Închide Close

Editura Humanitas

Cătălin Cioabă, Filozoful şi umbra lui

Turnura gândirii la Martin Heidegger şi Ludwig Wittgenstein

Din categoriile filozofie

În colecția Academica

Filozofii încearcă mai mult decât le stă în putinţă: încearcă să sară peste propria umbră. Căci gândul lor, cel mai adesea, are orgoliul de a înţelege şi de a explica fără rest întreaga realitate. Însă realitatea, întreaga realitate, nu se lasă şi nu s-a lăsat niciodată prinsă în plasa tezelor şi teoriilor pe care filozofia – având de la începuturile ei pretenţia că este o adevărată ştiinţă – a aruncat-o peste lume. Martin Heidegger şi Ludwig Wittgenstein, cei mai importanţi gânditori din secolul trecut, aparţin unor curente de gândire divergente: fenomenologia şi analiza limbajului. Cu toate acestea, îi leagă o experienţă comună pe care paginile acestei cărţi caută să o descrie în detaliu. Aş numi-o experienţa unei onestităţi intelectuale duse până la capăt. Căci nu e puţin lucru să renunţi şi să iei totul de la început atunci când tezele şi teoriile pe care le-ai enunţat la un moment dat cu aplomb se întorc împotriva ta. Şi cred că asta îi uneşte pe aceşti gânditori atât de diferiţi: amândoi au simţit dramatic, în anii târzii ai vieţii lor şi în variante diferite, zădărnicia saltului peste propria umbră. Unde se refugiază atunci gândirea care s-a recunoscut înfrântă de măreţia propriului ei proiect?

Despre Cătălin Cioabă

CĂTĂLIN CIOABĂ (n. 1970) a absolvit Facultatea de Litere (1995) și Facultatea de Filozofie (1997) din cadrul Universității din București. Doctor în filozofie al aceleiași universități (2005). A urmat stagii de studii și de cercetare la Viena, Freiburg, München, Heidelberg și Paris. A fost bursier al Fundației Humboldt (2003–2004) și cercetător la Institutul de Filozofie al Universității din Viena (2007–2009). În prezent este lector la Facultatea de Filozofie a Universității din București. Cărţi de autor: Timp şi temporalitate (Humanitas, 2000); Jocul cu timpul. Ontologia temporală a lui Martin Heidegger (Humanitas, 2005), Filozoful și umbra lui. Turnura gândirii la Martin Heidegger și Ludwig Wittgenstein (Humanitas, 2013). Traduceri (selecţie): Otto Pöggeler, Drumul gândirii lui Heidegger (Humanitas, 1998); Martin Heidegger, Fiinţă şi timp (Humanitas, 2003, 2012; în colaborare cu Gabriel Liiceanu); Prolegomene la istoria conceptului de timp (Humanitas, 2005); Despre miza gândirii (Humanitas, 2007; în colaborare); Ludwig Wittgenstein, Jurnale:1914–1916 (Humanitas, 2010), Scrisori despre „Tractatus“ (Humanitas, 2012; în colaborare). Ediții: Mărturii despre Eminescu (Humanitas, 2013), Mihai Eminescu, Poezii (Humanitas, 2014), Mihai Eminescu, Versuri din manuscrise (Humanitas, 2015, împreună cu Ioana Bot), Mihai Eminescu, Publicistică literară (2018, împreună cu Ioan Milică).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Filozoful şi umbra lui
  • Subtitlu: Turnura gândirii la Martin Heidegger şi Ludwig Wittgenstein
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 380
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3891-5
  • Colecție: Academica
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Cătălin Cioabă

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact