Închide Close
Femeia-vulpe

Editura Humanitas

David Garnett, Femeia-vulpe

În colecția Cartea de pe noptieră

Sa nu-i dea Dumnezeu omului cat poate sa duca. Biata Silvia - atat de gratioasa, de discreta si de bine educata! Sa i se intample tocmai ei o asemenea rusine! Bietul domnTebrick - atat de indragostit de sotia lui, sa nu mai poata scoate capul in lume! Biata lor casnicie, atat de promitator inceputa! O viata de cuplu obisnuita, in care intr-o buna zi se petrece o metamorfoza iesita din comun: femeia devine vicleana si isi arata uneori coltii. Sau poate ca e numai nebunia lui de gentleman excentric? Intrebarea criticului : Cui acordati rolul comic si cui pe cel tragic?

Despre David Garnett

Povestea vietii lui DAVID GARNETT (1892–1981), scriitor si ziarist britanic, are o anume doza de excentricitate. Se naste intr-o familie de scriitori si isi petrece copilaria tot intr-un mediu scriitoricesc: bunicul e scriitor, tatal e scriitor, mama e cunoscuta in epoca pentru traducerile ei din clasicii rusi, primele in Anglia din Dostoievski si Cehov, republicate chiar si astazi. David Garnett se casatoreste de doua ori, e tatal a sase copii. In tinerete are scurte aventuri homosexuale, unul dintre partenerii sai e pictorul Duncan Grant. Cand acestuia i se naste o fiica dintr-o legatura neoficiala cu Vanessa Bell, sora Virginei Woolf, David Garnett ii scrie unui prieten, admirand frumusetea copilului: „Ma gandesc sa ma casatoresc cu ea. Cand va avea 20 de ani, eu voi fi de 46. Gasesti ca e scandalos?“ 20 de ani mai tarziu, fiica lui Duncan Grant, nepoata Virginei Woolf, devine sotia lui David Garnett, spre nemultumirea familiei ei. Pentru Anglia acelor ani, faptul e scandalos. Nu si pentru mediul in care se misca Garnett, membru in gruparea literara Bloomsbury, care incuraja relatiile libere, privindu-le totusi cu britanica discretie, pentru a nu deranja intimitatea cuplului, sub orice forma ar fi fost ea. In scrisorile si jurnalele prietenilor sai David Garnett apare sub numele Bunny („Iepurasul“), porecla dobândita in copilarie, când purtase o pelerina din piei de iepure. Dintre scrierile lui Garnett, cea mai cunoscuta e Femeia-vulpe, poveste cu o atmosfera vadit britanica, aparuta in 1922. OPERA: Lady into Fox , 1922; A Man in the Zoo , 1924; The Sailor’s Return , 1925; The Old Dove Cote , 1928; Never Be a Bookseller , 1929; No Lovel , 1929, The Grasshoppers Come , 1931; A Terrible Day , 1932; Aspects of Love , 1955; A Shot in the Dark , 1958; A Clean Slate , 1971; The Master Cat , 1974; The Secret History of PWE: The Political Warfare Executive , 2002.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Femeia-vulpe
  • An apariție: 2006
  • Ediție: I
  • Pagini: 136
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-1215-4
  • ISBN-10: 973-50-1215-4
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Autor: David Garnett
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Traducere: Angela Jianu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact