Închide Close

Editura Humanitas

Anne Applebaum, Gulagul. O istorie

Din categoriile istorie

În colecția Istorie contemporană

Premiul Pulitzer, 2004

În cei 60 de ani de existenţă ai Gulagului - un complex de lagăre de muncă patronate, la modul propriu, de poliţia politică sovietică - 30 de milioane de oameni au trecut prin experienţa de zek (deţinut politic). Adesea, ca să devii un zek, adică mână de lucru ieftină, trebuia să fii doar inocent. Ca să supravieţuieşti, trebuia să-ţi pierzi orice fărâmă de inocenţă. Mulţi, foarte mulţi dintre cei care au populat Gulagul, nu s-au mai întors niciodată acasă, dar şi cei care au avut şansa de a părăsi absurdul arhipelag au purtat până târziu stigmatul moral, politic şi civil de duşmani ai poporului.Nici măcar Soljeniţîn, care a descris în detaliu viaţa de lagăr, nu a reuşit întru totul să-i convingă pe occidentali şi chiar pe sovieticii „liberi“ de existenţa aceastei absurde şi diabolice trăsături a culturii sovietice: munca forţată. Anne Applebaum acţionează însă ca un anchetator conştiincios şi corect care se luptă nu doar cu dificultăţile administrării unei cantităţi imense de probe, adeseori contradictorii şi inexacte, ci şi cu inapetenţa paradoxală a victimelor pentru dreptate, cu tăcerea criminală a foştilor călăi şi cu indiferenţa societăţii. De aceea cartea sa va fi imposibil de ignorat în orice istorie a secolului al XX-lea.

„Anne Applebaum este nu numai o jurnalistă de mare talent, dar şi un istoric al fenomenului comunist în deplina sa complexitate, ca incarnare a unui demonism utopic, ori, altfel spus, a unei utopii demonice. Superb documentată, scrisă cu compasiune şi rigoare, cartea aceasta este comparabilă cu lucrările clasice din domeniu, inclusiv Arhipelagul Gulag al lui Soljeniţîn. Se constituie ea însăşi într-un monument pentru milioanele de victime ale totalitarismului comunist, pentru toţi cei care au fost supuşi unui experiment maniacal de distrugere a fiinţei morale şi a individului în genere. Recomand acest volum tuturor celor care vor să înţeleagă tragicele lecţii ale unui veac mai sângeros decat oricare altul.“ (Vladimir TISMĂNEANU)

  Stelian Ţurlea, „Gulagul – Premiul Pulitzer, 2004 – o carte monument“ (Ziarul de duminică, martie 2012)

Despre Anne Applebaum

ANNE APPLEBAUM (n. 1964, Washington) este jurnalistă, cu o importantă carieră la publicaţii precum The Spectator, Daily Telegraph, Sunday Telegraph, Washington Post şi The Economist. A publicat articole şi în New York Review of Books, Foreign Affairs şi Wall Street Journal. Profesia i-a îngăduit să fie martora tuturor evenimentelor semnificative care au dus la căderea regimurilor comuniste din Europa şi la transformarea lor în regimuri democratice. A studiat la Yale şi la London School of Economics, specializându-se în istorie şi în relaţii internaţionale, fapt care de bună seamă a contribuit la alegerea subiectelor cărţilor sale: Between East and West şi Gulag. A History. Pentru impresionantul volum despre Gulag a fost distinsă în 2004 cu prestigiosul Premiu Pulitzer, acordat în fiecare an celor mai buni ziarişti, scriitori şi compozitori americani. Anne Appleabaum trăieşte în Polonia şi este căsătorită cu Radosław Sikorski, de asemnea jurnalist, dar cunoscut mai ales ca ministru al apărării şi ministru de externe în ultimele guverne polone.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Gulagul. O istorie
  • An apariție: 2011
  • Ediție: I
  • Pagini: 684
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3164-0
  • Colecție: Istorie contemporană
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Anne Applebaum
  • Traducere: Simona-Gabriela Vărzan, Vlad Octavian Palcu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact