Închide Close
Ghid spiritual

Editura Humanitas

Miguel de Molinos, Ghid spiritual

În colecția în afara colecţiilor

Ghidul spiritual al lui Miguel de Molinos (1628-1697), autor mistic condamnat la inchisoare pe viata de Inchizitia romana pentru pagini in care crestinii se pot regasi cutremurati, este tradus acum pentru prima oara in limba romana. Una din ultimele mari carti ale misticii spaniole si occidentale ce promoveaza temeiurile vietii contemplative si asceza launtrica este pusa la dispozitia cititorilor dintr-un spatiu unde mistica rasariteana, patrunsa de isihasm, ar putea-o recepta si intelege in chip privilegiat. Revendicandu-se din Dionisie Areopagitul, Sfantul Bernard, Evagrie Ponticul, Sfantul Ioan Scararul, Sfantul Bonaventura, misticii renani si carmelitii spanioli etc., Molinos reunifica intr-o sinteza personala un fond european comun de traditie mistica si isi dezvolta din el doctrina pe care, indiferent de ce va fi fost inainte de arestare, va fi avut prilejul sa si-o experimenteze, total izolat de lume, in temnitele deasupra carora se slujea zi de zi liturghia Invierii si a Milei cristice.

Despre Miguel de Molinos

MIGUEL DE MOLINOS (29 [?] iunie 1628-29 [?] decembrie 1697), ultimul mare mistic spaniol, s-a născut la Muniesa, (Teruel, Aragon). După studii teologice la Valencia, este hirotonit preot şi desfăşoară o intensă activitate spirituală, fiind ales să reprezinte interese ale comunităţii religioase valenciene pe lângă Vatican. În 1663 este trimis la Roma, de unde nu se mai întoarce niciodată. Aici cunoaşte un extraordinar succes ca îndrumător spiritual, câştigându-şi chiar aprecierea cardinalului Odescalchi, viitorul papă Inocenţiu al XI-lea, şi a celor mai diverse şi mai selecte cercuri ale societăţii romane. În 1675 îi apare Ghidul spiritual, editat apoi şi în Spania, simultan tradus în italiană, apoi în latină, franceză, germană, engleză. Cartea e un veritabil bestseller, faima autorului se răspândeşte atât în ariile catolice, cât şi în cele protestante, în Franţa, Germania, Anglia, Ţările de Jos. Considerat ca reprezentantul cel mai important, dacă nu chiar ca iniţiator al mişcării chietiste, el propune calea lăuntrică şi personală de acces la Dumnezeu, prin contemplaţie, înliniştire a sufletului, golire de lumea sensibilă şi asceză interioară. În 1685 urmează însă prăbuşirea: alarmată de proporţiile acestei mişcări mai ales în Italia şi Franţa, dar şi în Spania, Inchiziţia romană îl arestează pe Molinos şi îl condamnă, cu încuviinţarea aceluiaşi papă care îi fusese favorabil, la închisoare perpetuă. Moare cel mai probabil în temniţele de la San Pietro in Montorio, în 1696. Ghidul spiritual a fost interzis în ţările catolice, fiind readus la lumină în versiunea spaniolă originală abia în secolul al XX-lea, când figura lui Molinos reîncepe să fie apreciată la adevărata-i valoare şi semnificaţie.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ghid spiritual
  • An apariție: 2006
  • Ediție: I
  • Pagini: 272
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-1456-4
  • ISBN-10: 973-50-1456-4
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Autor: Miguel de Molinos

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact