Închide Close
Eseu despre om

Editura Humanitas

Ernst Cassirer, Eseu despre om

Din categoriile eseistică

În colecția Seria Eseu

Ernst Cassirer, unul dintre cei mai mari filozofi ai secolului al XX-lea, prezinta in acest eseu rezultatul cercetarilor sale de o viata asupra realizarilor culturale ale omului. Bazandu-se pe numeroase date stiintifice, antropologice si istorice, Cassirer examineaza eforturile omului de a se intelege pe sine si de a trata problemele universului sau prin crearea si folosirea simbolurilor. El analizeaza formele simbolice majore: limbajul, mitul, arta, religia, istoria si stiinta. Eseu despre om este o interpretare unica a crizei intelectuale din timpurile noastre si un apel stralucit la capacitatea omului de a rezolva problemele umane prin folosirea curajoasa a mintii sale.traducere de Constantin Cosman

Despre Ernst Cassirer
Ernst Cassirer (1874–1945) s-a nascut la Breslau, in Germania (atazi Wroclaw, Polonia), intr-o familie de evrei instariti. A inceput prin a studia dreptul la Universitatea din Berlin (1892), dar s-a reorientat catre literatura si filozofie, urmand si cursuri de istorie, filologie si stiinte la universitatile din Leipzig, Heidelberg si Munchen. Din 1896 a fost unul din studentii lui Herman Cohen la Universitatea din Marburg, la „scoala neokantiana“ al carei exponent de seama a devenit mai tarziu. In 1899 a obtinut doctoratul, iar in 1906 un post de Privatdozent la Berlin. Reputatia lui a crescut constant: in 1914 a primit Medalia „Kuno Fischer“ a Academiei din Heidelberg pentru lucrarea Das Erkenntnisproblem. Dupa razboi a ocupat un post de profesor titular la proaspat infiintata Universitate din Hamburg. Anii de profesorat la Hamburg au marcat trecerea lui Cassirer de la marile teorii ale filozofiei (concretizate in monumentala Das Erkenntnisproblem in der Philosophie und Wissenschaft der neueren Zeit, 3 vol., 1906–1920 si Substanzbegriff und Funktionsbegriff, 1910) la limba, mituri, arta si cultura. Opera lui principala in aceasta directie, Philosophie der symbolischen Formen, a fost publicata in trei volume: Die Sprache (Zur Phanomenologie der sprachlichen Form) in 1923, Das mythische Denken in 1925 si Phanomenologie der Erkenntnis in 1929. In Filozofia formelor simbolice Cassirer a aplicat principiile gandirii kantiene in directia elaborarii unei teorii a culturii prin care afirma ca limba, miturile, religia, arta, stiinta sunt forme simbolice, de unde si conceptul de om ca „animal simbolic“. In ciuda climatului politic nefavorabil, Cassirer a fost ales rector al Universitatii din Hamburg in 1929 – primul evreu promovat in aceasta functie intr-o universitate germana. Dupa venirea nazistilor la putere, a plecat in Anglia, unde a predat doi ani la Oxford, apoi a acceptat un post la Universitatea din Goteborg (Suedia). In 1935 a primit cetatenia suedeza. Ocuparea Frantei l-a obligat sa se stabileasca in SUA, unde a petrecut un an la Yale ca visiting professor, apoi a tinut cursuri la Columbia University si la University of California din Los Angeles. S-a stins din viata in aprilie 1945.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Eseu despre om
  • An apariție: 1994
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 320
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0473-4
  • ISBN-10: 973-28-0473-4
  • Colecție: Seria Eseu
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Ernst Cassirer

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact