Închide Close

Editura Humanitas

Arthur Schnitzler, Glorie târzie

Inedit. Operă recent descoperită în arhiva autorului

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

„Un eveniment pentru orice împătimit de literatură: în Glorie târzie, Arthur Schnitzler se dovedește pentru prima dată un maestru al demascării psihologice.“ (Spiegel Online)

Concepută în 1894, nuvela timpurie a lui Arthur Schnitzler a văzut lumina tiparului abia în 2014, după ce a zăcut în uitare zeci de ani în arhiva postumă a autorului, păstrată la Cambridge. Publicarea originalului german inedit a reprezentat un eveniment editorial intens discutat și a fost urmată rapid de traduceri în numeroase limbi. Satiră delicioasă a boemei literare și totodată evocare sensibilă a Vienei fin-de-siècle, Glorie târzie arată deja acel amestec inconfundabil de umor și melancolie, de frivolitate și gravitate cu care scriitorul austriac va cuceri cititorii din întreaga lume. La Schnitzler, simțul fin pentru mișcările delicate ale sufletului și observația subtilă a mediului social sunt învăluite în ușurința jucăușă a stilului.

„Ceea ce ne învață acest text vechi de 120 de ani… este o atitudine ironică față de propria persoană și față de lume. Asta face dintr-o nuvelă descinsă din modernitatea vieneză un text modern de astăzi.“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Ilustrația copertei: Wilhelm Gause, Cafenea din Viena (detaliu)

Despre Arthur Schnitzler

ARTHUR SCHNITZLER s-a născut pe 15 mai 1862 la Viena, într-o familie de evrei austrieci. Tatăl său, Johann Schnitzler, era un cunoscut laringolog. Începând cu 1879, studiază medicina la Universitatea din Viena, iar în 1885 obţine titlul de doctor în medicină. Între 1886 şi 1893 lucrează ca medic asistent la diferite spitale vieneze, apoi îşi deschide propriul cabinet. Cu timpul, îşi restrânge activitatea medicală, dedicându-se tot mai mult scrisului. În anii 1890 face parte, alături de Hugo von Hofmannsthal, Hermann Bahr ş.a., din gruparea avangardistă Jung-Wien (Tânăra Vienă), care pune bazele literaturii austriece moderne. În 1903, Schnitzler se căsătoreşte cu actriţa Olga Gussmann, cu care are un băiat şi o fată. După divorţul pronunţat în 1921, copiii rămân în grija lui. În 1928, Lili, fiica sa, recent căsătorită, se sinucide, un eveniment despre care Schnitzler va nota în jurnal: „Cu acea zi de iulie, viaţa mea, de fapt, s-a terminat.“ La 21 octombrie 1931, scriitorul moare la Viena. Arthur Schnitzler face parte dintre marii prozatori şi dramaturgi moderni. Primul mare succes îl înregistrează cu piesa Liebelei (1896; Dragoste uşoară), care, asemenea multor altor opere ale sale, redă climatul social şi cultural al Vienei fin-de-siècle. Piesa Reigen (Hora iubirilor), scrisă în 1896–1897, dar pusă în scenă abia în 1921, provoacă un scandal din cauza conţinutului vădit erotic şi duce la un proces pentru indecenţă împotriva regizorului şi a actorilor. Prin povestirile Lieutenant Gustl (1900; Sublocotenentul Gustl) şi Fräulein Else (1924; Domnişoara Else), Schnitzler introduce în marea literatură, înaintea lui James Joyce, tehnica monologului interior, care poate fi apropiată de metoda asociaţiilor libere din psihanaliză. Povestirea cu accente suprarealiste Traumnovelle (1926; Nuvela visului) va inspira peste ani filmul Cu ochii larg închişi (1999), realizat de Stanley Kubrick.Alte opere: Casanovas Heimfahrt (Întoarcerea acasă a lui Casanova), Spiel im Morgengrauen (Joc în zori de zi), Flucht in die Finsternis (Fuga în întuneric) – nuvele; Der einsame Weg (Drumul singuratic), Professor Bernhardi – dramaturgie; Der Weg ins Freie (Drum deschis), Therese. Chronik eines Frauenlebens (Therese. Cronica vieţii unei femei) – romane; Jugend in Wien (Tinereţe vieneză) – autobiografie.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Glorie târzie
  • Subtitlu: Inedit. Operă recent descoperită în arhiva autorului
  • An apariție: 2016
  • Ediție: I
  • Pagini: 148
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5339-0
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Arthur Schnitzler
  • Traducere: Ana Nedelea

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact