Închide Close
Filozoful crud. O istorie a canibalismului

Editura Humanitas

Cătălin Avramescu, Filozoful crud. O istorie a canibalismului

Din categoriile eseistică

În colecția în afara colecţiilor

Scrisa pe baza documentarii in colectii de carte rara din Scotia, Statele Unite, Finlanda, Islanda, Olanda, Germania si Austria, lucrarea oferita publicului roman de Catalin Avramescu este unica istorie sistematica a canibalismului reflectata in oglinda filozofiei. Aceasta istorie este reconstituita ca o succesiune de trei stadii. In cel dintai, canibalul este tratat ca o creatura ivita din menajeria dreptului naturii. In cel de-al doilea, el ajunge o retorta diabolica, al carei rost e sa incurce socotelile teologilor si metafizicienilor. Cel de-al treilea este cel in care se pare ca am ajuns azi: un stadiu in care antropofagia apare ca un produs al circumstantelor si al educatiei. Dreptul natural, materialismul si relativismul sunt cele trei mari discipline animate de prezenta canibalului. Fiind doar in ultima instanta subiectul concret al unei antropologii aberante, canibalul este mai inainte de orice o creatura livresca, un personaj ce anima scrierile filozofilor si juristilor dintr-o perioada sau alta a istoriei. Destinul sau lumineaza misterul general al declinului teoriilor dreptului natural, un declin in spatiul caruia gandim noi astazi notiunile de bine si rau.
Despre Cătălin Avramescu

CĂTĂLIN AVRAMESCU (n. 1967) este doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti şi docent al Universităţii din Helsinki. În prezent este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri de istorie a gândirii politice. A parcurs stagii de cercetare la Institutul de Istorie al Universităţii din Viena, Institute for Advanced Study in Humanities (Edinburgh) şi la Clark Library/Center for 17th and 18th Century Studies (UCLA). A fost bursier Mellon la Herzog August Bibliothek (Wolfenbüttel) şi bursier Marie Curie la Facultatea de Litere şi Filozofie din Ferrara. A publicat traduceri, eseuri şi studii de teorie politică şi istoria ideilor, în special asupra secolelor XVII-XIX. Prima sa carte, De la teologia puterii absolute la fizica socială (ALL, 1998), este o explorare tematică a teoriei contractului social de la Hobbes la Rousseau. A urmat Filozoful crud. O istorie a canibalismului (Humanitas, 2003), o analiză a unei teme uitate din teoria dreptului natural, care a primit premiul pentru cea mai bună carte de ştiinţe umaniste (ex aequo) a Asociaţiei Editorilor din România. Versiunea americană a acestei lucrări, publicată în 2009 la Princeton University Press, a fost recenzată în Times Higher Education şi London Review of Books. Din anul 2008 a fost numit Consilier de Stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Filozoful crud. O istorie a canibalismului
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 392
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0370-8
  • ISBN-10: 973-50-0370-8
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Cătălin Avramescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact