Închide Close
Fantoma lui Gheorghiu-Dej

Editura Humanitas

Vladimir Tismăneanu, Fantoma lui Gheorghiu-Dej

Din categoriile istorie

În colecția Istorie contemporană

"Şocând prin noutatea şi prospeţimea cu care investigheză un spaţiu al gândirii ce-i fusese sistematic interzis intelectualului român, analizele lui Vladimir Tismăneanu sunt excepţionale studii de filozofie politică. Fantoma lui Gheorghiu-Dej este un posibil nucleu al unei întreprinderi mult mai vaste. Dar descoperim în ea, într-o veritabilă mise-en-abîme, liniile de forţă ale unui discurs care încearcă să coboare la rădăcina lucrurilor. Complicităţile vinovate, spaimele comune şi complexele de inferioritate, împărtăşite de către majoritatea membrilor elitei politice româneşti postbelice, îşi găsesc explicaţiile în abile coborâri în adâncimile, adeseori insondabile, ale unor spirite confiscate de magia neagră a comunismului. Volumul de faţă poate fi citit şi ca un tratat de demonologie politică." (Mircea Mihăieş)

"Cartea lui Vladimir Tismăneanu discerne particularităţile culturii politice a comunismului românesc, tipul specific de autocraţie, şi surprinde foarte bine mentalitatea liderilor comunişti români din perioada interbelică până în 1989, cu prelungirile postdecembriste. Inspirat mai ales de contribuţiile lui Robert C. Tucker, professor emeritus la Universitatea Princeton, de care se simte extrem de apropiat, Vladimir Tismăneanu, prin Fantoma lui Gheorghiu-Dej, a reuşit în primul rând să alcătuiască un adevărat manual despre cultura politică a comunismului românesc, cu multe lecţii care au la bază lectura prin biografie. În al doilea rând, cartea sa este atât un inventar al patologiilor politice specifice regimului comunist de la Bucureşti, privit din perspectivă comparativă, cât şi o portretizare verosimilă a doi dictatori (Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu)." (Cristian Vasile)

Despre Vladimir Tismăneanu

VLADIMIR TISMĂNEANU (n. 4 iulie 1951, Brașov) a studiat sociologia și și-a susținut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din București cu o teză despre teoria critică a Școlii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 și a locuit un timp la Paris și la Caracas. Din septembrie 1982 trăiește în Statele Unite. Între 1982 și 1990 a fost cercetător la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia. În anii 1985-1990 a predat științe politice la Universitatea Pennsylvania. Începând din 1990 este profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland. În perioada martie-decembrie 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR). Între februarie 2010 și mai 2012 a fost preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). În 2007 a primit din partea Universităţii Maryland Distinguished International Service Award, iar Asociaţia Americană de Ştiinţe Politice i-a acordat certificatul pentru merite excepţionale în predarea științelor politice. Deţine titlul de doctor honoris causa al Universităţii de Vest din Timişoara (2002) şi al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2003). În iulie 2011 președintele Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Național pentru Merit în grad de Mare Ofiţer pentru eforturile susținute de promovarea democrației în România.

Volume publicate (selecţie): Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel (Free Press, 1992 şi 1993; Polirom, 1997 şi 2007); Fantasmele salvării. Democraţie, naţionalism şi mit în Europa postcomunistă (Princeton University Press, 1998 şi 2009; Polirom, 1999); Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc (University of California Press, 2003; Polirom, 2005; în 2004, Premiul Barbara Jelavich din partea American Association for the Advancement of Slavic Studies, ca lucrare excepţională în domeniul istoriei Europei de Răsărit şi Centrale); The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century (University of California Press, 2012). Coeditor, împreună cu Dorin Dobrincu şi Cristian Vasile, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007); coeditor, împreună cu Bogdan C. Iacob, al volumului The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History (Central European University Press, 2012). Alte volume apărute la Editura Hu manitas: Fantoma lui Gheorghiu-Dej (2008); Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului (în colaborare cu Cristian Vasile, 2008); Despre 1989. Naufragiul Utopiei (2009); Despre comunism. Destinul unei religii politice (2011).

 

Recenzii

„ În acest volum, ca şi in altele, Vladimir Tismaneanu refuză să opereze cu ideea de ruptură radicală care ar defini anul 1989. Luciditatea lui Vladimir Tismăneanu acţioneaza ca un antidot ce previne un tip de orbire entuziastă de care a beneficiat, imagologic, noua putere la Bucureşti.“ (Revista 22, 17 decembrie 2008, Ioan Stanomir) | Citeşte întregul articol)

„La aparitia sa din 1995, Fantoma lui Gheorghiu-Dej a fost o radiografie necrutatoare a ceea ce traisera romanii, o incercare de exorcizare a spiritului public romanesc grav afectat de lungii ani de dictatura si o pledoarie impecabila pentru procesul comunismului " (Stelian Lambru, revista 22 | Citeşte întregul articol)

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Fantoma lui Gheorghiu-Dej
 • An apariție: 2008
 • Ediție: a II a revazuta
 • Pagini: 320
 • Format: 13 x 20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2110-8
 • ISBN-10: 978-973-50-2110-8
 • Preț: 39 lei
 • Colecție: Istorie contemporană
 • Domeniu: istorie
 • Autor: Vladimir Tismăneanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact