasa Calpe, 1995) Malos y malditos (Alfaguara, 1996) El valor de educar (Ariel, 1997) etc.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Eseu despre Cioran
  • An apariție: 1998
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 176
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0857-8
  • ISBN-10: 973-28-0857-8
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: eseistică, filozofie
  • Autor: Fernando Savater

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact