Închide Close
Geneza identitatii nationale la romanii ardeleni

Editura Humanitas

Sorin Mitu, Geneza identitatii nationale la romanii ardeleni

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

„Faptul ca esti barbat sau femeie, taran sau aristocrat, prost sau destept, sarac sau bogat, catolic sau ortodox – prezinta o importanta secundara. Faptul ca esti roman, cel putin dupa cum o marturisesc intelectualii care performeaza discursul ideologic national, constituie lucrul cel mai frumos si mai insemnat, inclusiv la nivelul vietii particulare a indivizilor.“ Coborand la originile istorice ale neobisnuitei importante acordate in spatiul romanesc Natiunii, Sorin Mitu analizeaza formarea imaginarului nostru social modern, fixandu-se asupra unei arii geografice si a unei perioade privilegiate: Ardealul in prima jumatate a secolului al XlX-lea. Pe urmele imaginii pe care romanii ardeleni si-o fac despre ei insisi, in comparatie cu alte etnii locuitoare in Transilvania, dar si cu alte popoare europene, autorul a cercetat tot ce se putea cerceta: de la articole de presa la documente oficiale si de la scrisori la opere literare si istorice. Textele unor personalitati de rasunet, cum sunt Samuil Micu, Petru Maior, Al. Papiu Ilarian, Simion Barnutiu, George Barit, Ion Budai-Deleanu, converg pentru a demonstra teza potrivit careia romanii ardeleni oscileaza intre exaltarea propriilor calitati si biciuirea propriilor defecte, potrivit „imperativelor“ momentului istoric si temperamentului fiecarui autor: caracteristica ce avea sa impieteze, mai tarziu, asupra neutralitatii cu care istoricii ar trebui sa priveasca problema. Este si ceea ce istoricul clujean incearca sa remedieze, oferindu-ne o „privire“ neinhibata si neinflamata asupra uneia din temele cele mai controversate ale ultimilor ani.
Despre Sorin Mitu
S-a nascut in 1965 la Arad. Studii de istorie (1985–1989), doctorat (1996) si cariera didactica (lector din 1995) la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj. Specializare la Universitatea din Rouen, Franta (1992). Redactor la revistele Echinox (1988–1989) si Caietele David Prodan(din 1994). Specialist in istoria moderna a Transilvaniei, imagologie comparata, studiul imaginarului social. A editat, in colaborare cu Florin Gogaltan, volumele Studii de istorie a Transilvaniei (1994), Viata privata, mentalitati colective si imaginar social in Transilvania (1996), Interethnische und Zivilizationsbeziehungen im siebenburgischen Raum (1996). Autor a peste 30 de studii si articole aparute in publicatii de specialitate.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Geneza identitatii nationale la romanii ardeleni
  • An apariție: 1997
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 440
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0729-6
  • ISBN-10: 973-28-0729-6
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Sorin Mitu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact